Hjälp av bostadsrättsjurist – undersökningsplikt och dolda fel

De flesta som bor i en bostadsrätt behöver aldrig anlita en jurist för att de flesta människor hamnar sällan i en juridisk tvist. Men om du har otur kan du olyckligtvis vara en av de som behöver driva en tvist mot någon. I den här artikeln ska vi huvudsakligen gå igenom vad en bostadsrättsjurist kan hjälpa dig som säljare av en bostadsrätt med, om köparen gör gällande att du ska ansvara för fel som upptäckts i bostadsrätten efter köpet.

undersökningsplikt och dolda fel

Undersökningsplikt för köpare

Kanske har du sålt en bostadsrätt och köparen senare gör gällande att det föreligger fel i lägenheten. Köparen anser då att du som säljare ska ansvara för dessa fel. Då kan det vara bra för dig att först och främst känna till köparens undersökningsplikt. Till skillnad från köp av fastighet finns ingen lagstadgad undersökningsplikt. Däremot framgår av 20 § köplagen att den som har köpt en vara, som i det här fallet är en bostadsrätt, inte har rätt att göra gällande något som denne bör ha känt till vid köptillfället. Mot bakgrund av detta anses köparen få en undersökningsplikt om du som säljare eller din anlitade mäklare, uppmanar köparen att undersöka bostadsrätten innan köpet. En bostadsrättsjurist kan bland annat hjälpa dig att göra en rättsutredning, för att undersöka huruvida köparen uppfyllt sin undersökningsplikt eller ej.

Dolt fel

Även om det är så att köparen uppfyllt sin undersökningsplikt, kan det finnas fel som du som säljare av bostadsrätten ändå kan bli ansvarig för. Den typen av fel kallas för dolt fel. Begreppet dolt fel kommer egentligen från jordabalken och gäller för fastigheter. Men dolt fel har även kunnat göras gällande för bostadsrätter. Ett dolt fel är ett fel som inte borde ha upptäckts, trots att köparen eller en besiktningsman gjort en grundlig undersökning av bostaden innan köpet. Sådana fel kan vara möjliga att rikta ansvar mot dig som säljare för. Vad som ska anses som dolt fel behöver utredas i varje enskilt fall. Det är inte säkert att ett fel som köparen inte upptäckt, utgör sådant dolt fel som går att göra gällande efter köpet av bostadsrätten. Därför gör du klokt i att låta en bostadsrättsjurist hjälpa dig att driva en tvist mot köparen om att det inte rör ett dolt fel.

Vad en bostadsrättsjurist också kan hjälpa till med

Dolda fel är endast ett exempel på vad en bostadsrättsjurist kan hjälpa dig med. Om du exempelvis har hamnat i en tvist med din bostadsrättsförening om vräkning, är det en fråga som en bostadsrättsjurist kan hjälpa dig med. Skulle du nekas medlemskap i en bostadsrättsförening, kan det vara bra att känna till att endast i vissa undantagsfall går det att neka medlemskap i föreningen. En bostadsrättsjurist kan hjälpa dig att utreda om föreningen har rätt att neka dig medlemskap eller ej och sedan hjälpa dig driva en tvist mot föreningen. Det nämnda och mycket mer kan du få hjälp av en bostadsrättsjurist med.

Att tänka på:

Har du ett juridiskt problem som rör din bostadsrätt, rekommenderar vi att du tar kontakt med en jurist som arbetar med bostadsrättsliga frågor. Vasa Advokatbyrå AB har under många år hanterat ärenden som har koppling till klientens bostadsrätt. Du är välkommen att kontakta oss, så hoppas vi att det rör ett ärende som vi kan hjälpa dig med.

Läsvärt

Mål: T 3573-14 – Högsta domstolen

Jordabalken och köparens undersökning — har sakernas tillstånd ändrats? | SvJT

Likhetsprincip och generalklausul för bostadsrättsförening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Exempel på dolda fel i bostadsrätt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Fel i bostadsrätt behöver inte vara dolt fel – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om hjälp av bostadsrättsjurist – undersökningsplikt och dolda fel

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.