Bestrida faktura enligt ABS18-reglerna – Så här gör du

Att hantera en felaktig faktura kan vara en utmaning, särskilt om den strider mot ABS18-reglerna. ABS18 är ett regelverk som detaljerat styr hur fakturor ska utfärdas och betalas inom entreprenadjuridiken.

I denna artikel kommer du få lära dig om hur du bestrider en felaktig faktura enligt dessa regler, steg för steg, med tydliga exempel och instruktioner. Låt oss dyka ned i detaljerna, så att du kan säkerställa dina rättigheter och hantera fakturor på ett juridiskt korrekt sätt!

Sammanfattning

  • ABS18 är ett regelverk som styr hur fakturor inom entreprenadjuridiken ska utfärdas och betalas.
  • För att bestrida en felaktig faktura enligt ABS18 – reglerna bör du skicka en skriftlig förklaring till företaget och betala under protest.
  • Du kan hålla inne betalning om det finns fel eller skador på arbetet eller om det finns en tvist om avtalet eller arbetets omfattning.
  • Att kontakta Vasa Advokatbyrå kan vara fördelaktigt för rådgivning och hjälp vid tvistlösning samt alternativa lösningar som medling eller domstolsbehandling.

Vad är ABS18 och när är det tillämpligt?

ABS18 är en regel för byggavtal. Den kommer från Sverige. Denna regel hjälper till när du köper tjänster för ditt hem, som att bygga eller fixa saker. Regel ABS18 är till för att skydda dig som kund.

Den säger att du har rätt att få allt gjort på rätt sätt. Om något blir fel kan du använda ABS18 för att bestrida kostnaden.

Denna regel gäller när du gör avtal med hantverkare. De gör saker som att bygga, fixa eller ändra på ditt hus. Men notera, ABS18 gäller inte alltid. Om du till exempel köper material själv eller om arbetet är väldigt litet, då gäller inte ABS18.

Det är viktigt att veta när regeln gäller för dig och när den inte gör det.

Bestrida en felaktig faktura

För att bestrida en felaktig faktura kan du skicka en skriftlig förklaring till företaget och betala under protest.

Skicka en skriftlig förklaring till företaget

Om du vill bestrida en felaktig faktura enligt ABS18-reglerna är det viktigt att skicka en skriftlig förklaring till företaget. Detta innebär att du måste skriva ett brev eller e-post där du tydligt beskriver varför du anser att fakturan är felaktig.

Du kan använda dig av mallar eller exempel på internet för att hjälpa dig att strukturera ditt meddelande. Det är också bra att inkludera eventuella dokument eller bevis som stöder ditt påstående om att fakturan är felaktig.

Genom att skicka en skriftlig förklaring ger du företaget möjlighet att rätta till felet eller ge dig en förklaring på varför fakturan är korrekt.

Betala under protest

Om du har mottagit en faktura som du anser vara felaktig, har du möjlighet att betala fakturan under protest. Det innebär att du betalar fakturan utan att erkänna att du godkänner den.

Genom att betala under protest kan du undvika eventuella anmärkningar på din kreditvärdighet eller bli föremål för inkassoverksamhet. Det är viktigt att notera att betala under protest inte innebär att du accepterar fakturan, utan snarare markerar att du bestrider den och att du avser att vidta åtgärder för att lösa tvisten.

Genom att betala under protest skyddar du dina rättigheter och ger dig själv tid att undersöka fakturans giltighet och eventuella felaktigheter.

När är det berättigat att hålla inne betalning?

Det är berättigat att hålla inne betalning om det finns fel eller skador på arbetet eller om det finns en tvist om avtalet eller arbetets omfattning.

Om det finns fel eller skador på arbetet

Om det finns fel eller skador på arbetet är det viktigt att invända mot fakturan enligt ABS18-reglerna. Du bör inte betala för felaktiga arbeten eller skador som har uppstått.

