Vattenskada i bostadsrätt – ansvarsfördelning

För det fall att det uppstår en vattenskada eller en annan skada i en bostadsrätt, är det frågan om du som bostadsrättshavare eller bostadsrättsföreningen bär ansvaret för den skadan. I den här artikeln ska vi gå igenom ansvarsfördelningen för vattenskada och andra typer av skador, som kan tänkas uppkomma i en lägenhet i en bostadsrättsförening.

Allmänt om bostadsrättshavarens ansvar

För dig som bor i en bostadsrätt, har du som huvudregel en plikt att vårda din bostadsrätt, vilket regleras i 7 kapitlet 12 § bostadsrättslagen. Den plikten brukar uppkomma för dig så fort du tillträder din lägenhet. Om det i ditt fall även ingår viss mark i din bostadsrätt, kommer din vårdplikt i normala fall även gälla för den markytan. Även om detta är huvudregeln, finns det ofta en möjlighet för din bostadsrättsförening att i stadgarna ange att något annat ska gälla. Exempelvis kan det i stadgarna skrivas in att föreningen i viss mån ska vårda en del av din lägenhets insida. Bostadsrättslagen har ett syfte att bland annat skydda dig som bostadsrättshavare, varför det regelmässigt inte är tillåtet för din förening att ge dig ett större ansvar, än vad som framgår av 7 kapitlet 12 § bostadsrättslagen.

Vattenskada i bostadsrätt – ansvarsfördelning

Ansvarsfördelningen

Kravet för dig som bostadsrättshavare att upprätthålla lägenheten i det skick som den var när du tillträdde för första gången, inkluderar bland annat tapetsering och ommålning av lägenheten. Skulle det uppstå skador inne i lägenheten, är det oftast ett krav på dig att du ser till att bekosta reparationen av dessa skador. Även de ledningar i lägenheten som inte faller in under kategorin stamledningar, brukar du även behöva bekosta reparation av. Vad beträffar ledningar kan det ibland framgå av stadgarna att föreningen ska stå för vissa reparationer. Om så anges kommer det gälla i stället. Även golv, tak, fönster med mera som är på insidan av lägenheten, brukar falla in under bostadsrättshavarens ansvarsområde. Vad som ofta föreningen står för är om skadorna uppkommit på yttersidan av dörr eller fönster. Oftast kan du se ansvarsfördelningen mellan dig och din bostadsrättsförening, om du tittar i föreningsstadgarna.

Särskilt om vattenskada

En vattenskada beror lite på hur den har uppkommit, för att kunna konstatera vem som bär ansvaret för att reparera en sådan skada. Skulle skadan uppkommit genom att det uppstår en skada på en ledning utanför din lägenhet, vilken föreningen har en skyldighet att underhålla, kan ansvaret för vattenskadan hamna på din bostadsrättsförening. Om vattenskadan i stället skulle bero på att du inte stängt av en kran i din bostad, kan det i stället bli du som bostadsrättshavare som får ersätta skadan. Det framgår av 7 kapitlet 12 § tredje stycket bostadsrättslagen, att bostadsrättshavare kan tvingas bära ansvaret för en vattenledningsskada, för det fall att bostadsrättshavaren anses ha varit vårdslös. Att inte stänga av sin kran, skulle kunna anses som sådan vårdslöshet.

Att tänka på:

Även om du bläddrar i din bostadsrättsförenings stadgar, kanske det inte är helt solklart vem som bär ansvar för en skada som uppkommit i din bostadsrätt. En god idé kan var att anlita en jurist som gör en rättsutredning gällande vem som bär ansvaret för den uppkomna skadan. Skulle juristen komma fram till att det är din förening som ska stå för reparationen, kan juristen hjälpa dig att driva en tvist mot föreningen. Vasa Advokatbyrå AB har en gedigen erfarenhet av att driva tvister inom bostadsjuridik. Tveka inte att kontakta oss för hjälp med din tvist!

Läsvärt

Mål: Ö 4023-05 – Högsta domstolen

Tvingades leva utan dusch i nio månader | SVT Nyheter

Högljudda grannar bostadsrätt – Allvarlig störning – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Krav bostadsrättshavare kan ställa på bostadsrättsföreningen – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Bostadsrätt i Stockholm –5 saker när du bor i en bostadsrätt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vattenskada i bostadsrätt – ansvarsfördelning

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.