När medlem i bostadsrättsförening anses vara jävig

Med jäv anses en situation där en person kan ha ett sådant personligt intresse av en fråga, att det finns en risk för att personen inte kommer vara opartisk vid beslutet av frågan. Den här artikeln kommer ge er som har en bostadsrättsförening en uppfattning om när det kan vara så att en av era medlemmar inte har rätt att rösta i en viss fråga på föreningsstämman.

När medlem i bostadsrättsförening anses vara jävig

Möjlighet att diskutera jäv

Om det är så att medlemmen kan anses som jävig i en fråga på föreningsstämman, är huvudregeln att det endast är själva omröstningen som medlemmen inte får medverka i. Det innebär att när frågan diskuteras på föreningsstämman, brukar det inte finnas något hinder för att den jäviga medlemmen deltar i den diskussionen. Alltså får medlemmen normalt sätt också lägga fram sina åsikter avseende frågan.

Situationer då medlem kan anses jävig

Situationerna som en medlem i en bostadsrättsförening kan anses jävig, framgår främst i 6 kapitlet 37 § lagen om ekonomiska föreningar. I huvudsak är det tre olika situationer som en medlem i en bostadsrättsförening kan anses vara jävig i. Det första fallet är då frågan som ska behandlas ska avgöra huruvida föreningen ska väcka talan mot medlemmen eller ej.

Den andra situationen rör då medlemmen ska slippa att uppfylla en förpliktelse som denne har mot föreningen. En typsituation för den här jävsgrunden är då det ska röstas om ansvarsfrihet för styrelsen. Skulle en medlem vara styrelseledamot kommer denne vanligtvis anses jävig när den frågan ska avgöras, och kommer därför inte få vara med i den omröstningen. Enligt samma jävsgrund brukar en medlem anses vara jävig om det ska röstas om medlemmen ska befrias från en förpliktelse, som gäller ett leveransavtal eller köpeavtal.

Tredje situationen då medlem kan anses jävig är då det ska ske en om omröstning avseende en talan mot en tredje man, alternativt att omröstningen rör att en tredje man eventuellt ska befrias från förpliktelse, om det är så att medlemmen kan ha väsentligt intresse som inte är i enlighet med föreningens intresse. Exempelvis kan tredje man vara en juridisk person som medlemmen är ägare till en större andel av. Annat exempel på sådan tredje man kan vara en släkting till medlemmen.

Ett undantag som kan vara bra att känna till är att om samtliga medlemmar i bostadsrättsföreningen skulle vara jäviga i en fråga, är huvudregeln att jävsbestämmelserna inte blir tillämpliga.

Att tänka på:

Om er förening är osäker på om en medlem ska anses som jävig, rekommenderar vi att ni tar kontakt med en jurist. Vasa Advokatbyrå AB har en gedigen erfarenhet av juridiska ärenden som rör bostadsrättsföreningar. Kontakta gärna oss, så hjälper vi er.

Läsvärt

Jäv mot domare, särskilt nämndeman | SvJT

En ny lag om ekonomiska föreningar Proposition 2017/18:185 – Riksdagen

Stämma i bostadsrättsförening – Hur det går till – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Ordförande i bostadsrättsförening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Advokat bostadsrätt, brister som brf har – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om när medlem i bostadsrättsförening anses vara jävig

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.