Istället kan du bestrida fakturan och kräva att företaget åtgärdar felet eller reparerar skadan innan du betalar. Det är viktigt att vara tydlig i din skriftliga förklaring och beskriva felet eller skadan i detalj.

Genom att använda dessa regler kan du skydda dina rättigheter som konsument och säkerställa att du betalar för korrekt utfört arbete.

Om det finns en tvist om avtalet eller arbetets omfattning

Om det uppstår en tvist om avtalet eller omfattningen av arbetet, är det viktigt att agera på rätt sätt. Enligt ABS18-reglerna måste du invända mot fakturan innan den förfallit till betalning.

Det innebär att om du inte är nöjd med arbetet eller om det finns oenigheter om vad som skulle ingå i avtalet, bör du skicka en skriftlig förklaring till företaget för att tydligt framföra dina invändningar.

Du kan också överväga att hålla inne betalningen under tiden tvisten utreds och löses. Det är viktigt att känna till dina rättigheter och kontakta rätt professionell hjälp, som Vasa Advokatbyrå, för att få rådgivning och stöd i detta scenario.

Tvistelösning och kontaktinformation

Fördelarna med att kontakta Vasa Advokatbyrå för rådgivning och hjälp vid tvistlösning och alternativa lösningar som medling eller domstolsbehandling.

Fördelar med att kontakta Vasa Advokatbyrå för rådgivning och hjälp

Om du inte förstår juridiken och behöver hjälp med att bestrida en faktura enligt ABS18-reglerna, kan det vara fördelaktigt att kontakta Vasa Advokatbyrå. De har expertis inom juridik och kan ge dig rådgivning och hjälp i ditt ärende.

Genom att anlita dem kan du få den support du behöver för att förstå dina rättigheter och försvara dina intressen. Vasa Advokatbyrå kan också guida dig genom de olika stegen i tvistlösningsprocessen och ge dig rätt vägledning för att uppnå en positiv lösning på din fakturakonflikt.

Alternativa lösningar som medling eller domstolsbehandling

Om en tvist uppstår angående en felaktig faktura enligt ABS18-reglerna finns det alternativa lösningar att överväga. Ett alternativ är att försöka medla, vilket innebär att man försöker lösa tvisten genom samarbete och förhandlingar tillsammans med motparten.

Medling kan vara ett kostnadseffektivt sätt att lösa tvister utan att behöva gå till domstol. En annan möjlighet är att överväga domstolsbehandling, där tvisten avgörs i domstol.

Detta kan vara en mer formell process som kan kräva juridiskt stöd och kan vara mer tidskrävande och kostsamt. Det är viktigt att noga överväga vilken lösning som passar bäst för ens specifika situation och att söka professionell rådgivning vid behov.

Summering: Viktigheten av att känna till dina rättigheter enligt ABS18 och hur du kan bestrida en felaktig faktura.

Det är viktigt att du känner till dina rättigheter enligt ABS18 när det kommer till att bestrida en felaktig faktura. Genom att vara medveten om dessa regler kan du skydda dig själv som konsument och undvika att betala för något som inte är korrekt.

En felaktig faktura kan uppstå av olika anledningar, till exempel om det finns fel eller skador på det utförda arbetet eller om det finns en tvist om avtalet eller arbetets omfattning.

När du stöter på en situation som detta är det viktigt att agera snabbt och skicka en skriftlig förklaring till företaget där du tydligt beskriver varför fakturan är felaktig.

Om du inte är säker på hur du ska gå vidare kan det vara bra att kontakta en advokatbyrå som Vasa Advokatbyrå för rådgivning och hjälp. De kan hjälpa dig att förstå dina rättigheter och ge dig råd om alternativa lösningar som medling eller domstolsbehandling.

Sammanfattningsvis är det viktigt att du är medveten om dina rättigheter enligt ABS18 och vet hur du kan bestrida en felaktig faktura. Genom att agera snabbt och söka rätt hjälp kan du skydda dig själv som konsument och säkerställa att du betalar endast för vad som är korrekt.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om bestrida faktura enligt abs18-reglerna – så här gör du

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.