Bostadsrättsägare med högljudda grannar

Vad kan jag göra åt saken?

Om du är trött på grannens nattliga fester, skrikande barn eller högljudda bråk kanske du går och funderar på vad du som ägare av en bostadsrätt ska och inte ska behöva tolerera när det kommer till störningar från andra boende i bostadsrättsföreningen. De flesta som bor i en bostadsrätt har emellertid inte stenkoll på vad som gäller i varje specifik situation, vilket inte alls är konstigt eftersom reglerna för vad man måste stå ut med ser lite annorlunda ut beroende på boendeform. Denna artikel är till dig som bor i en bostadsrätt och behöver råd och tips på vad du kan göra om du har problem med högljudda och störande grannar.

Vilka störningar måste jag tolerera?

En bostadsrättshavare, även ofta kallad bostadsrättsägare, har både skyldigheter och rättigheter gentemot sina grannar. När det kommer till skyldigheterna har du bland annat en skyldighet att inte störa dina grannar. Att det föreligger på detta vis framgår av bostadsrättslagens 7 kapitel 9 §. Mer specifikt får du inte utsätta din granne för störningar som kan vara skadliga för dennes hälsa eller annars försämra deras bostadsmiljö. Detsamma gäller självklart dina grannar, du har alltså en rätt som bostadsrättsägare att inte utsättas för sådana störningar som kan skada din hälsa eller försämra din bostadsmiljö. Skyldigheten att inte störa sina grannar på det sätt som anges i 9 § gäller även om du har gäster över. Du måste se till så att personer som besöker dig eller som du har som inneboende inte stör dina grannar.

högljudda grannar

Trots att du själv tycker att dina grannar är högljudda och att du störs av detta är det emellertid inte säkert att din grannes höga ljudnivåer skulle anses vara av en sådan grad att du skäligen inte ska behöva tåla det. Bedömningen av om störningarna är av en sådan allvarlig grad som avses i 7 kapitlet 9 § bostadsrättslagen görs utifrån den allmänna uppfattningen om vad man som boende i ett flerfamiljshus får räkna med. Att du sover lätt och blir störd under natten av grannen som rör sig i lägenheten ovan är inte något som kan beaktas vid bedömningen eftersom det utgör personliga förutsättningar. Det räknas som fullt normalt med lite rörelse under natten. Utöver de skyldigheter du har enligt bostadsrättslagen kan din bostadsrättsförening ha utfärdat ordningsregler som du ska följa. En vanligt förekommande ordningsregel är t.ex. att det är förbjudet att röka i allmänna utrymmen såsom trapphus och tvättstuga.

Får en bostadsrättsägare ha fest i sin bostadsrätt?

Som boende i ett flerfamiljshus tillhör vissa störande ljud från grannarna till det normala vardagslivet. Några enstaka fester, högljudda och busiga barn är ofta ofrånkomligt och det är något du i de allra flesta fall måste tåla. En bostadsrättsägare får alltså hålla i till exempel en inflyttningsfest utan att det anses utgöra en sådan störning som avses i bostadsrättslagen. Om din granne håller i upprepade högljudda fester är det emellertid klokt att dels föra en dagbok där du skriver när och hur ofta din granne håller i festerna, samt vilken tid på dygnet etc, och dels ringa störningsjouren som kan rycka in och be din granne dämpa ljudnivån. En sådan dagbok kallas ofta störningsdagbok och kan fungera som bevisning vid en eventuell tvist om avhysning av din störande granne. I dagboken kan du skriva om alla störningar du upplever.

Vad du själv kan göra

Det första steget är att prata med din granne och berätta att du störs av att de är högljudda. Detta kan självklart verka jobbigt varför det kanske känns lättare att lägga en lapp i grannens brevlåda där du i skrift vänligt förklarar vad det är som du upplever störande och be grannen att försöka dämpa sig så att du slipper störas när du är hemma i din bostad. Om din granne inte upphör med störningarna är det dags att kontakta bostadsrättsföreningen.

Vilket ansvar har styrelsen för störande grannar?

Om vi kikar vidare i bostadsrättslagen kan vi läsa i 7 kapitlets 9 § i det andra stycket att om det förekommer sådana störningar som är av sådan grad att de skadar din hälsa eller försämrar din bostadsmiljö ska styrelsen i bostadsrättsföreningen ge din granne en tillsägelse om att se till så att störningarna omedelbart upphör. Föreningen ska även underrätta socialnämnden i den kommun där du och din granne bor om störningarna. Förutsättningen för att bostadsrättsföreningen ska kunna göra detta är du kontaktat föreningen och berättat om störningarna. Styrelsen har alltså ett ansvar för att se till så att din granne inte stör dig. Om det är så att din granne, trots tillsägelsen, inte upphör med störningarna kan bostadsrätten tvångsförsäljas via kronofogden. En naturlig konsekvens av detta är att din granne måste flytta. I juridiska termer kallas detta förverkande av lägenheten. Det är viktigt att komma ihåg att förverkande av lägenheten aldrig kan bli aktuellt om inte störningarna bedöms som tillräckligt allvarliga.

Att tänka på om du har högljudda grannar

Hur just din situation kommer att bedömas är omöjligt att svara på såhär på förhand och det jag diskuterat i den här artikeln är enbart översiktligt. Om det är så att du känner dig osäker över hur du ska gå tillväga för att få dina rättigheter tillgodosedda eller har hamnat i tvist med bostadsrättsföreningen rekommenderar vi därför varmt att du tar kontakt med en kunnig jurist. En jurist kan bland annat ge dig goda råd om hur du bör agera för att slippa störningar och osämja mellan dig, din granne och bostadsrättsföreningen. Vi på Vasa Advokatbyrå har lång erfarenhet av bostadsrätt- och fastighetsfrågor. Tveka inte att höra av dig till oss, så hjälper vid dig.

Läsvärt om högljudda grannar

NJA 1991 s 574 – lagen.nu (Avhysning av bostadsrättshavare i ett flerfamiljshus)

Vi hanterar störningar dygnet runt – Svenska störningsjouren

7 tips vid tvist med bostadsrättsföreningen (brf) – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Bostadsrättsförening och dess regler – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om bostadsrättsägare med högljudda grannar

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.