ÄTA – matnyttigt vid entreprenader

Om du har beställt en entreprenad, är företagare och har ingått ett avtal med din entreprenör som grundar sig på standardavtalet AB 04, kommer du ha nytta av att läsa den här artikeln. ÄTA-arbeten som den här artikeln kommer behandla, är inte helt ovanligt att det görs gällande av dig som beställare någon gång under entreprenadtiden. Därför är det bra att du som beställare av entreprenaden har lite koll på vad som gäller.

ÄTA är en förkortning

ÄTA arbeten kan man säga är arbeten som tillkommer utöver de som du och entreprenören har kommet överens om. Ä:et står för ändringsarbeten, vilket kan röra att du som beställare vill att entreprenören ska göra om ett arbete. T:et står för tilläggsarbeten och kan innefatta att du som beställare vill att entreprenören ska utföra något ytterligare arbete än de arbeten som ni avtalat om. Slutligen står A:et för avgående och innebär att arbeten avbokas för att du som beställare inte längre anser att arbetena behöver utföras.

Gäller vissa tilläggsarbeten

Inom ramen för begreppet ÄTA-arbeten är det inte alla tilläggsarbeten som avses, utan rör endast de tilläggsarbeten som faller in under begreppsbestämningen. Det behöver i regel föreligga ett omedelbart sammanhang mellan tilläggsarbetena och de arbeten som ni har avtalat om i kontraktet som ni ingått med varandra. Skulle du och entreprenören nå en överenskommelse om att ett tilläggsarbete, som inte har sådant sammanhang med kontraktsarbetena, innebär det oftast inte några problem. Skillnaden blir bara att de regler som ställs upp i AB 04 för ÄTA-arbeten, i normala fall inte blir tillämpliga på de tilläggsarbetena.

ÄTA – matnyttigt vid entreprenader

Tilläggsarbeten som utgör ÄTA-arbeten

Vanligaste typen av ÄTA-arbeten utgörs av arbeten som innebär att du som beställare av entreprenaden, uttryckligen gör gällande för entreprenören att ett ÄTA-arbete ska utföras. Den som du har anlitat som entreprenör både måste och har full rätt som huvudregel att få utföra de ÄTA-arbeten som du önskar ska genomföras på entreprenaden. Såväl rättigheten som skyldigheten att utföra dessa arbeten, brukar dock bara kvarstå så lång tid som entreprenadtiden sträcker sig. Av 2 kapitlet 3 § AB 04 framgår det att när slutbesiktningen av entreprenaden har genomförts med ett resultat som är godkänt, kommer alltså rättigheten och skyldigheten att utföra ÄTA-arbeten att upphöra i normala fall.

Syfte med skyldigheten och rättigheten att utföra ÄTA-arbeten

Skyldigheten – Anledningen till att entreprenören som huvudregel har en skyldighet att utföra de ÄTA-arbeten som du som beställare ber om, är att entreprenören redan etablerat sig på entreprenaden. Entreprenören har redan arbetsutrustning och personal på entreprenaden, varför det är mer ekonomiskt gynnsamt för dig att den entreprenören utför arbetet. Mot bakgrund av detta har entreprenören en skyldighet att utföra begärda ÄTA-arbeten.

Rättigheten – Varför entreprenören också har en rättighet att utföra ÄTA-arbeten på entreprenaden, har att göra med att entreprenören ska slippa trängas med en ytterligare entreprenör som tar plats med sin arbetsutrustning. Vidare blir det svårare för entreprenören att utföra de befintliga arbetena om material blandas samman med varandra eller ännu värre stjälas. Fler personer skulle också behöva trängas på samma yta. Det har i AB 04 alltså tagits hänsyn till såväl beställarens som entreprenörens intressen, när det kommer till ÄTA-arbeten.

Att tänka på:

Har du hamnat i en tvist med din entreprenör om ÄTA-arbeten, bör du kontakta en jurist. Vasa Advokatbyrå AB hjälper gärna dig med tvisten mot din entreprenör. Du är välkommen att kontakta oss!

Läsvärt

Mål: T 407-13 – Högsta domstolen

“Fackmässig bedömning – vilka krav har HD ställt på entreprenörer genom Gotlands-målet?” – Dagens Juridik

Detta är begrepp vid entreprenad enligt AB 04 – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Entreprenadformer enligt standardavtalet AB 04 – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Entreprenadkontrakt – AB 04 – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om äta – matnyttigt vid entreprenader

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.