Bluffaktura

Att skicka en bluffaktura till någon är ett exempel på bedrägeri som du som företagare kan råka ut för. I den här artikeln kommer redogöras för hur bedragarna brukar göra och hur ni kan undvika att råka betala en bluffaktura.

Bluffaktura

Hur bedragarna brukar göra när dem skickar bluffaktura

Ett sätt som bedragarna gör är att de ringer till ett företag och sen ber de att företaget ska bekräfta en beställning. Ibland kopierar bedragarna ett företags annons som företaget haft i katalog eller liknande. Sedan tar de och använder den kopierade annonsen för bekräftelsen de skickar till företagen för att öka deras trovärdighet. När företaget sedan inte betalar ansöker bedragarna om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Problemet är att många företagare blir rädda när det kommer ett krav från Kronofogden och betalar, utan att kontrollera om företaget verkligen är skyldigt att betala kravet. Därför är det ett enkelt sätt för bedragarna att lura av företag pengar på. Vad ert företag bör göra i en sådan situation är att börja med att bestrida fakturan från Kronofogden. Därefter får ni kontakta Kronofogden och informera om att fakturan som ni fått inte är på något ni beställt, utan är en bluffaktura.

Det finns ett andra sätt som bedragarna skickar bluffakturor på. De kan skicka en faktura till ert företag som de imiterat från en faktura som ni faktiskt har att betala. Bedragarna är skickliga på att utforma fakturor så att de är väldigt lika de fakturor som det riktiga företaget skickar ut. Så företag märker oftast inte att det är en bluffaktura.

Hur du undviker att betala bluffaktura

Om en säljare ringer till er är det klokt att be säljaren skickar en offert skriftligen till ert företag. Skulle säljaren vägra att göra det bör du i stort sätt bara lägga på luren. Om säljare besöker er bör du fråga säljaren om exempelvis leveranstid och bindningstid. Låt säljaren få veta att ni behöver betänketid innan ni fattar beslut om att ingå avtal, så att ni kan kolla upp företaget som säljaren hävdar sig representera. Får du en faktura på något ni vet med er att ni inte beställt, bör ni inte betala den för än ni kontrollerat den. Har ingen på företaget gjort beställningen ska ni inte heller betala fakturan. På Svensk Handels hemsida finns det en varningslista på företag som andra företag har anmält för att de skickat ut bluffakturor. Där kan ni kolla om företaget som skickat en faktura till er finns listat. Sedan kan ni också hjälpa andra företagare när ni konstaterat att företag skickat bluffaktura till er, genom att själva mejla Svensk Handel om att företaget i fråga skickar bluffakturor.

Att tänka på

Betala aldrig en faktura på något som ert företag inte har beställt. Kommer en sådan faktura är det viktigt att man bestrider den. Vill du ha hjälp med att bestrida en faktura eller hantera bluffaktura som gått till Kronofogden, kan ni kontakta oss på Vasa Advokatbyrå. Vi har lång erfarenhet av avtalsrätt och tvistelösning. Kontakta oss så hjälper vi er!

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

* Få hjälp att reda ut om ni behöver betala fakturan.

* Hur du går tillväga om bluffaktura har gått vidare till Kronofogden.

Tvistelösning

* Få en bedömning utifrån gällande rättsläge.

* Minimera era risker för att få en skuld hos Kronofogden.

* Slipp att själva behöva bestrida en faktura.

Kontakta oss för ett gratis inledande telefonsamtal eller boka ett möte med någon av våra erfarna jurister.

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om bluffaktura

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.