Bostadsrättsförening – ordförande och andra styrelsepositioner

I en bostadsrättsförening är det verkställande organet styrelsen. Enligt 9 kapitlet 12 § första stycket bostadsrättslagen, gäller 7 kapitlet i lagen om ekonomiska föreningar för bostadsrättsföreningar. 7 kapitlet lagen om ekonomiska föreningar, reglerar vad som gäller för en styrelse. Det är i regel styrelsen som ansvarar för organisationen och förvaltningen i en bostadsrättsförening, vilket framgår av 7 kapitlet 4 § lagen om ekonomiska föreningar. Hur det går ekonomiskt för bostadsrättsföreningen, är ofta också ett ansvar som ligger på styrelsen. Eftersom nämnda ansvar är stort, består styrelsen i en bostadsrättsförening oftast av flera olika personer. Dessa personer kan ibland ha olika positioner och det är dessa positioner vi ska gå igenom i den här artikeln. Den här artikeln kan du speciellt ha glädje av om du råkar sitta i styrelsen för din bostadsrättsförening.

Styrelseledamot

De flesta i styrelsen i en bostadsrättsförening, har positionen som styrelseledamot. Enligt 7 kapitlet 1 § lagen om ekonomiska föreningar, ska en styrelse i en förening bestå av ett minimum om tre styrelseledamöter. Det vanligaste är att stämman utser vilka som ska vara styrelseledamöter, men det finns även en möjlighet att ange något annat sätt i stadgarna, som ledamöterna ska utses på. Det finns dock i lag ett krav på att minst två av styrelseledamöterna bestäms av stämman, för det fall att styrelsen består av fem ledamöter eller ännu färre än så. Nämnds kravet framgår av 9 kapitlet 12 § bostadsrättslagen.

En styrelseledamot behöv vara antingen en medlem i bostadsrättsföreningen, eller sambo/make till någon som är medlem i föreningen. Det är i regel inte möjligt att bli styrelseledamot om du är under 18 år fyllda. Även den som står under förvaltare eller gått i konkurs, brukar inte heller ha rätt att ta ett uppdrag som styrelseledamot i en bostadsrättsförening.

Bostadsrättsförening

Suppleant

Den som blivit vald till suppleant i bostadsrättsföreningen kan man säga har rollen som vikarie för en styrelseledamot. Om en styrelseledamot skulle få förhinder från att deltaga på ett styrelsemöte, får suppleanten träda in i ledamotens ställe för det mötet. De gånger som suppleanten får träda in i ledamotens plats, kommer du om du är suppleant i regel ha samma rättigheter som styrelseledamot har på styrelsemöte. Däremot har du egentligen inte några rättigheter, så länge som alla styrelseledamöter kan närvara i sina roller.

Ordförande i en bostadsrättsförening

I normala fall är det en person som blir vald att vara ordförande i styrelsen för bostadsrättsföreningen. Till skillnad från styrelseledamöter som ofta väljs av stämman, brukar det vanliga vara att styrelsen utser den person som ska var styrelsens ordförande. Den som är ordförande i styrelsen har till uppgift att vara den som leder styrelsen i sitt arbete. Dessutom ska ordförande även hålla koll på att styrelseledamöterna genomför uppgifterna de är tilldelade. Skulle en styrelseledamot vilja att styrelsen sammankallas, är det ordförandes uppgift att sammankalla ledamöterna. Om det i en omröstning på styrelsemöte bli lika, är det enligt 7 kapitlet 22 § lagen om ekonomiska föreningar, ordförande som har utslagsrösten.

Att tänka på för en bostadsrättsförening:

Oavsett vilken roll man har i styrelsen är det ett stort ansvar som kan få konsekvenser om det inte sköts ordentligt. Det är inte helt omöjligt att hamna i en situation där man krävs på skadestånd, för att man gjort något fel. Skulle du sitta i styrelsen för en bostadsrättsförening och bostadsrättsföreningen gör gällande någon konsekvens mot dig, rekommenderar vi att du tar kontakt med en jurist. Vasa Advokatbyrå AB har lång erfarenhet av att driva tvister som rör bostadsjuridik. Kontakta gärna oss om du vill ha hjälp med din tvist.

Läsvärt

Mål: Ö 3977-11 – Högsta domstolen

Associationsrättsligt samtycke och skadestånd | SvJT

Beviljande av ansvarsfrihet för styrelse i bostadsrättsförening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Bostadsrätt – Rätt att ta del av handlingar – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Bostadsrättsförening och dess regler – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om bostadsrättsförening – ordförande och andra styrelsepositioner

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.