Exempel på dolda fel i bostadsrätt

Har du upptäckt ett fel i din nya bostadsrätt? I denna artikel förklarar vi begreppet fel i bostadsrätt och listar vanliga fel.

När vi pratar om fel i bostadsrätt kan man dela upp felen i konkreta fel och abstrakta fel. Ett konkret fel är ett fel som avviker från avtalet eller från uppgifter som har lämnats av säljaren. Ett abstrakt felär ett fel som avviker från vad säljaren med fog kunnat förvänta sig. Ett sådant fel kallas ofta för ett dolt fel. Denna artikel behandlar dolda fel, men även konkreta fel kan vara skadeståndsgrundande.

Exempel på dolda fel i bostadsrätt

Exempel på dolda fel

Ett dolt fel handlar om att lägenheten avviker från vad som kan anses vara normal standard. Men det räcker inte att bostadsrätten avviker från normal standard, avvikelsen får inte ha varit förväntad. Exempel på faktorer som vägs in i bedömningen om det är ett dolt fel i bostadsrätt är bostadsrättens ålder, pris och saker som säljaren har upplyst om. Som huvudregel brukar ett dolt fel vara fel som inte går att observera genom synen.

Exempel på vad som kan vara ett dolt fel:

 • Det kan vara ett fel om badrummet är nyrenoverat och renoveringen inte har utförts fackmannamässigt. Detta förutsätter att det vid lägenhetsköpet inte funnits något som tydde på att det kunde vara felaktigt utfört.
 • Det förekommer fuktskador och inget tydde på att lägenheten hade fuktskador vid fastighetsköpet.

Exempel på vad som inte brukar räknas som dolt fel:

 • Om lägenheten är mycket gammal och köket inte längre är bra nog på grund av kökets ålder.
 • Om huset byggdes under en tid då andra byggnormer gällde och lägenheten inte har renoverats sedan dess. Det kan vara så att om lägenheten hade byggts idag hade det varit ”fel” men det är inte ett fel eftersom köparen kunde förvänta sig att dåtidens byggnormer har använts på lägenheten.

Läs gärna mer om dolda fel i bostadsrätter i vår artikel ”Dolda fel i bostadsrätt – Vad kan jag göra?”

Exempel på dolda fel i bostadsrätt

Så går du vidare med dolda fel

När du upptäcker ett fel ska du reklamera det till säljaren. Enligt köplagen finns en tvåårig reklamationsfrist, men när ett fel väl har upptäckts måste man reklamera felet omgående. I en reklamation ska du, helst skriftligen, meddela säljaren om felet som du har upptäckt och vad du tror det kommer kosta att åtgärda felet. Säljaren kan sedan välja om de vill ge dig prisavdrag eller om de vill åtgärda felet.

Om du och säljaren inte kan komma överens kan du behöva hjälp av en jurist för att medla eller gå i domstol. Vi på Vasa Advokatbyrå har lång erfarenhet av bostadsrättsjuridik.

Exempel på dolda fel i bostadsrätt

Ni kan anlita oss för att få hjälp med:

Allmän rådgivning

 • Få information om vilka regler som gäller för fel o bostadsrätt.
 • Få en bedömning av om felet kan vara skadeståndsgrundande.
 • Få hjälp med att skriva en reklamation.

Tvistelösning

 • Få hjälp om ni behöver gå in i en domstolstvist.
 • Minimera tidsspillan och få smidigaste möjliga tvistelösning.
 • Undvik arbete som i onödan drar ut på tiden.
 • Bevaka era rättigheter.

Styrelsens uppgifter

 • Få hjälp med att hantera konflikter som uppstår med säljaren.

Läsvärt

https://lagen.nu/begrepp/Dolt_fel

http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/8901775/file/8901986.pdf

https://www.ekonomifokus.se/bostad/juridik/dolda-fel-inom-bostad-och-undersokningsplikt

https://www.viivilla.se/husliv/dolda-fel/

https://www.gp.se/livsstil/bostad/k%C3%B6paren-f%C3%A5r-ofta-ta-sm%C3%A4llen-1.594135

http://www.korrekta.se/undersokning.aspx

Kontakta gärna oss för ett inledande kostnadsfritt telefonsamtal eller boka in ett möte med en av våra erfarna jurister.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om exempel på dolda fel i bostadsrätt

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.