Besiktning vid husköp – upptäckbara fel och dolda fel

När du säljer din fastighet till en köpare, har den köparen som huvudregel en långtgående undersökningsplikt. Bäst att gå igenom en besiktning vid husköp. Den undersökningsplikten bör en köpare låta en besiktningsman hjälpa till att uppfylla, då fel som är svåra att upptäcka för en lekman inte behöver anses vara dolda fel. I den här artikeln ska vi hjälpa dig som säljare av en fastighet att få en inblick i vilka fel som bör upptäckas vid en besiktning, och vilka fel som anses som sådana dolda fel som du kan bli tvungen att ansvara för.

Besiktning vid husköp

Besiktningsmannens uppdrag

Som nämnt är det svårt för en köpare att göra gällande fel mot dig som säljare om denne borde ha upptäckt felet vid en grundläggande undersökning av fastigheten. Därför är det bra om köparen anlitar en besiktningsman som utför en så kallad överlåtelsebesiktning av din fastighet. Även om du som säljare har låtit besiktiga fastigheten, kan du fortfarande i vissa fall slippa ansvar om köparen förlitar sig på den besiktningen och inte gör en egen besiktning med hjälp av en besiktningsman.

Vid en överlåtelsebesiktning brukar den som besiktigar fastigheten inte behöva göra ingrepp i byggnaden eller använda tekniska verktyg, för att anses ha gjort en fullgod undersökning av fastigheten. Besiktningen brukar gå till så att besiktningsmannen använder flera av sina sinnen för att upptäcka fel. Därmed räcker det ofta inte med att besiktningsmannen använder synen, utan även använder luktsinnet i exempelvis badrummet för att upptäcka om det kan finnas fuktskada. Hörseln kan användas för att ta reda om det droppar från något rör, vilket kan betyda att det läcker någonstans.

Dolda fel och val av besiktningsman

Har besiktningsmannen utfört undersökningen ordentligt, bör de fel som senare upptäcks av köparen vara att betrakta som dolda fel. Dock så är besiktningsmän även de människor, varför vissa fel som de inte har upptäckt möjligen inte bedöms vara dolda fel. Så bara för att köparens besiktningsman inte funnit felet, innebär inte det per automatik att du som säljare kommer få bära konsekvenserna av felet.

Den besiktningsman som köparen valt att anlita behöver nödvändigtvis inte vara en professionell sådan. Till skillnad från exempelvis titeln advokat, är besiktningsman inte skyddad titel. Det innebär att besiktningsmannen som köparen anlitat, mer eller mindre kan vara vem som helst. Absolut är många besiktningsmän ordentliga, men de finns också de som fuskar. Därför bör du som säljare inte bara acceptera konsekvenserna som köparen gör gällande mot dig för dolt fel, endast på den grunden att köparens besiktningsman inte funnit felet innan köpet fullbordades.

Att tänka på inför besiktning vid husköp

Vill en köpare begära prisavdrag, hävning eller rikta annan konsekvens mot dig som säljare för ett dolt fel, bör du ta kontakt med en jurist. På grund av den långtgående undersökningsplikten som köparen har, kan du ibland ha goda chanser att vinna en tvist om dolt fel om du är säljaren av fastigheten. Vasa Advokatbyrå AB har god vana av att driva tvister om dolda fel. Du är välkommen att kontakta oss för assistans med din tvist.

Läsvärt

Vem som helst kan kalla sig besiktningsman | SVT Nyheter

Fel i fastighet : (kb.se)

Undersökningsplikt – besiktningsman – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Köpeavtal, viktigt att tänka på – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Dispositiva tvistemål – Vi förklarar – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.