Lagen om företagshemligheter – röjande av företagshemlighet

Du som läser den här artikeln kanske driver ett företag där du har anställda som får ta del av företagshemligheter. Säkerligen vill du inte att de anställda ska avslöja dessa för någon som inte tillhör företaget. Då kan du ha nytta av att läsa den här artikeln. Vi kommer att redogöra för vad som gäller för anställda om företagshemligheter och vilket ansvar du som arbetsgivare kan rikta mot en anställd som röjer företagshemlighet.

företagshemligheter

Anställd som angriper företagshemlighet

Det framgår av 7 § lagen om företagshemligheter att den arbetstagare som uppsåtligen eller av oaktsamhet skulle angripa en företagshemlighet hos dig som arbetsgivare, och att företagshemligheten har arbetstagaren blivit medveten om under sin tid som anställd på ditt företag, och arbetstagaren antingen insåg eller borde ha insett att hemligheten inte fick röjas, kan arbetstagaren bli skyldig att ersätta dig för den skada som uppstår till följd av avslöjandet.

Med angrepp menas att exempelvis din arbetstagare utan ditt samtycke skulle anskaffa, utnyttja eller alternativt röja en av ditt bolags företagshemligheter. Att anskaffa företagshemlighet innebär bland annat att din arbetstagare ger sig själv tillgång till, eller alternativt tillägnar sig företagshemligheten. För att det ska kunna bli aktuellt med skadeståndsansvar för din arbetstagare, krävs normalt sätt att angreppet av företagshemligheten skett utan tillåtelse.

När arbetstagaren avlutat sin anställning

Det framgår av 7 § lagen om företagshemligheter att en arbetstagare endast kan bli skadeståndsskyldig för utnyttjande eller röjande av företagshemlighet, om det föreligger synnerliga skäl. Det innebär att som huvudregel står det arbetstagaren fritt att efter avslutad anställning, faktiskt utnyttja förvärvad erfarenhet och kunskap. Även om kunskapen som arbetstagaren fått under sin anställning skulle bestå av företagshemligheter, ska det i regel inte vara i strid med lagen om företagshemligheter att utnyttja den kunskapen.

Med synnerliga skäl avses att arbetstagaren på ett stötande sätt skulle ha missbrukat förtroendet, som du som arbetsgivare gett inom anställningsförhållandet. Synnerliga skäl kan det exempelvis bedömas vara om din arbetstagare medan han eller hon var anställd på ditt företag, gjort förberedelser för att översända hemlig information till sin egen konkurrerande verksamhet. Skulle arbetstagaren med hjälp av dokumentation, vilken kommer från företaget, ha missbrukat företagshemligheten, kan det finnas möjlighet att det betraktas som ett synnerligt skäl. Dock bör du ha i åtanke att huruvida det föreligger synnerliga skäl eller ej, behöver utredas i varje enskilt fall.

Att tänka på

Vad som framgår i den här artikeln är endast översiktligt och det kan finnas undantag från vad som står i artikeln. Därför är det bästa att alltid anlita en jurist som hjälper dig med att göra gällande, att en arbetstagare brutit mot lagen om företagshemligheter. Vasa Advokatbyrå AB hjälper gärna dig som arbetsgivare med din tvist. Tveka inte att kontakta oss!

Läsvärt

Ny lag om företagshemligheter, SOU 2017:45 (regeringen.se)

Röjde företagshemligheter – döms till stort skadestånd (aftonbladet.se)

Arbetstagare riktar skadeståndsansvar mot arbetsgivare: 6 tips att undvika skadeståndsansvar – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Företagsrekonstruktion – vad händer med mina anställda? – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Uppsägning av anställningsavtal: Guide för företag – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om lagen om företagshemligheter – röjande av företagshemlighet

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.