Känner du att du suttit i styrelsen för länge i din bostadsrättsförening? Kanske vill du göra någonting annat. Eller så är det så att du vill sitta kvar men din bostadsrättsförening vill bli av med dig. I den här artikeln ska vi både gå igenom vad som gäller när föreningen vill avsätta dig i förtid eller när du själv önskar avgå från styrelsen innan din mandatperiod löpt ut.
När föreningen ska avsätta dig i förtid
Faktum är att om föreningsstämman önskar att du avgår från din position som styrelseledamot, är huvudregeln att föreningsstämman kan fatta ett beslut om det i stort sett när som helst. Regelmässigt krävs det inte ens att stämman har ett legitimt skäl för att avsätta dig. Det behöver inte heller vara på den ordinarie föreningsstämman som avsättandet sker, utan även på en extra föreningsstämma är det oftast möjligt att fatta ett sådant beslut.
Det är viktigt att nämna att det egentligen inte alls är frågan om att du avsätts från styrelsen i och med föreningsstämmans beslut. I stället är det på så sätt att bostadsrättsföreningen väljer en ny styrelse och i den nya styrelsen blir inte du en del av.
Styrelsen kan inte avsätta styrelseledamot
Det finns en viss uppdelning av kompetens inom en bostadsrättsförening mellan styrelsen och föreningsstämman. Just beslutet om att du som styrelseledamot inte längre ska vara en del av styrelsen, är i normala fall endast föreningsstämman som har befogenhet att ta beslut om. Vad styrelsen däremot kan göra om den har för avsikt att få ut dig ur styrelsen, är att kalla till en extra stämma. Sedan kan styrelsen förmå stämman att fatta beslut om avsättande av styrelseledamot. Som påtryckningsmedel kan en styrelse ibland informera stämman om att resterande av ledamöterna har för avsikt att avgå från styrelsen, för det fall att stämman inte tar sitt förnuft till fånga och röstar ut dig ur styrelsen.
Rätt att själv lämna styrelsen i förtid
Om du har för avsikt att på eget bevåg lämna styrelsen i bostadsrättsföreningen, krävs normalt sett att du meddelar de andra ledamöterna om ditt beslut. Efter det att styrelsen tagit del av informationen att du tänker lämna styrelsen, är det styrelsens uppgift att registrera ditt utträde hos Bolagsverket. Utan den registreringen kommer ditt utträde inte anses som giltigt.
Men vad ska du göra om du inte lyckas få kontakt med de andra styrelseledamöterna? Om du inte kan nå styrelsen kommer den förmodligen inte heller registrera ditt utträde till Bolagsverket. Vad som återstår för dig att göra i ett sådant läge är att faktiskt själv genomföra registreringen. Den registreringen utför du genom att fylla i en särskild blankett. När Bolagsverket väl tagit del av blanketten, först då kommer du officiellt anses ha lämnat din styrelsepost.
Att tänka på:
Om du i egenskap av styrelseledamot har hamnat i en tvist med bostadsrättsföreningen som du sitter i styrelsen för, behöver loppet inte vara kört. Men för att kunna öka dina chanser att vinna framgång i en tvist mot föreningen, är det en god idé att kontakta en jurist som driver tvisten åt dig. Vasa Advokatbyrå AB har gedigen erfarenhet av att driva tvister som rör bostadsjuridik. Tveka inte att kontakta oss!
Läsvärt
Brf kan stämma ex-styrelse för miljonbedrägeri | SvD
På spaning efter den tid när bostadsrättsägare skyddades från flytt | SvJT
Tvistemål – dispositiva och indispositiva mål – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Tvist med bostadsrättsföreningen: 5 möjligheter – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Styrelsen bostadsrättsförening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Författad av: Alexander Isehag
Till sist om bostadsrättsförening – avgå från styrelse
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.