Juridisk hjälp bostadsrätt – valberedning

I den här artikeln kommer vi informera er som driver en bostadsrättsförening, hur det kan gå till när vi väljer personer till positioner i er styrelse. Ett sådant sätt är att tillsätta en valberedning som ni ger i uppdrag att leta fram lämpliga personer att sitta i er styrelse. Hur det går till kommer vi redogöra för i den här artikeln.

Lämpliga kandidater

Det blir alltså valberedningen som ni har valt, som i sin tur plockar fram de personer som valberedningen finner lämpliga att tillsätta styrelsepositionerna i er bostadsrättsförening. Ni kan även ge valberedningen i uppdrag att utse den som på föreningsstämman ska vara ordförande och den som ska vara sekreterare.

Reglering för valberedningen

Varken om du tittar i bostadsrättslagen eller lagen om ekonomiska föreningar, kommer du finna någon reglering för valberedningen. Anledningen till det är för att lagstiftaren inte infört några särskilda bestämmelser för en valberedning i lag, i vart fall inte för en valberedning som agerar för en bostadsrättsförening. Dock är det i normala fall så att er valberedning har en skyldighet att visa en lojalitet och har också en tystnadsplikt inom ramen för deras arbete. De regler som finns om tystnadsplikt generellt sätt, kan också komma att tillämpas för valberedningen.

Juridisk hjälp bostadsrätt – valberedning

Alla goda ting är tre

Den som i vanliga fall utser valberedningen i en bostadsrättsförening, är föreningsstämman. Valberedningen brukar väljas för en period om ett år. I normala fall utgörs valberedningen av tre personer. En av dessa brukar få rollen som sammankallande. Att tillsätta en valberedning är inte helt enkelt, då det som huvudregel inte finns någon valberedning som kan tillsätta styrelsens valberedning. En lösning på det som andra bostadsrättsföreningar har gjort, är att de som suttit i den tidigare styrelsen, väljs till valberedningen för nästa styrelse. Ett annat alternativ är att några medlemmar i föreningen får i uppdrag att utse en valberedning. Om medlemmar skulle göra detta på eget initiativ kanske det kommer finnas flera olika alternativ till valberedning och då kan ni rösta på föreningsstämman vilken valberedning som ni finner lämpligast.

Valberedningens förslag

Om ni har lyckats tillsätta en valberedning, kommer den att kunna presentera förslag på styrelseledamöter och suppleanter, på föreningsstämman. Det kan vara att rekommendera att ni anger valberedningens förslag till ledamöter och suppleanter i den kallelse som ni skickar ut till era medlemmar inför föreningsstämman. Kanske det är så att valberedningen har fler förslag än vad som är tanken ska sitta i styrelsen, för att medlemmarna ska kunna rösta om vilka som ska bli en del av den nya styrelsen i bostadsrättsföreningen. Då kan det även vara bra att det i kallelsen anges hur många som det är tänkt att få en styrelseposition.

Att tänka på:

Skulle er bostadsrättsförening hamna i en tvist om en fråga som rör er styrelse, eller en annan tvist som rör er förening, kan det vara klokt att anlita en jurist som hjälper er. Det kan utan en jurist vara svårt att vinna framgång med en tvist. Ni är välkomna att anlita Vasa Advokatbyrå AB för hjälp med er tvist. Tveka inte att kontakta oss!

Läsvärt

Ansvaret för underhållet av ett golvvärmesystem kan bestämmas i en bostadsrättsförenings stadgar – Högsta domstolen

Bostadsrättsförening fick inte chansen att köpa hus – får rätt i HD | SVT Nyheter

Bostadsrättsförening – styrelse beviljas ansvarsfrihet – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Styrelsen bostadsrättsförening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om juridisk hjälp bostadsrätt – valberedning

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.