Ultimata guiden om befintligt skick

När man köper någonting i befintligt skick innebär det att man köper en vara där säljaren har ställt upp ett förbehåll där man som köpare inte kan räkna med att varan är i nyskick. I den här artikeln ska vi gå igenom vad som gäller vid köp av varor i befintligt skick för att du som köpare ska ha koll på dina rättigheter.

Vad gäller vid köp i befintligt skick?

Så vad gäller egentligen vid köp i befintligt skick? Som nämndes ovan kan du inte räkna med att varan är helt felfri. Det innebär även att du som köpare inte har samma möjligheter att klaga som du har när du köper en ny vara. Detta beror delvis på att du som köpare har en större skyldighet att faktiskt undersöka den varan som du köper i befintligt skick. När säljaren ställer upp förbehållet att någonting säljs i befintligt blir det som en varning till köparen att undersöka varan något mer genomgående.

För att göra allting tydligare kan vi ta ett exempel. Du ser en annons på nätet om en cykel som säljs i befintligt skick. Det är då viktigt att du gör en noggrann undersökning av cykeln innan du köper den. Om du upptäcker fel i varan efter köpet kan du som huvudregel inte göra detta gällande mot säljaren på grund av att säljaren har ställt upp förbehållet om befintligt skick. Däremot kan du göra gällande fel i vissa situationer trots förbehållet. Det gäller i situationer när varan inte stämmer med de uppgifter som säljaren har uppgett och om ifall uppgiften hade gjort att du inte köpt varan. Det kan även vara när säljaren inte upplyste dig om eventuella fel som säljaren kan antas ha känt till. Slutligen kan du göra gällande fel på varan om den är i väsentligt sämre skick än vad du kunnat ana, med hänsyn till bland annat pris. Till exempel om du köpt cykeln för ett högre belopp kan du förvänta dig mer av cykelns kvalité än om du köper den för ett lägre belopp.

Ultimata guiden om befintligt skick

Kan säljaren friskriva sig från dolda fel?

Säljaren kan införa en friskrivningsklausul om dolda fel som innebär att köparen får räkna med att varan inte är helt felfri. Detta är något som oftast används när man säljer och köper varor som är begagnade och innebär att köparen inte kan förvänta sig att varan är i det skick som den var i när den var ny.

Vad menas med befintligt skick bostadsrätt?

Utgångspunkten när du köper en bostadsrätt är att den är i det skick den var vid kontraktsdagen, det vill säga befintligt skick. Du har som köpare en undersökningsplikt som innebär att du ska undersöka bostaden för att få ett intryck av vilket skick bostaden är i. Vid köp av bostadsrätt gäller reglerna i köplagen. Säljaren svarar inte får sådana fel som du som köpare borde ha upptäckt vid undersökningen. Det innebär mer konkret att säljaren inte har ett ansvar får sådana fel som du som köpare borde ha anat med hänsyn till bland annat bostadsrättens pris, ålder och skick. De fel som säljaren ansvarar för är de så kallade dolda felen. Ett dolt fel är sådana fel som du inte kan räkna med vid en noggrann undersökning. Det är dock viktigt att du fullgör din undersökningsplikt eftersom att fel som fuktfläckar eller unken lukt skärper dina krav på undersökning och kan i sin tur medföra att säljaren inte kan hållas ansvarig för felen.

Kan man sälja hus i befintligt skick?

En fastighet säljs också oftast i befintligt skick. Det innebär precis som vid köp av bostadsrätt, att du som köpare har ett ansvar att själv undersöka fastigheten för att få en uppfattning om fastighetens skick. Det som vi har gått igenom ovan gäller i stort sett även för fastigheter, vilket sammanfattningsvis innebär att du som köpare har en långtgående undersökningsplikt vad gäller fastighetens skick. Vill du har råd inför ett kommande bostadsköp rekommenderar vi dig att kontakta oss på Vasa Advokatbyrå.

Att tänka på

I den här artikeln har vi gått igenom vad som säljer för försäljning i befintligt skick i stort och även mer inriktat på vad som gäller vid köp av bostadsrätt och fastigheter. Har du fler funderingar om befintligt skick eller behöver råd rekommenderar vi dig att ta kontakt med oss på Vasa Advokatbyrå. Vi har advokater och jurister som är specialiserad på fastighetsrätt. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://svjt.se/svjt/2007/415

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimata guiden om befintligt skick

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.