Fastighetsförsäkring: Om du är missnöjd över beslutet

Fastighetsförsäkring täcker en hel del skador som kan drabba en fastighet och är vanlig försäkring att teckna om man har exempelvis en bostadsrättsförening. Ibland kan försäkringsbolaget besluta att den skada som uppkommit på fastigheten inte täcks av fastighetsförsäkringen. Om ni är av en annan uppfattning och känner er missnöjda över försäkringsbolagets beslut, kan det vara bra att veta hur man går tillväga för att få ett annat beslut. Hur ni gör kommer behandlas i den här artikeln.

Fastighetsförsäkring: Om du är missnöjd över beslutet

Kontakta försäkringsbolaget

Det första steget att ta när du är missnöjd med beslutet är att kontakta ert försäkringsbolag. Skaderegleraren på ert försäkringsbolag har i regel en skyldighet att klargöra för er hur det har bedömt den skada som ni har gjort gällande. Om ni inte tycker att svaret ni får är tillräckligt för att ni ska vara nöjda har ni en möjlighet att kontakta försäkringsbolagets skadechef, kundombudsman eller klagomålsansvarige. Deras uppgift går sedan ut på att titta på hur din skada har bedömts.

Rätt till omprövning av försäkringsbolagets beslut

Att be försäkringsbolaget göra en ny bedömning av ert ärende har ni alltid möjlighet att göra. Skulle försäkringsbolaget göra en annan bedömning vid sin omprövning är det bästa vägen att gå för att få ett annat beslut. Det beror på att omprövning är det snabbaste sättet att vända ett negativt beslut till ett positivt beslut. Kontakten med försäkringsbolaget när ni begär omprövning ska ske via brev eller mejl. För att ha största möjliga chans att få försäkringsbolaget att ändra sitt beslut, bör ni beskriva på vilket sätt försäkringsbolaget har bedömt ert ärende fel och även bifoga ny bevisning för skadans uppkomst mm.

Fastighetsförsäkring: Om du är missnöjd över beslutet

Stämma försäkringsbolag i domstol

Innan ni stämmer försäkringsbolaget kan det vara bra att läsa in sig på de villkor som gäller för er fastighetsförsäkring och se vilka typer av skador som den täcker och även under vilka omständigheter som försäkringen gäller. Det gör att ni kan skapa er en bild av om ni har en bra möjlighet att kunna vinna målet i tingsrätten. Kanske har ni missat viktiga villkor som är till er fördel i målet som ni vill lyfta fram i domstol. All information som ni samlar på er som stärker era argument för att ändra försäkringsbolagets beslut, är viktig att ta med sig in i en tvist med försäkringsbolaget. Glöm inte att det är ni som försäkringstagare som måste bevisa i domstol att försäkringsbolaget har fattat felaktigt beslut och att det beslut ni vill få igenom är rätt beslut. Det är en sak att ha rätt och en helt annan sak att få rätt i domstol.

Undersök också noggrant vilken ersättning som är rimlig att kräva av ert försäkringsbolag. Kunskap om rimlig ersättning för skadan ni drabbats av på er fastighet kan öka möjligheten att vinna i domstol. Vidare kan ni ha fördel i att titta på hur Högsta domstolen dömt i tidigare mål med skador som varit lika de som ni drabbats av. Kan ni lyfta fram de domarna kan det stärka ert mål ytterligare.

Att tänka på

Som ni kanske förstår är det inte så lätt att driva en tvist själv mot ett försäkringsbolag. Att själv ta reda på rimlig ersättning, plocka fram argument som stärker ert mål, lägga fram bra bevisning, veta vilka domar från Högsta domstolen som kan tala för en vinst i ert fall, är svårt om man inte har juridisk erfarenhet av tvister. Vasa Advokatbyrå har lång erfarenhet av både försäkringsrätt och av att driva tvister i domstol. Vi hjälper gärna dig i din tvist mot ditt försäkringsbolag. Tveka inte att höra av dig till oss!

Fastighetsförsäkring: Om du är missnöjd över beslutet

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

* Dokumentera skador ni uppmärksammar på fastigheten för att lättare kunna bevisa att ni har rätt i domstol.

* Undvik att missa försäkringsvillkor som talar till er fördel.

Tvistelösning

* Få en juridisk bedömning utifrån försäkringsvillkor och gällande rättsläge.

* Minimera risken för att inte ha tagit fram tillräcklig bevisning inför förhandling i domstol.

* Bevaka era rättigheter, t.ex. se till att försäkringsbolaget uppfyller vad det lovar i försäkringsvillkoren.

Kontakta oss för ett gratis inledande telefonsamtal eller boka ett möte med någon av våra erfarna jurister.

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om fastighetsförsäkring: om du är missnöjd över beslutet

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.