Advokatbyrå – Skillnader mellan olika advokatbyråer

Vad jobbar en advokatbyrå med?

En advokatbyrå jobbar med att hjälpa klienter med juridiska problem. Vilken sorts juridiska problem man jobbar med och vilka klienter man har varierar stort mellan olika advokatbyråer.

Vissa advokatbyråer jobbar främst med juridik som har att göra med människor (så kallad humanjuridik). Det kan röra sig om att försvara misstänkta brottslingar, företräda en förälder i en vårdnadstvist, hjälpa till med skilsmässor och arvsfrågor, bistå en flykting som söker asyl eller att representera ett brottsoffer. Andra advokatbyråer jobbar framförallt med ekonomiska frågor. Advokatbyrån kan då hjälpa till med att skriva avtal, köpa och sälja tillgångar, ha kontakt med försäkringsbolag, stämma företag i domstol och mycket annat.

Advokatbyråns kunder kallas klienter. Vissa advokatbyråer jobbar mest med privatpersoner, medan andra riktar in sig på småföretagare och ytterligare andra jobbar med stora internationella företag. Välj en advokatbyrå som är vana vid klienter i din situation!

När man föreställer sig en advokatbyrå är det många som tänker på en advokat som försvarar sin klient i domstolen. Det är sant att advokatbyråns arbete ofta går ut på att föra sina klienters talan i domstol. Men en stor del av arbetet sker också på kontoret.

Det gäller givetvis förberedelserna inför domstolsförhandlingarna, men det är också så att många av advokatbyråns ärenden aldrig hamnar i domstol. Det kan gälla sådana saker som att upprätta ett avtal, till exempel ett samboavtal eller ett köpeavtal. Med juridisk hjälp kan dessutom många konflikter lösas redan innan de hamnar i domstol. Advokatbyrån kan hjälpa till med att kontakta, diskutera och förhandla med den du är oense med. Kan konflikten lösas innan den kommer till domstol kan de inblandade ofta spara både tid, pengar och energi.

Advokatbyrå - Likheter och skillnader mellan olika advokatbyråer

Vad jobbar vi på Vasa Advokatbyrå med?

Vi på Vasa Advokatbyrå har bred erfarenhet inom många olika rättsområden. Det vi jobbar mest med är fastigheter, försäkring, entreprenad och avtalsbrott. Fastighetsrätten handlar ofta om tvister som har uppstått när någon har köpt eller sålt en bostad, till exempel på grund av dolda fel. När vi företräder klienter inom försäkring är det ofta i tvister med försäkringsbospelar normalt ingen roll för rättsskyddet i hemförsäkringenlaget. Som exempel kan nämnas att en företagare och ett försäkringsbolag är oense om vilken ersättning företagaren har rätt till på grund av en maskinskada. Avtalsbrott kan se ut på många olika sätt och handla om vitt skilda saker. Det som är gemensamt för vårt arbete med att hjälpa klienter som råkat ut för avtalsbrott är att de har avtalat något med en privatperson eller ett företag – motparten – och motparten lever inte upp till det som har bestämts.

Vi är en byrå som värdesätter den personliga kontakten med klienten och alltid sätter klientens bästa i första rummet. Vi jobbar framförallt med privatpersoner, företagare och bostadsrättsföreningar. En viktig del av vårat arbete är att företräda våra klienter i domstol, men en stor del av arbetet sker också från vårat kontor i centrala Stockholm, där vi upprättar avtal, förhandlar med motparter och utför annat juridiskt arbete.

Vad är skillnaden på jurist och advokat?

En fundering som många har är vad som egentligen är skillnaden mellan en jurist och en advokat. Jobbar de med olika saker? Kan en person vara både jurist och advokat? Spelar det någon roll om jag anlitar en jurist eller en advokat?

Alla jurister är inte advokater, men alla advokater är jurister. En jurist är en person som har juristexamen från universitetet. Advokat är en titel som är skyddad enligt lag och bara den som är medlem i Advokatsamfundet får kalla sig för advokat. För att bli advokat krävs bland annat minst tre års erfarenhet av arbete på advokatbyrå. Det ställs också höga krav på advokatens personliga lämplighet. Advokater har särskilt omfattande tystnadsplikt och måste följa så kallad ”god advokatsed”. Advokater och jurister kan jobba med samma saker och gör ofta det. På de flesta advokatbyråer arbetar både jurister och advokater – det gäller även för oss på Vasa Advokatbyrå. En jurist som jobbar på advokatbyrå brukar kallas för biträdande jurist, eller ”associate” på engelska.

Både en biträdande jurist och en advokat kan vara ombud och det spelar normalt ingen roll för rättsskyddet i hemförsäkringen om man företräds av en jurist eller advokat, så länge juristen är anställd på advokatbyrå.

Skillnader i landet

Vasa Advokatbyrå har sitt huvudkontor i Stockholm. De flesta av våra klienter kommer från Stockholmsområdet, men vi bistår också personer och företag i andra delar av landet. Därutöver har vi kontor på Franska Rivieran och viss verksamhet i Thailand.

Det finns egentligen ingen skillnad på advokatbyråer i olika delar av landet eftersom det gäller samma krav för advokater och jurister i hela Sverige. Däremot kan de lokala förhållandena göra att advokatbyråer på vissa orter är extra insatta i vissa frågor. I Stockholm är det till exempel många som bor i bostadsrätt, vilket har gjort att vi på Vasa Advokatbyrå är experter inom bostadsrättsjuridik. Det viktigaste när du väljer advokatbyrå är att du känner förtroende för din advokat.

(MR)

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om advokatbyrå – skillnader mellan olika advokatbyråer

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.