Friskrivningsklausul

Om du ska sälja din bostad kan det vara skönt att kunna friskriva sig från eventuella fel i det sålda huset. Detta kan dock innebära en större risk för köparen som då får ta på sig detta ansvaret. I den här artikeln kommer vi att ge dig 6 tips om friskrivningsklausuler för att du ska veta vad som gäller.

Vad är en friskrivningsklausul?

En friskrivningsklausul är någonting som parter skriver in ett avtal. Det innebär att om man har en friskrivningsklausul i ett köpekontrakt kan inte en köpare ställa krav på säljaren för fel som omfattas av friskrivningen. Köparen kan till exempel inte åberopa säljarens ansvar för dolda fel. Om ni inte har en sådan typ av klausul så ansvarar du som säljare för dolda fel upp till 10 år efter försäljningen, mer om det nedan.

En friskrivningsklausul kan gälla generellt på hela fastigheten eller så kan det gälla enbart på en del eller delar av fastigheten. Du kan till exempel friskriva dig allt ansvar för taket eller badrummet.

Friskrivningsklausul

När används friskrivningsklausul?

Friskrivningsklausuler vid bostadsköp är relativt ovanliga, det beror på att en köpare sällan går med på att ge minskat ansvar åt säljaren eftersom det bidrar till att denne själv får stå för eventuella dolda fel m.m.

Friskrivningsklausuler är vanligare när ett dödsbo ska sälja en fastighet. Det beror mycket på att det inte finns en säljare som kan tala om fastighetens skick och som kan svara för eventuella dolda fel som upptäcks först efter tillträdet. Tanken är då att de efterlevande inte ska behöva drabbas av ersättningskrav. Köparen har inte heller en ersättningsskyldig säljare att vända sig till eftersom dödsbon fungerar som aktiebolag som efter dödsboet är fördelat upphör.

Ytterligare ett exempel på när friskrivningsklausuler får större användning är ifall du som säljare funderar på att flytta utomlands eller om du helt enkelt vill undvika att bli ansvarig för dolda fel. En friskrivningsklausul fungerar då som en trygghet för dig i framtiden med eventuella förluster på en fastighet som du inte längre har någonting att göra med.

Hur ser en friskrivningsklausul ut?

För att en friskrivningsklausul ska vara giltig krävs att den är klart och tydligt formulerad. Det innebär att den inte ska ha några oklarheter avseende vad klausulen innebär. Det är också viktigt att ni som parter anger exakt vad det är som säljaren ska friskrivas från. Viktigt att nämna här är också att en friskrivningsklausul enbart kan bli giltig om båda parter är överens om innehållet.

Friskrivningsklausul dolda fel

Ett dolt del är sådana fel som fanns redan vid köpet och som köparen inte kunnat upptäcka trots en noggrann besiktning. I vanliga fall så har säljaren ansvar för den typen av fel upp till 10 år efter köpet av huset. En säljare kan dock friskriva sig från dolda fel genom att lägga in en friskrivningsklausul i köpekontraktet. Det innebär då att du som köpare inte kan få ersättning för ett eventuellt dolt fel. Friskrivningen gäller enbart om säljaren inte känner till de eventuella felen när huset säljs. Om säljaren däremot kände till felen då är inte klausulen giltig.

Nedan kommer vi att ge dig 6 tips som kan vara bra att ha med sig när det gäller friskrivningsklausuler:

 1. Var tydlig och klar i formuleringen av friskrivningsklausulen!
 2. – Båda parter måste vara överens om innehållet
 3. – Friskriv dig från eventuella dolda fel
 4. – Bra med friskrivningsklausuler vid försäljning av fastighet i ett dödsbo
 5. – Tänk på att friskrivningsklausuler medför att köpeskillingen blir lägre
 6. – Du kan friskriva dig generellt eller från en del eller delar av bostaden, till exempel taket eller badrummet.

Att tänka på

I ovan artikel har vi gett dig övergripande information om friskrivningsklausuler och gett dig några konkreta tips som är bra att ha med sig i ryggsäcken. Att använda sig av friskrivningsklausuler kan fungera som en trygghet för dig som säljare om du av någon anledning skulle vilja undvika ansvar gällande bostaden vid en försäljning. Det är dock viktigt att tänka på att om du använder dig av en friskrivningsklausul i köpeavtalet så kommer inte försäljningspriset att bli lika högt. Det beror på att potentiella köpare inte är villiga att betala lika mycket när de själva kommer behöva ansvara för dolda fel i bostaden.

Läsvärt

https://svjt.se/svjt/2007/415

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om friskrivningsklausul

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.