Bostadsförening – skillnaden från en bostadsrättsförening

Om du ska köpa en ny bostad och det står att det är en bostadsförening, kanske du tror att det är en felskrivning. Men innan bostadsrättsföreningar började bildas på 1930-talet, var det vanligt med den äldre upplåtelseformen bostadsförening. Sedan 1 juli 1930 får man inte längre bilda en bostadsförening. Bostadsföreningar finns dock kvar och de skiljer sig något från bostadsrättsföreningar. Om du ska köpa en bostad, eller redan köpt en bostad i en bostadsförening, kan det vara bra att ha lite koll på skillnaderna mellan dessa två upplåtelseformer. Några av de skillnaderna kommer vi att gå igenom i den här artikeln.

Bostadsförening

Regelverk för de olika upplåtelseformerna

Även om lagen om ekonomiska föreningar i viss utsträckning gäller för bostadsrättsföreningar, gäller många gånger bostadsrättslagen i stället. När det kommer till bostadsföreningar är lagen om ekonomiska föreningar gällande, men inte bostadsrättslagen. Det innebär att alla rättigheter som en bostadsrättshavare har enligt bostadsrättslagen, i regel inte gäller för den som bor i en bostadsförening. Dock kan det vara så att bostadsföreningen ändrat sina stadgar, så att de i stor utsträckning stämmer överens med vad som anges i bostadsrättslagen. Vissa bostadsföreningar har däremot inte gjort sådana regleringar i stadgarna, varför det kan vara bra att undersöka stadgarna oavsett om du ska köpa en bostad eller redan köpt en bostad i en bostadsförening. Ta alltså inte för givet att vad som anges i bostadsrättslagen gäller för dig om du bor i en bostadsförening.

Begränsad eller icke begränsad upplåtelsetid

Vid köp av bostad i en bostadsrättsförening får du som huvudregel bo där så länge du vill. Däremot om du i stället köper en bostad i en bostadsförening, kan tiden du får bo i din lägenhet vara begränsad. En bra idé kan vara att titta bostadsföreningens stagar, för att slippa oroa dig i onödan för om din tid du får bo i din lägenhet är begränsad eller inte.

Vilket organ i föreningen som får fatta beslut

I bostadsrättsföreningar är det andra organ som beslutar i olika frågor än vad det är i bostadsföreningar. Årsavgifter och hur höga dessa ska vara är det vanligtvis styrelsen som fattar beslut om i en bostadsrättsförening, medan i en bostadsförening är det normalt sätt i stället årsstämman som tar ställning till vilken årsavgift som föreningen ska ha.

När det blir dags att välja ordförande i en bostadsrättsförening är huvudregeln att medlemmarna väljer den som ska vara ordförande. Bostadsföreningar brukar i stället reglera frågan om val av ordförande i sina stadgar.

Att tänka på

Kanske är det så att du bor i en bostadsförening och det har uppstått en tvist med din bostadsförening. Eller så har du med flera en bostadsförening som ni vill ombilda till en bostadsrättsförening. I båda dessa fall kan ni kontakta Vasa Advokatbyrå AB. Vi företräder både de som har en bostadsförening och de som bor i en bostadsförening. Kontakta oss så får ni juridisk hjälp med er tvist.

Läsvärt

https://svjt.se/svjt/1930/377

https://www.bolagsverket.se/fo/foreningsformer/bostadsforening

Så jobbar en advokatbyrå – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Advokatens kostnad – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Detta är en advokat – från student till advokat – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om bostadsförening – skillnaden från en bostadsrättsförening

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.