Bostadsrättsförening jurist – tvist med styrelseledamot

Är det så att ni har en styrelseledamot i er bostadsrättsförening som skadat föreningen. Då finns en möjlighet att inleda en tvist mot ledamoten och göra gällande att denne ska betala skadestånd. De fall då en styrelseledamot kan bli skadeståndsskyldig mot en bostadsrättsförening anges i 21 kapitlet i lagen om om ekonomiska föreningar (LEK). Du kan få hjälp av bostadsrättsföreningens jurist.

Bostadsrättsförening jurist - tvist med styrelseledamot

Orsaka skada vid utförande av styrelseuppdraget, ta hjälp av bostadsrättsförening jurist

För att styrelseledamot ska kunna bli skadeståndsansvarig enligt LEK, behöver skadan ha orsakats inom ramen för styrelseuppdraget. Det är alltså när styrelseledamoten utför sina styrelseuppgifter och då skadar föreningen, som skadeståndsansvar enligt LEK kan bli aktuellt. Skadar styrelseledamoten föreningen när denne exempelvis levererar varor till föreningen, kan denne inte bli skadeståndsskyldig i egenskap av styrelseledamot. I de fallen blir det istället fråga om ett skadestånd enligt köprättsliga regler, vilket inte kommer behandlas närmare i den här artikeln.

Handlingen som orsakat skadan måste kunna kopplas till styrelseledamoten få hjälp av bostadsrättsförenings jurist

Förutom att styrelseledamoten ska ha orsakat skadan inom ramen för styrelseuppdraget, måste också handlingen som lett till skadan kunna kopplas till styrelseledamotens handlande. Det är alltså inte möjligt att få en styrelseledamot skadeståndsansvarig när någon personal som står under ledamoten har orsakat skadan genom att göra någonting självmant. Det finns dock situationer där handlingen kan kopplas till ledamoten, fast det är någon personal under denne som orsakat skadan. Exempel på det är när ledamoten lämnat uppgifter till den personalen som har varit bristande eller felaktiga. Annat exempel är om styrelseledamoten inte haft ordentlig kontroll över hur personalen agerat.

Krav på vårdslöshet vid orsakande av skada för att bli skadeståndsskyldig, tvist med styrelseledamot

Alla kan göra fel och misstag och därför krävs det att styrelseledamot har varit vårdslös vid orsakande av skada för att kunna bli skadeståndsskyldig. Vid bedömningen om styrelseledamot varit vårdslös eller inte, kontrolleras om denne har varit så försiktig som brukar krävas av någon i den ställningen. Om styrelseledamot inte varit så försiktigt som rimligen kan krävas vid utförande av ett styrelseuppdrag, finns möjlighet att denne kan dömas till att betala skadestånd till föreningen. Generellt sätt anses styrelseledamot varit tillräckligt försiktig om ledamoten efterlevt det som står i lag och stadgar.

Bostadsrättsförening jurist - tvist med styrelseledamot

Agerar emot instruktion från stämma

En situation som ofta leder till skadestånd är om styrelseledamot har fått en instruktion av stämman och sedan väljer att handla i strid med den instruktionen. Givetvis kan styrelseledamot inte bli skadeståndsskyldig om ledamoten inte följer stämmoinstruktion som strider mot lag.

Tvisten med styrelseledamoten

När ni som bostadsrättsförening inlett tvisten mot styrelseledamoten kan det inledningsvis vara bra att känna till att det är ni som måste bevisa att styrelseledamoten har orsakat er sådan skada, som krävs för att ledamoten ska bli skadeståndsskyldig. Känner ni att ni har tillräckligt stark bevisning kan ni lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. Sedan har ni inlett en tvist med styrelseledamoten. Driva sådan tvist själv och ta fram den bevisningen som krävs, för att kunna få en domstol att döma styrelseledamoten att betala skadestånd är svårt. För att öka era chanser att vinna framgång i domstol rekommenderar vi att ni tar kontakt med en jurist. Vasa Advokatbyrå har lång erfarenhet av såväl bostadsjuridik som tvistelösning. Kontakta gärna oss så hjälper vi er att driva er tvist.

Bostadsrättsförening jurist - tvist med styrelseledamot

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

* Skaffa en bedömning om styrelseledamot i er förening har orsakat sådan skada som kan leda till skadestånd.

* Undvik att själva försöka driva en tvist i domstol.

Tvistelösning

* Få en bedömning utifrån lag och gällande rättsläge.

* Bevaka era rättigheter, t.ex. se till att ni får den ersättning för skada som lagen säger.

* Maximera era chanser att vinna framgång med er tvist i domstol.

Kontakta oss för ett gratis inledande telefonsamtal eller boka ett möte med någon av våra erfarna jurister.

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om bostadsrättsförening jurist – tvist med styrelseledamot

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.