Anmodan om att vidta rättelse

För er som driver en bostadsrättsförening kan problem ibland uppstå med era medlemmar och tillika bostadsrättshavare. Möjligen är det så att en bostadsrättshavare inte rättat sig efter lag eller era föreningsstadgar. Vad ni säkert undrar då är om det finns en möjlighet att vräka bostadsrättshavaren, eller avhysa som det också kallas. Ett enkelt svar på den frågan är ja, men det krävs att vissa omständigheter är uppfyllda för att ni ska ha rätt att genomföra en avhysning. Några av dessa omständigheter kommer vi att beröra i viss mån i den här artikeln. Men det finns också vissa krav som ni behöver uppfylla, för att ni ska kunna anses ha avhyst bostadsrättshavaren på ett sätt, som är i enlighet med gällande lagstiftning. En förpliktelse som ni har uppfylla är att anmoda bostadsrättshavare att vidta rättelse. Vad det innebär, kommer ni att finna svar på i den här artikeln.

Omständigheter som kan rättfärdiga avhysning

Det anges i 7 kapitlet 9 § bostadsrättslagen att den som är bostadsrättshavare i en bostadsrättsförening, ska se till att bland annat inte utsätta sina grannar för diverse störningar. För att kunna avhysa bostadsrättshavaren för störningar, krävs typiskt sett att störningarna kan innebära skada för grannarnas hälsa. Om bostadsmiljön för grannarna skulle bli sämre till följd av störningarna, kan även det vara giltig grund för att avhysning.

Generellt sett anses inte vardagligt liv som så pass störande att det kan finnas grund för avhysning. Ett beteende kan för en enskild granne upplevas som störande, utan att det faktiskt anses störande i bostadsrättslagens mening. Om en granne arbetar natt och behöver sova på dagarna, är det förståeligt att lekande barn i en lägenhet i samma portuppgång utgör ett störande moment. Men Högsta domstolen har uttalat att barn som leker på dagar, inte ska kunna vara grund för avhysning. Sedan kan det i det enskilda fallet finnas övriga omständigheter, som leder till avhysning just i ett sådant fall. Men generellt sett ska medlem i bostadsrättsförening inte kunna bli avhyst för att dennes barn för oväsen vid lek på dagtid.

Anmodan om att vidta rättelse

Anmodan om rättelse

För de flesta typer av störningar behöver bostadsrättshavaren som anses ha gjort sig skyldig till ett störande beteende, bli informerad om att beteendet faktiskt upplevs som störande. Med anmodan att vidta rättelse, menas helt enkelt att er bostadsrättsförening informerar om att beteendet är störande. Därefter får bostadsrättshavaren en chans att ändra sitt beteende. Att ändra sitt beteende är så som bostadsrättshavaren vidtar rättelse. I de flesta fall då bostadsrättshavaren ändrar sitt beteende och upphör med störningen, har er bostadsrättsförening inte rätt att avhysa individen.

Använd er av rekommenderat brev

Anmodan om rättelse behöver ni rikta till den bostadsrättshavare som ni menar gjort sig skyldig till störningen. Vid en eventuell tvist faller det ofta på bostadsrättsföreningen att visa att bostadsrättshavare har fått en sådan anmodan om rättelse. För att ni lättare ska kunna bevisa att ni faktiskt skickat anmodan om rättelse, är det en varm rekommendation att ni gör det genom rekommenderat brev.

Att tänka på:

Det finns vissa mer allvarliga störningar där ni inte behöver be bostadsrättshavaren att rätta till sitt beteende, utan kan avhysa individen i stort sett omgående. Exempel på vad som kan utgöra sådan allvarlig störning, är om bostadsrättshavaren begår brottet mordbrand i bostadsrättföreningen eller hotar granne som anmält om störningar till er. För att veta hur ni ska göra i det enskilda fallet, bör ni lämpligast rådfråga med en jurist. Det kan också bli så att bostadsrättshavaren invänder när ni väl ska genomföra avhysningen. Konsekvensen av det kan bli att ni hamnar i en tvist med bostadsrättshavaren. Vasa Advokatbyrå AB hjälper gärna er med att driva den tvisten. Vi har gedigen erfarenhet av att företräda bostadsrättsföreningar i tvister. Tveka inte att kontakta oss!

Läsvärt

Operasångerska vann grannfejd – P4 Stockholm | Sveriges Radio

Bostadsrättsföreningen förlorar kebabbråket – Midan blir kvar | SVT Nyheter

När vräkning ur bostadsrätt kan vara befogat – 3 giltiga grunder – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Bostadsrätt i Stockholm –5 saker när du bor i en bostadsrätt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Störande barn – bostadsrätt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om anmodan om att vidta rättelse

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.