6 tips om störningsjouren bostadsrätt

Störiga eller allmänt högljudda grannar är någonting som många har upplevt. Det kan vara väldigt enerverande att inte kunna koppla av i sitt hem och inte minst då man antingen ska sova, jobba eller koncentrera sig på någonting. Då har förmodligen din bostadsrättsförening en störningsjour som man som bostadsrättsinnehavare kan ringa. I den här artikeln ska vi ge dig information om vad som generellt gäller för störningsjourer, vad som anses vara störande ljud och mycket mer.

När kan man ringa störningsjouren bostadsrätt?

Generellt sätt finns det inga regler när du får ringa störningsjouren. Du kan helt enkelt ringa när du anser att du upplever dig bli störd. Det finns med andra ord inga tidsgränser som anger att du ska stå ut med störningar efter en viss tid eller liknande. Störd är någonting som man kan bli alla tider på dygnet.

Vem ska betala störningsjouren bostadsrätt?

Vem som står för kostnaden för när störningsjouren rycker ut beror på vad som anges i ert avtal. Är du tveksam på vad det är som gäller eller vill ha hjälp med att läsa avtalet är du välkommen att höra av dig till oss på Vasa Advokatbyrå.

6 tips om störningsjouren bostadsrätt

När ska det vara tyst i en bostadsrätt?

Reglerna avseende bostadsrättshavarens användning av lägenheten finner du i bostadsrättslagen. Av 7 kap. 9 § bostadsrättslagen framgår att en bostadsrättsinnehavare ska se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar i sådan grad att det kan vara skadligt för hälsan eller annars försämra bostadsmiljön.

Vid bedömning av vilka störningar som grannar måste kunna tåla utgår man från den allmänna uppfattningen om vilka störningar som kan anses vara accepterade. Bedömningen ska göras i varje enskilt fall. Om man renoverar lägenheten under en tid och det medför oväsen, är det en så kallad tillfällig störning som grannar normalt ska tåla. Man kan generellt säga att grannar ska tåla liv och rörelse under dagtid och ska kunna sova ostört under nattetid. Det får alltså inte föras så mycket ljud att det upplevs störande för grannarna under natten. Om du upplever störande ljud rekommenderar vi att du vänder dig till styrelsen i första hand och framför ett klagomål.

Vad räknas som störande ljud i lägenhet?

Så vad räknas egentligen som störande ljud? Det är inte en helt enkel fråga att besvara utan det beror på omständigheterna. Har föreningen ordningsregler ska dessa givetvis följas. Ordningsreglerna ska följa den allmänna uppfattningen om vilka störningar som inte anses accepterade. Det innebär till exempel att föreningen inte kan förbjuda fester helt och hållet. Däremot kan det vara schysst mot grannar att sätta upp en lapp i trappuppgången om att du ska anordna en fest och varna för eventuella störningar. Många föreningar har vissa förhållningsregler avseende vilka tider som det ska vara lugnare, oftast är detta rimliga tider som exempelvis att det ska vara lugnt mellan 22-07. Det kan då innebära att du ska avhålla dig från att skrika, ha hög volym på TV eller högtalare eller liknande. Kontakta din bostadsrättsförening för exakta förhållningsregler för just din förening!

Vad göra om grannar stör i bostadsrätt?

Som nämndes kort ovan så bör du i första hand vända dig till styrelsen och framföra ett klagomål. Bostadsrättsföreningen kommer därefter att meddela grannen att sluta med störningarna. Föreningen ska också meddela socialnämnden i den aktuella kommunen. Skulle det vara så att störningarna är särskilt allvarliga får även bostadsrättsföreningen säga upp bostadsrättshavaren. Det kan vara till exempel om grannen har varit störande under en väldigt lång tidsperiod under nattetid.

Att tänka på gällande störningsjouren

Det finns en del att tänka på när det kommer till störande ljud. Om du upplever att en granne har agerat störande vid upprepade tillfällen utan att föreningen agerar rekommenderar vid dig att kontakta oss på Vasa Advokatbyrå. Vi har jurister som är specialiserade på bland annat tvistlösning. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt om störningsjouren

https://lagen.nu/dom/nja/1991s574

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om 6 tips om störningsjouren bostadsrätt

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.