Ultimata guiden om konkurrensverket

Konkurrensverket är en förvaltningsmyndighet som arbetar med konkurrensfrågor. Deras huvudsakliga uppgift är att arbeta för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till konsumentens förmån. De är även tillsynsmyndighet, det vill säga de ser till så att olika lagar efterföljs, specifikt vid offentlig upphandling och oschyssta handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter. I den här artikeln kommer vi att ge dig den ultimata guiden om konkurrensverket om sådant som vara bra att känna till.

Vad betyder ordet konkurrens?

Kortfattat betyder ordet konkurrens att ge dig som konsument så mycket valmöjligheter som möjligt. En ökad konkurrens innebär egentligen att företag blir mer effektiva och på så vis ökar både kvaliteten på olika varor och tjänster samtidigt som priserna hålls nere. En helt obegränsad och fri konkurrens kan dock medföra vissa problem och det är även därför det finns konkurrensregler.

Ultimata guiden om konkurrensverket

Vad har konkurrensverket för funktion?

Konkurrensverkets huvudsakliga funktion är i enlighet med förordningen (2007:1117) med instruktion för Konkurrensverket att verka för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till förmån för konsumenterna och en effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. Deras huvuduppgift är att hindra allvarliga konkurrensbegränsningar, särskilt i områden där det finns en eller ett fåtal dominerande företag och där konkurrensen alltså är svag. Tillsynsverksamheten som nämndes inledningsvis, innebär att de ska uppmärksamma om det förekommer regelöverträdelser. Det är därför viktigt att skicka in tips eller klagomål om man upptäcker att till exempel ett företag inte förhåller sig till konkurrensreglerna eller har gjort en annan överträdelse.

Vad innebär det att det råder fri konkurrens?

En marknad med fri konkurrens är helt enkelt en marknad där olika företag bedriver samma näringsverksamhet oberoende av varandra. Man kan säga att företagen tävlar om kunderna vilket i sin tur leder till att en ökad effektivitet hos företagen som gör att kvaliteten på olika varor och tjänster blir bättre samtidigt som priserna förhoppningsvis hålls nere.

Vad är ett konkurrensbegränsande avtal?

Ett konkurrensbegränsande avtal är egentligen precis vad det låter som, ett avtal som begränsar konkurrensen på marknaden. Samarbete mellan olika företag är i regel något som anses positivt och bra för marknaden, men däremot får företag inte samarbete med syfte att hindra eller begränsa den fria konkurrensen på marknaden. Sådana avtal är alltså inte tillåtna eftersom det skadar marknadens aktörer (2 kap. 1 § konkurrenslagen). Ett konkurrensbegränsande avtal blir i samma veva även civilrättsligt ogiltigt eftersom det då inte anses ha ingåtts korrekt (2 kap. 6 § KonkL) och man har då inte heller någon praktisk möjlighet att föra talan mot parten i domstol för att få skadestånd.

Vad händer om man bryter mot konkurrenslagen?

Om ett företag bryter mot något av förbuden i konkurrenslagen kan företaget, eller personer i företaget, drabbas av olika sanktioner. Detta regleras i 3 kap. KonkL och för att ta några exempel så finns det konkurrensskadeavgift, utredningsskadeavgift och skadestånd som kan bli aktuellt i en sådan situation. Om personer i företagets ledning har deltagit i en kartell kan de även få näringsförbud, det innebär att de helt enkelt inte får fortsätta med sin verksamhet.

Hur går en anmälan till konkurrensverket till?

Du kan enkelt tipsa Konkurrensverket om konkurrens- och upphandlingsproblem och oschyssta handelsmetoder som pågår i livsmedelskedjan. Det kan till exempel röra sig om allvarliga lagöverträdelser som karteller, otillåtna direktupphandlingar eller olika repressalier. Tipsen är viktiga i Konkurrensverkets arbete som tillsynsmyndighet och du kan enkelt skicka mail och brev alternativt ringa in med tips. Kom dock ihåg att handlingar som skickas in till Konkurrensverket blir allmänna handlingar eftersom de tillkommer en myndighet.

Att tänka på

Sammanfattningsvis är Konkurrensverket en förvaltningsmyndighet vars uppgift är att verka för en så effektiv konkurrens som möjligt och utreda eventuella överträdelser av konkurrenslagen. Om du har fler frågor om ett specifikt ärende rekommenderar vi dig att ta kontakt med oss på Vasa Advokatbyrå. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://svjt.se/svjt/2009/32

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimata guiden om konkurrensverket

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.