Ersättning vid försenad leverans

När ditt företag köpt en vara av ett annat företag som inte levererat din vara i tid, kan det bli konsekvenser för säljaren i form av så kallade påföljder. En av dessa påföljder är att du får ersättning i form av skadestånd, vilket kan vara möjligt om säljaren anses vara tillräckligt försenad leverans av varan. Köp mellan företag regleras huvudsakligen av köplagen, där försening med leverans benämns som att säljare är i dröjsmål. I den här artikeln ska vi förklara vad som brukar krävas för att få ersättning för att säljaren är i dröjsmål med varan du köpt.

försenad leverans

Säljarens befriande från ansvar vid försenad leverans

Det är inte i alla situationer som du kan få ersättning på grund av säljarens dröjsmål. För i köplagen finna även en regel som skyddar säljaren. Skyddsregeln kan bli aktuell när dröjsmålet beror på något som ligger utanför säljarens kontroll. Vad som är utanför säljarens kontroll är svårt att svara på rent generellt, utan det får utredas i varje enskilt fall. Det kan dock bara vara bra för dig som köpare att känna till att det faktiskt finns ett sådant undantag från din rätt till skadestånd.

Vårdslöshet kan vara grund för skadestånd

När säljaren har agerat vårdslöst, eller klantigt som det enkelt kan uttryckas som, kan det bli fråga om skadeståndsansvar då säljaren inte kan visa att det är utanför sin kontroll. Du som köpare kan då i regel få ersättning för dina direkta förluster, vilket är förluster som säljaren objektivt sett ska ha kunnat förutse som resultat av dröjsmålet.

Skadeståndsbeloppet och positiva kontraktsintresset

Regleringen av hur högt skadestånd säljaren kan bli tvungen att betala dig, framgår bland annat av 67–70 §§ köplagen. Även så kallade allmänna rättsprinciper styr i viss mån vilket skadeståndsansvar som säljaren drabbas av. Enligt 67 § köplagen är det positiva kontraktsintresset som ska bestämma vilket skadestånd du som köpare får. Med positiva kontraktsintresset menas, att du genom skadeståndet ska komma i samma ekonomiska läge, som du hade varit i om säljaren inte varit sen med leveransen avförsenad leverans varan.

För att du ska ha rätt till ersättning för det positiva kontraktsintresset, ställs även en del krav på dig som köpare. Ett krav som ställs på dig är att du gjort allt som rimligen kan krävas av dig, för att begränsa din skada. Annars blir du normalt sett, endast berättigad till ersättning för den förlust du hade gjort om du hade försökt begränsa din skada. Det här kravet på dig att begränsa din skada regleras om i 70 § köplagen.

Att tänka på vid försenad leverans:

Har den som sålt en vara till dig varit i dröjsmål med leveransen, kan du ha rätt att få skadestånd för det. Men eftersom din rätt till skadestånd inte är självklar, kan du i din tvist mot säljaren ofta behöva argumentera för din sak och även lyfta fram bevis, som talar för din rätt att bli ersatt genom skadestånd. För att öka dina möjligheter att vinna framgång med din tvist, är det bästa att anlita en jurist som hjälper dig med argumentation, ta fram bevis och så vidare. Vasa Advokatbyrå AB hjälper gärna dig med din tvist, så tveka inte att kontakta oss!

Läsvärt om försenad leverans

Mål: T 3573-14 – Högsta domstolen

Tankar om hävningsreglerna i köplagen | SvJT

Ansvarsfriskrivning – Klausuler för begränsning av ansvar – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Utomobligatoriskt skadestånd och olika skadetyper – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Säljarens upplysningsplikt – när vara sålts i befintligt skick – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ersättning vid försenad leverans

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.