3 viktiga punkter gällande dolda fel i bostadsrätt

Att sälja sin bostadsrätt för att flytta till en ny bostad, kan vara en spännande förändring i livet. Men ibland kan det också leda till tråkigheter. Köparen kanske gör gällande att det finns dolda fel i bostadsrätten och vill därför ha prisavdrag eller till och med häva köpet och få skadestånd. Den som köpt din gamla bostadsrätt möjligen inte är helt nöjd och vill hålla dig ansvarig för det. I den här artikeln ska vi gå igenom tre punkter där vi förklarar vad du som säljare kan göra gällande, om en köpare skulle försöka hålla dig ansvarig för dolt fel i din sålda bostadsrätt.

dolda fel i bostadsrätt
  1. Egentligen har en köpare av en bostadsrätt inte någon lagstadgad undersökningsplikt, men denne kan få det exempelvis genom att du som säljare eller mäklaren ber köparen att se sig omkring i lägenheten. Har köparen trots den uppmaningen inte gjort det, kan denne som huvudregel endast göra gällande så kallade dolda fel. Med dolda fel menas sådana fel som inte ska kunna upptäckas ens vid en grundlig undersökning av bostadsrätten. Normalt sett kan du som säljare inte bli ansvarig om det inte betraktas som dolda fel.
  2. I regel behöver köparen reklamera felet inom en skälig tid från det att felet upptäckts. Dessutom är huvudregeln att reklamationen behöver ske senast två år efter att köpet genomförts. Om köparen väntar för länge kan det bli svårt att göra gällande några konsekvenser mot dig som säljare av bostadsrätten. Det kan därför vara bra att du som säljare har koll på hur lång tid det har tagit för köparen att göra gällande felet och sedan utreda om reklamationen skett i tid.
  3. Det är bra att ha koll på vad som framgår av avtalet för köpet av bostadsrätten. Köparen kanske gör gällande att boarean inte stämmer överens med avtalet. I det fallet kan du undersöka hur mycket boarean i avtalet skiljer sig från den boarea som köparen gör gällande att den faktiska boarean är. Köparen kanske har missförstått boarean när denne pratat med mäklaren eller dig, men att boarean faktiskt stämmer överens med avtalet. Oftast är det vad som regleras i avtalet som är det som gäller.

Att tänka på:

Vad som framgår i den här artikeln är endast för att ge dig en uppfattning om vad som kan gälla när en köpare gör gällande dolda fel mot dig som säljare. Det kan vara så att i just din situation finns det undantag från vad som framgår i den här artikeln. För att vara på säkra sidan är det alltid bäst att kontakta en jurist som hjälper dig med tvisten mot köparen av din bostadsrätt. Vasa Advokatbyrå AB har under många år arbetat med tvister och ärenden som gäller dolda fel. Du är välkommen att kontakta oss om du vill ha hjälp med din tvist.

Läsvärt

Köplagen | Hallå konsument – Konsumentverket (hallakonsument.se)

Det ska du tänka på när du köper bostadsrätt | SVT Nyheter

Hävning av avtal – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Köplagen bostadsrätt och undersökningsplikten – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Bostadsrätt eller villa – skillnaden mellan de två bostadsformerna – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om 3 viktiga punkter gällande dolda fel i bostadsrätt

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.