Ultimata guiden – begäran att avgöra ett ärende

Handläggningstider på myndigheter kan vara långa och särskilt mycket har Migrationsverket att göra. Tycker du att det har tagit för lång tid och vill du att en myndighet ska avgöra ditt ärende kan du skriftligen skicka in en begäran om det. Nedan ska vi besvara några vanligt ställda frågor som till exempel vad som ska ingå i en sådan begäran, vad man kan göra för att snabba på ärendet, möjligheten till överklagande av beslut och mycket mer.

Vad är begäran om att avgöra ärende?

Du kan skriftligen begära att en myndighet, till exempel Migrationsverket, ska avgöra ett ärende som inte har inletts inom 6 månader från det datum då personen ansökte om ärendet. Förfarandet regleras i 12 § första stycket förvaltningslagen som anger att “om ett ärende som har inletts av en enskild part inte har avgjorts i första instans senast inom 6 månader, får parten skriftligen begära att myndigheten ska avgöra ärendet. Myndigheten ska inom 4 veckor från den dag då en sådan begäran kom in antingen avgöra ärendet eller i särskilt beslut avslå begäran.”. Möjligheten innebär således att du som enskild kan påskynda handläggning av ärendet.

Ultimata guiden - begäran att avgöra ett ärende

Vad kan jag göra för att snabba på ärendet hos Migrationsverket?

I nuläget är det väldigt långa handläggningstider på Migrationsverket och det kan ta upp till 38 månader att få ett beslut om svenskt medborgarskap. För att påskynda ärendehandläggningen hos Migrationsverket kan du således begära att en myndighet ska avgöra ditt ärende enligt ovan nämnda. Du kan antingen maila eller skicka in blanketten via post. På blanketten hittar du vilken adress du i sådana fall ska posta till. Migrationsverket ska då inom 4 veckor antingen avgöra ärendet eller i ett särskilt beslut avslå begäran. Det är alltså ingen garanti att man får sitt ärende prövat ifall man skickar in en begäran om att få sitt ärende prövat.

Vad bör jag ha med i överklagan om begäran att avgöra ärende?

Om det skulle vara så att Migrationsverket avslår din begäran om att ärendet ska avgöras, kan du i nästa steg överklaga detta beslut till Migrationsdomstolen. Detta framgår av 12 § andra stycket förvaltningslagen. I beslutet som du fått inledningsvis framgår hur du ska gå tillväga för att överklaga beslutet. Nedan ska vi dock kort redogöra för vad du bör ha med i en överklagan:

Om du vill överklaga Migrationsverkets beslut ska du skriva ett brev där du talar om vilket beslut det är dom du vill ha ändrat och varför. Du bör i ditt brev även ha med dokument eller bevis som du anser stöder det du berättar. Dessa dokument och bevis bör vara i original. I överklagan ska du även skriva dina personuppgifter och ärendenummer. Ärendenumret hittar du i beslutet som du vill överklaga. Är du asylsökande kan du även hitta ditt ärendenummer på ditt LMA-kort. I brevet bör du även skriva med telefonnummer och adress där Migrationsverket eller domstolen lättast kan nå dig.

Värt att nämna är att det är viktigt att du överklagar i tid. Tiden du har på dig att överklaga skiljer sig åt beroende på vilken typ av beslut det är fråga om. Vanligast är dock 3 veckor från det att du fick del av beslutet.

Kan man få medborgarskap snabbare?

För att bli svensk medborgare finns det några krav som måste vara uppfyllda. Kraven framgår av 11 § lagen om svenskt medborgarskap. Dessa är följande:

  1. Du måste kunna styrka din identitet
  2. Du måste ha fyllt 18 år
  3. Du måste ha permanent uppehållstillstånd
  4. Du ha måste ha bott i Sverige en viss tid.
    1. om du är medborgare i Danmark, Finland, Norge eller Island så kan medborgarskap beviljas efter 2 år.
    2. om du är statslös eller att bedöma som flykting så kan medborgarskap beviljas efter 4 år.
    3. för övriga utlänningar så kan medborgarskap beviljas efter 5 år.
  5. Du måste haft och kan förväntas komma att ha ett hederligt levnadssätt.

Om ett eller flera av kraven ovan inte är uppfyllda så finns det ändå möjlighet att beviljas svenskt medborgarskap. Det är om den som söker tidigare har varit svensk medborgare, är gift eller sambo med en svensk medborgare eller om det finns särskilda skäl. Detta framgår av 12 § lagen om svenskt medborgarskap. Särskilda skäl kan vara till exempel om personen som söker är forskare eller elitidrottare. Det innebär således att man kan beviljas medborgarskap utan att ha varit boende i Sverige under en viss tid vilket medför att du kan få medborgarskap snabbare.

Hur mycket kostar det att bli svensk medborgare?

En ansökan om svenskt medborgarskap kostar 1500 kronor. I ansökan bör du skriva ditt personnummer och bifoga kvitto som styrker att du har betalat avgiften. Detta beror på att avgiften måste vara betald för att Migrationsverket ska pröva din ansökan. Om du har barn som du även vill ska bli svenska medborgare tillsammans med dig behöver du inte betala en extra avgift.

Att tänka på

Om du vill påskynda ett ärende kan du begära att en myndighet ska handlägga ärendet. Särskilt relevant är denna möjlighet för olika typer av frågor hos Migrationsverket eftersom handläggningstiderna där är långa. I den här artikeln har vi gett dig övergripande information om hur en sådan begäran går till, hur du kan överklaga ett beslut, samt vad som krävs för att bli svensk medborgare. Har du fler funderingar är du välkommen att höra av dig till oss på Vasa Advokatbyrå!

Läsvärt

https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Arbeta-i-Sverige/Om-du-vill-overklaga.html

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimata guiden – begäran att avgöra ett ärende

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.