Bostadsrätt – problem med grannar

De flesta som brukar bo i en bostadsrättsförening brukar visa respekt mot sina grannar. Tyvärr finns det vissa som verkar tro att de lever själva i en stuga mitt ute i skogen. I den här artikeln ska vi gå igenom hur problematisk en sådan granne kan tillåtas vara, innan beteendet kan få konsekvenser.

problem med grannar

Ordningsregler är till för att brytas

Vissa människor har den inställningen att de inte träffas av reglerna som finns uppställda i bostadsrättsföreningen. Av 7 kapitlet 9 § bostadsrättslagen framgår att en bostadsrättshavare bland annat behöver finna sig i de regler som gäller i bostadsrättsföreningen. Exempel på sådan regel kan vara att tvättstugan får användas under den tid som bostadsrättshavaren har bokat och att tvättstugan inte får användas efter stängning. Det kan också gälla att man ska städa efter sig i tvättstugan, efter varje gång som tvättstugan använts. Om bostadsrättshavaren i stor utsträckning bryter mot den här typen av regler, kan bostadsrättsföreningen i vissa fall få bostadsrättshavaren vräkt. Vräkningen kan bostadsrättsföreningen då utföra med stöd av 7 kapitlet 18 § punkt 5 bostadsrättslagen. Du kan alltid höra av dig till bostadsrättsföreningen om du har en granne som agerar på det här sättet.

Jag ska ‘ooa hela natten, ooa hela dan’

Som nämnt i ingressen förstår vissa människor inte att det bor andra i trappuppgången de själva bor i. De har därför en tendens till att vara störande för sina grannar. Att kunna leva ett vanligt liv som att dammsuga på dagen eller att barnen springer runt och leker på eftermiddagen, kan man ha väldigt svårt att kunna vidta åtgärder emot. Däremot om någon på nattetid sjunger högt, har fester eller använder sitt hemmabiosystem som om det vore på en biograf, då kan det finnas möjligheter att rikta konsekvenser mot den grannen. Det framgår av 7 kapitlet 9 § bostadsrättslagen att bostadsrättshavare i en bostadsrättsförening ska se till att inte störa sina grannar, i sådan utsträckning att det kan innebära hälsofara för grannarna, eller att störningarna gör grannarnas boendemiljö sämre än vad som är rimligt att acceptera av en granne.

Som huvudregel bär din bostadsrättsförening ett ansvar att påtala för den störande grannen att omgående sluta upp med det störande beteendet. Därefter brukar föreningen även behöva kontakta socialnämnden, för att berätta om de störningarna som bostadsrättshavaren gjort sig skyldig till. För vissa mer allvarliga störningar, vilket kanske inte är så vanliga att de förekommer, kan föreningen normalt sett säga upp bostadsrättshavaren på en gång, utan att ha gett en tillsägelse innan.

Att tänka på om du har problem med grannar:

Kom ihåg att varje störande beteende eller avvikelse från ordningsregler, behöver utredas i varje enskilt fall, för att fastställa om det är möjligt att hålla bostadsrättshavaren ansvarig för sitt beteende. Vad som framgår i den här artikeln ska därför inte användas som fakta för att driva ett mål mot någon granne. Det bästa är att anlita en jurist som hjälper dig att göra en rättsutredning om beteendet är tillåtet eller ej.

Även om grannen agerat på ett sätt som gör att det kan bli aktuellt med någon konsekvens, kan din bostadsrättsförening inte komma allt för sent i efterhand med en tillsägelse. Därför kan du alltid påminna föreningen om att den behöver påtala för bostadsrättshavaren om det störande beteende i tid, innan det är för sent. Skulle det inte fungera att prata med bostadsrättsföreningen kan du behöva driva en tvist om att störningar ska upphöra. Hamnar du i en tvist är du i regel i stort behov av juridisk hjälp. Vasa Advokatbyrå AB hjälper gärna dig med din tvist. Tveka inte att kontakta oss!

Läsvärt om problem med grannar

Störande operasång gav inte sänkt avgift (mitti.se)

Så mycket får du störa dina grannar – enligt… | Leva & bo (expressen.se)

Störande barn – bostadsrätt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Bostadsrättsförening och dess regler – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Bostadsrätts konflikt: Lös konflikten med styrelsen – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om bostadsrätt – problem med grannar

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.