Ultimata guiden om immateriella tillgångar

Du har förmodligen hört om immateriella tillgångar men vet kanske inte exakt vad det innebär. En immateriell tillgång är egentligen ett juridiskt ord för en förmögenhetsrättslig tillgång som du inte kan ta på. Immateriella tillgångar finns överallt och du stöter på dem dagligen, till exempel musiken du lyssnar på, märket på tröjan du har på dig, reklamen du ser på TV. I den här artikeln kommer vi ge dig den ultimata guiden om immateriella tillgångar.

Vad är en immateriell tillgång?

En immateriell tillgång är en kortfattat en tillgång som inte går att ta på. Det kan till exempel vara varumärken, patent, logotyper, design och utseende, domännamn, upphovsrätter och mycket mer. Att de inte går att ta på innebär inte att de är mindre värda, utan tvärtom, de immateriella tillgångarna är oftast de som har högst värde i ett bolag.

För att skydda sina immateriella tillgångar tillämpas flera olika lagar beroende på vilken tillgång det är fråga om. Till exempel lagen om patent, upphovsrätt, varumärkesrätt och mönsterrätt är alla lagar som avser att skydda immateriella rättigheter. Ytterligare skydd finns i till exempel sekretessavtal, konkurrensklausuler och marknadsföringsrätt som kan fungera som en form av överlappande stöd till de immateriella rättsskydds reglerna.

Ultimata guiden om immateriella tillgångar

Vad är immateriella anläggningstillgångar?

Att redovisa företagets immateriella anläggningstillgångar ses oftast som ett komplicerat område. Detta beror på att tillgången är svår att identifiera. Utgångspunkten för en immateriell anläggningstillgång är att de är tillgångar som saknar fysisk substans, det innebär med andra ord tillgångar som inte går att ta på. Det är således det som egentligen skiljer en immateriell tillgång från en materiell tillgång. Det är enbart icke-monetära tillgångar utan fysisk substans som räknas som immateriella anläggningstillgångar. En monetär tillgång är kassamedel eller andra tillgångar och skulder som kommer att inflyta respektive utbetalas med ett fastställt belopp, till exempel banktillgodohavanden, kundfordringar och leverantörsskulder. För att göra det enklare att förstå kan vi ta några exempel på en immateriell anläggningstillgång:

  • Licenser för exempelvis olika programvaror.
  • Modeller och prototyper.
  • Egenutvecklade IT-system.
  • Patent eller liknande rättigheter

Hur värderar man immateriella tillgångar?

Som nämndes kort ovan så är de immateriella tillgångarna oftast de tillgångar med högst värde. Det är därför viktigt att du värderar de immateriella tillgångarna korrekt för att säkerställa finansiering av företagets tillväxt. Oftast kan till och med företagets varumärken, design och andra immateriella tillgångar vara mer värda än till exempel varulagret. En värdering av tillgångar blir oftast aktuell när du till exempel ska köpa eller sälja ett företag eller om du planerar att licensera ut en immateriell tillgång och vill få en uppskattning av värdet.

Det finns flera olika metoder för att värdera dina immateriella tillgångar. Metoderna har givetvis sina för-och nackdelar och det är därför svårt att hitta den metod som fungerar bäst på alla situationer. Du måste därför själv avgöra vilken metod som du anser fungera bäst för just ditt företag i situationen du befinner dig i. Några exempel på metoder är the cost method, the market value method och the income or economic benefit method.

Vad är en immateriell rättighet?

En immateriell rättighet ger rättighetsinnehavaren tidsbegränsad ensamrätt till sina tillgångar. De är uppdelade i fyra kategorier, patenträtt, upphovsrätt, mönsterrätt och varumärkesrätt och ger således olika former av skydd beroende på vilken immateriell tillgång det är fråga om.

Patenträtten är ett skydd för en ny, teknisk lösning på ett problem och är giltig i max 20 års tid (4 kap. 40 § patentlag).

Upphovsrätten skyddar musik, film, litteratur och annat konstnärligt skapande samt även källkod till datorprogram. Giltighetstiden är 70 år efter upphovsmannens död (4 kap. 43 § lag om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk).

Mönsterskydd, eller designskydd, skyddar utseendet och formen på en produkt, men inte själva funktionen eller bakomliggande idén. Ett sådant typ av skydd gäller max i 25 år (24 § mönsterskyddslag).

Varumärkesskyddet, är ett skydd för ett kännetecken för ett företag, en produkt eller tjänst. Det kan till exempel bestå av figurer, ord, siffror, personnamn och liknande. Det kan också vara en specifik utformning av själva produkten, så kallade förpackningsutstyrslar. För att erhålla skydd enligt varumärkeslagen så måste varumärket anses unikt och gå att särskilja från andra liknande varor eller tjänster. Giltighetstiden för skyddet är 10 år och kan sedan förlängas med 10 år i taget, hur länge som helst (2 kap. 34-35 §§ varumärkeslag).

Att tänka på om immateriella tillgångar

Det du främst ska tänka på när det kommer till immateriella tillgångar är att tillgången kommer med både rättigheter och skyldigheter. Det är därför viktigt att ha koll på vad de som gäller för olika former av immateriella tillgångar. I den här artikeln har vi enbart gett dig övergripande information så om du fler funderingar eller har hamnat i en tvist rekommenderar vi dig att kontakta oss på Vasa advokatbyrå. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://www.prv.se/sv/kunskap-och-stod/vanliga-ord-och-begrepp/immateriella-tillgangar/

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimata guiden om immateriella tillgångar

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.