Styrelsen bostadsrättsförening

När du blivit invald till styrelsen i din bostadsrättsförening, väntar du kanske med spänning inför den här nya utmaningen. Men du behöver komma ihåg att du tar på dig ett stort ansvar. I den här artikeln ska vi gå igenom vad du kan behöva känna till som styrelseledamot.

Styrelsen bostadsrättsförening

Allmänt om styrelsen

I en bostadsrättsförening fungerar styrelsen som det verkställande organet. Det är de som är medlemmar i föreningen som får rösta på föreningsstämman vilka som ska utses som styrelseledamöter. En av styrelseledamöterna ska väljas till att vara ordförande i styrelsen. På vilket sätt som ordförande utses, genom stämmobeslut eller genom styrelsebeslut, brukar framgå av föreningens stadgar. Det brukar också finnas suppleanter i styrelsen, men de har normalt sätt inte rätt att rösta på styrelsemötena, förutom när de hoppar in i en ordinarie styrelseledamöters ställe.

Även om styrelseledamöterna visserligen i regel kan fördela arbetsuppgifterna fritt sinsemellan, är huvudregeln att ansvaret är lika stort för styrelseledamöterna. Den enda skillnaden brukar vara att den som utsetts till styrelseordförande brukar vara den som bär ansvaret att sammankalla de andra ledamöterna och suppleanterna till styrelsemötena och ansvarar även för att öppna föreningsstämman.

Plikten för styrelsen

Styrelsen lyder under det högsta beslutande organet, nämligen föreningsstämman. Med andra ord har styrelsen alltså en lydnadsplikt under föreningsstämman. Lydnadsplikten innebär bland annat att styrelsen behöver följa besluten som föreningsstämman beslutar om och därefter ska styrelsen även verkställa de besluten. Ett undantag från den lydnadsplikten är om föreningsstämmans beslut skulle stå i strid med lag eller stadgarna. Det brukar vara svårt för styrelsen att kunna skylla på stämman när styrelsen verkställt ett beslut från stämman som inte följer lagar eller stadgar.

Styrelsen har även en vårdplikt. Den vårdplikten innebär att styrelsen behöver se till att fastigheten i föreningen och även ekonomin i föreningen sköts om ordentligt. Styrelsen behöver vara aktiv och ta beslut om det är så att fastigheten behöver genomgå en renovering. Däremot har styrelsen oftast ändå en möjlighet att vända sig till föreningsstämman för att få medlemmarnas syn på vilket beslut som styrelsen ska fatta. Slutligen ryms även inom vårdplikten att styrelsen behöver se till att de ekonomiska tillgångarna i föreningen används med försiktighet.

Styrelseledamots möjlighet att lämna avvikande mening

Som enskild styrelseledamot kanske du ibland inte tycker som majoriteten av styrelsen eller inte är bekväm med att rösta ja till ett beslut. I ett sådant läge brukar det vara möjligt för dig som ledamot att lämna en uppfattning som avviker från beslutet som majoriteten fattar. Det kan du göra genom att ni röstar om beslutet i styrelsen och att din avvikande mening därefter protokollförs. Annars kan du också välja att begära att din avvikande mening protokollförs genom en anteckning.

Att tänka på

Skulle det vara så att föreningen riktar ansvar mot dig som styrelseledamot kan det vara bra att kontakta en jurist. Vasa Advokatbyrå AB har lång erfarenhet av frågor kring bostadsrättsföreningar. Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Läsvärt

Bostadsrättsförening stämmer ex-styrelse på miljoner | SVT Nyheter

Styrelse – bostadsrättsförening – Bolagsverket

Ansvarsfrihet för styrelse – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Bostadsförening – skillnaden från en bostadsrättsförening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Ordförande i bostadsrättsförening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om styrelsen bostadsrättsförening

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.