Bostadsrättsförening – styrelsens skyldigheter

För dig som sitter i styrelsen i en bostadsrättsförening är det viktigt att du har koll på vad du måste göra inom ramen för ditt styrelseuppdrag. Om du inte uppfyller dina skyldigheter kan du i värsta fall drabbas av olika konsekvenser som att behöva betala skadestånd. Styrelsens skyldigheter kan variera. I den här artikeln ska vi ge dig som styrelseledamot i en bostadsrättsförening ökade kunskaper om vad som krävs av dig.

styrelsens skyldigheter

Det beslutsfattande organet

I en bostadsrättsförening fungerar styrelsen som det organet som verkställer beslut och är föreningens ledning. Styrelsen bär i regel ansvaret för organisationen i bostadsrättsföreningen. Det är också styrelsen som har i uppgift att förvalta de angelägenheter som rör bostadsrättsföreningen, vilket regleras i 7 kapitlet 4 § lagen om ekonomiska föreningar. Även om föreningsstämman ska fatta många beslut, är det även vissa frågor som styrelsen ska besluta om. Bland annat anges i 2 kapitlet 2 § bostadsrättslagen, att frågor som rör antagande av nya medlemmar i föreningen, är sådana frågor som det oftast åligger styrelsen att ta ställning till. Annan sådan fråga som styrelsen normalt sätt ska besluta om är avgifterna som ska tas in av medlemmarna i förening. Ändring av insatsen är dock inte en fråga som styrelsen får besluta om i normala fall.

Beslutsfördelning och styrelsens skyldigheter

Vissa beslut inom bostadsrättsföreningen är det oftast styrelsen som fattar. Föreningsstämman kan i stort sett besluta i alla frågor, under förutsättning att det inte rör en fråga som det uttryckligen i lag anges att styrelsen ska besluta om. Dessutom kan också föreningsstämman instruera styrelsen om olika uppdrag. Mot bakgrund av det här, är därför föreningsstämman att betrakta som det högsta organet i föreningen, och styrelsen står därmed under stämman i rang. Det som styrelsen i huvudsak ansvarar för är förvaltningen av föreningen. Men med anledning av hierarkin i föreningen, finns det ofta möjligheter för stämman att ge instruktioner till styrelsen även beträffande förvaltningsfrågor. Däremot kan styrelsen vägra att handla i enlighet med stämmans instruktioner, om det är så att handlandet är i strid med lag eller föreningens stadgar.

Skadeståndsansvar för styrelseledamot

Ett felaktigt handlande av dig som styrelseledamot kan leda till skadeståndsansvar. Enligt 21 kapitlet 1 § lagen om ekonomiska föreningar, kan du som styrelseledamot i din bostadsrättsförening bli skadeståndsskyldig, om du skulle skada föreningen uppsåtligen eller genom oaktsamhet. Det är inte hela styrelsen som en grupp som blir skadeståndsskyldiga, utan det normala är att varje enskild styrelseledamot enskilt riskerar skadeståndsansvar. Däremot finns det också situationer där det är fler än en styrelseledamot som riskerar ett skadeståndsansvar för samma skada. Skulle flera styrelseledamöter bli skadeståndsskyldiga, får de som huvudregel bära ett solidariskt betalningsansvar gentemot föreningen. Mellan styrelseledamöterna får ansvaret sedan fördelas i förhållande till de omständigheter som är för handen i det enskilda fallet.

Att tänka på

Om din bostadsrättsförening har gjort gällande skadeståndsansvar mot dig som styrelseledamot, behöver det nödvändigtvis inte vara så att du faktiskt är skyldig att betala skadeståndet. Din skadeståndsskyldighet behöver utredas. Det är starkt att föredra att du låter en jurist göra den rättsliga utredningen och sedan företräder dig i din tvist mot bostadsrättsföreningen. Vasa Advokatbyrå AB har länge arbetat med bostadsjuridik. Kontakta gärna oss för juridisk assistans med din tvist.

Läsvärt

Styrelseledamot i BRF inte skadeståndsskyldig – trots avtal utan fullmakt | Dagens Juridik

Osolidariskt ansvar | SvJT

Ansvarsfrihet för styrelse – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

7 viktiga punkter för styrelsen i bostadsrättsföreningen – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Neka medlemskap i förening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om bostadsrättsförening – styrelsens skyldigheter

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.