Bostadsrätt i Stockholm –5 saker när du bor i en bostadsrätt

Du bor nu i en bostadsrätt och sitter och klurar på om du kan göra mer än att bara bo i den. Kanske har du någon revolutionerande idé som kommer göra att bostadsrättsföreningen får ett rejält uppsving. Eller kanske är det så att när du sitter och funderar på vad du kan göra i din bostadsrättsförening så är det någon granne som spelar musik så högt att dina revolutionerande idéer inte riktigt är tydliga för dig. Då vill du säkert att grannen ska låta dig tänka i lugn och ro så att du äntligen kan få ordning på din bostadsrättsförening. Eller så är det så att du tycker att din granne inte ska klaga på att du försöker bli rockstjärna och av den anledningen behöver du öva varje natt. I den här artikeln följer några rättigheter och skyldigheter som du har i en bostadsrättsförening.

, Bostadsrätt i Stockholm –5 saker när du bor i en bostadsrätt

Rättigheter och skyldigheter du har i din bostadsrättsförening

1. Föreningsstämman – Först och främst har du rätt att vara med på stämman. Vidare har du också rätt att få rösta vid beslut av olika förslag som det ska beslutas om på stämman. Varje medlem har som huvudregel en röst var, under förutsättning att man betalat sina avgifter. Du får själv också ta upp ditt revolutionerande förslag till stämman och sen får medlemmarna rösta om ditt förslag ska genomföras eller ej.

2. Inneboende – Så länge den du har inneboende inte orsakar bostadsrättsföreningen skada eller olägenhet har du i regel rätt att ha en inneboende i din bostadsrätt utan att du behöver meddela föreningen om det. Rör det däremot sig om andrahandsuthyrning av hela bostaden utan att du själv bor där kan du få göra det också, men då krävs det att föreningen godkänner det.

3. Störande grannar – Vissa störningar får man acceptera och vissa störningar behöver man inte finna sig i. Generellt kan man säga att störningar som tillhör normalt vardagsliv måste accepteras, exempelvis barn som leker. Även dammsugning eller tvättande av kläder om det sker under vettig tid, vilket normalt sätt är före klockan 22:00 på kvällen. En granne som stör utöver vad som ska behöva accepteras kan bli vräkt från sin bostadsrätt. Har du en störande granne kan du kontakta bostadsrättsföreningen, så att föreningen kan hjälpa dig att få grannen att sluta upp med det störande beteendet. Är det så att du själv spelar elgitarr på högsta volym på nätterna, rekommenderar vi att du använder hörlurar. På så sätt kan du fortsätta din dröm att bli rockstjärna utan att bli vräkt från din bostad.

4. Betala din årsavgift – Den årsavgift som föreningen bestämt är du skyldig att betala i tid. Om du inte gör det kan du riskera att föreningen säger upp din rätt att bo kvar i din bostadsrätt och du tvingas sälja den.

5. Underhållning av din bostad – Du har en plikt som bostadsinnehavare att vårda den inre delen av din bostadsrätt och även den plätt mark som eventuellt ingått i upplåtelsen av din bostadsrätt. Det kan dock vara så att det anges i stadgarna, att bostadsrättsföreningen ska vårda den delen som normalt sätt ligger på dig som bostadsrättshavare att underhålla och vårda. Titta gärna i din bostadsrättsförenings stadgar för att få lite bättre koll på vad du själv måste vårda och underhålla i din bostadsrätt.

Lite kuriosa

* Första bostadsrättsföreningen (eller bostadsförening som det då kallades) var Arbetarnas bostadsförening. Föreningen bildades i Göteborg år 1872 och upplöstes sedan år 1898.

* De bostadsföreningar som bildades på 1870-talet uppkom för att det rådde en svår bostadsnöd då. Syftet med dessa var att medlemmarna skulle kunna skaffa sig bostäder på rimliga villkor.

* Det finns inget land i världen som har en upplåtelseform som är som svenska bostadsformen bostadsrätt, även om det finns upplåtelseformer i andra länder som liknar den svenska bostadsformen.

Att tänka på för dig i bostadsrätt i Stockholm

De rättigheter och skyldigheter nämnda i artikeln som du har som bostadsrättshavare i din bostadsrättsförening är endast exempel. Du kan både ha såväl fler rättigheter som skyldigheter. Har föreningen gjort gällande någon konsekvens mot dig så rekommenderar vi att du tar kontakt med en jurist. Vasa Advokatbyrå har lång erfarenhet av såväl bostadsjuridik som av tvistelösningar. Kontakta oss så hjälper vi dig!

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

* Få hjälp med att utreda dina rättigheter och skyldigheter i din bostadsrättsförening.

* Låt oss hjälpa dig med dina juridiska frågor.

Tvistelösning

* Få en bedömning utifrån föreningens stadgar, lag och gällande rättsläge.

* Minimera dina risker att föreningen ska kunna göra gällande konsekvenser mot dig.

* Slipp driva din tvist på egen hand mot din bostadsrättsförening eller granne.

Kontakta oss för ett gratis inledande telefonsamtal eller boka ett möte med någon av våra erfarna jurister.

Författad av: Alexander Isehag

Det här samtalet kostnadsfritt