Bostadsrätt, vanliga fel & undersökningsplikt

För dig som vill köpa en ny bostadsrätt är det viktigt att känna till vad som gäller kring fel i bostadsrätt. Det är också viktigt att du har koll på i vilken utsträckning som du behöver undersöka bostadsrätten, innan du slutligen ingår avtalet med säljaren. Om du inte känner till vilka skyldigheter som du har kan det få förödande konsekvenser. Efter att ha läst den här artikeln kommer du ha lite bättre koll på vad som gäller kring fel som du upptäcker i din bostadsrätt.

Allmänt om fel i bostadsrätt

Nästan all egendom som inte utgör en fastighet, betraktas i juridisk mening som lös egendom och det gäller även bostadsrätter. Köplagen är en lag som gäller på överlåtelse av lös egendom, vilket gör att den även blir tillämplig när en bostadsrätt ska överlåtas. Överlåtandet kan man säga är att säljaren lämnar över sin rätt till bostadsrätten till dig som köpare. Normalt sett gäller att bostadsrätten behöver överlåtas till dig som köpare i överensstämmelse med vad du kommit överens med säljaren om. För det fall att bostadsrättens skick skulle avvika från den överenskommelsen, kan du ha rätt att göra gällande att bostadsrätten är behäftad med fel. Om bostadsrätten skulle anses vara felaktig, kan du ha rätt att rikta ansvar mot säljaren enligt någon av de påföljder som regleras om i köplagen. Exempel på sådan påföljd är avdrag på priset som du kommit överens med säljaren om att du ska betala för bostadsrätten. Ibland kan du även ha rätt att kräva att säljaren kompenserar dig ekonomiskt, om du skulle lida någon skada på grund av att bostadsrätten är felaktig.

vanliga fel och undersökningsplikt

Undersökningsplikten för köparen

Det framgår av 20 § köplagen att huvudregeln är att du som köpare inte kan hålla säljaren ansvarig för ett fel som du måste antas varit medveten om vid bostadsköpet. Skulle du som köpare antingen undersöka bostadsrätten eller att säljaren omber dig att undersöka bostadsrätten, är det normalt sett inte möjligt att göra gällande fel som du rimligen borde ha uppmärksammat vid undersökningen. Säljaren eller mäklaren behöver inte använda just ordet ”undersöka” utan även en tillsägelse att se dig omkring, kan räcka för att anses som att du fått en uppmaning att undersöka bostadsrätten. Så även om det inte som för fastigheter finns en generell undersökningsplikt, leder säljarens eller mäklaren uppmaning till att en undersökningsplikt för dig aktiveras.

Undersökningspliktens räckvidd

Hur noggrant som du behöver undersöka bostadsrätten, kan man säga bedöms utifrån hur en fiktiv normal köpare skulle upptäcka när denne utför sin undersökning. Dock kan undersökningsplikten öka om du upptäcker någonting som kan tyda på ett fel i bostadsrätten. Exempel på det kan vara om du ser fläckar i taket, då detta bör leda till att det ringer en varningsklocka för dig att det möjligen kan finnas en vattenskada.

Att tänka på:

Även om du skulle upptäcka ett fel efter köpet av din bostadsrätt, kan det fortfarande vara möjligt att hålla säljaren ansvarig för det. Det finns nämligen något som kallas för dolda fel, vilket förenklat är fel som rimligen inte ska gå att upptäcka tid en undersökning av bostadsrätt. Om felet du upptäckt anses som sådant dolt fel eller ej, kan du ta hjälp av en jurist för att utreda. Vasa Advokatbyrå AB hjälper gärna dig att driva en tvist mot den som sålt bostadsrätten till dig. Tveka inte att kontakta oss!

Läsvärt

Ett minerat gränsland eller har mäklaren en undersökningsplikt? | SvJT

Mål: T 5778-18 – Högsta domstolen

Vad är dolda fel – vi utreder begreppet – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

6 typer av dolda fel – vi ger exempel – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Dolda fel-försäkring för säljare av fastighet – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om bostadsrätt, vanliga fel & undersökningsplikt

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.