Att vitsorda ett belopp – vi reder ut begreppet

När du som exempelvis företagare är i en huvudförhandling kan det vara så att du och din motpart är oense om du ska betala ett visst belopp eller ej. Sedan kanske domstolen frågar om du vitsordar beloppet i och för sig. Vad är det domstolen menar då? Du har ju redan gjort gällande att du inte tänker betala det belopp som din motpart kräver av dig. I den här artikeln reder vi ut vad som egentligen menas med begreppet ”vitsorda ett belopp som skäligt” och vad det innebär att svara ja på den frågan.

Att vitsorda ett belopp – vi reder ut begreppet

Förklaring av begreppet

Situationen må vara sådan att du anser att du inte ska betala ett belopp för att du menar att motparten inte har rätt till beloppet. Din motpart kan exempelvis vara en kund som vill ha tillbaka en del av vad denne har betalat för en tjänst, som du genom ditt företag har utfört. När du vitsordar beloppet som din kund kräver, innebär det i stort sätt att du endast godkänner att beloppet har beräknats korrekt. Alltså att om domstolen skulle komma fram till att din kund har rätt till beloppet, så anser du att sättet beloppet har beräknats, inte behöver prövas i målet. Men att vitsorda beloppet ändrar vanligtvis inte din ståndpunkt i målet att du inte anser dig skyldig att betala beloppet.

Att tänka på:

Vad som framgår av den här artikeln är endast för att ge en insikt i vad begreppet innebär. Det kan finnas undantag från vad som framgår av den här artikeln, varför det alltid är bra att ha med sig ett juridiskt ombud till en huvudförhandling. Med hjälp av en jurist finns möjligheten att du och din motpart kan komma överens i ett tidigare skede och därmed slipper en lång rättslig process. Ofta kan det ta över ett år eller med att bli klar med processen och slutligen få en dom efter en huvudförhandling. Anlita därför med fördel en jurist som hjälper dig med din process, för ökad möjlighet till att kunna avsluta din tvist snabbare och för ökad chans att vinna framgång med ditt mål. Vasa Advokatbyrå AB har lång erfarenhet av att hjälpa klienter driva deras tvister i tvistemål. Tveka inte att kontakta oss för juridisk assistans med din tvist.

Läsvärt

Huvudförhandling – Sveriges Domstolar

Tvistemål – Stockholms tingsrätt (domstol.se)

Detta betyder förlikning och när den är tillåten – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Rättegångskostnader i domstolsprocess – att tänka på? – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Så här fungerar betalningsföreläggandet i domstol – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om att vitsorda ett belopp – vi reder ut begreppet

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.