I den här artikeln ska vi inte gå in på djupet om en specifik fullmakt. I stället ska vi gå igenom mer allmänt om några typer av fullmakter och vad som gäller för dessa. Du kanske har ingått en fullmakt med någon, har funderingar på ett ingå fullmakt med någon eller kanske till och med hamnat i en tvist som gäller fullmakt. Om du är i någon av de tre nämnda situationerna tror vi att du kommer ha nytta av att läsa den här artikeln. Även om du inte är i någon av de nämnda situationerna, är det inte omöjligt att du har nytta av att läsa den här artikeln ändå.
Allmänt om fullmakter
Med fullmakt avses att det ingås ett avtal mellan en huvudman och en mellanman, för att mellanmannen ska hjälpa huvudmannen med att ingå ett avtal med en annan person, vilken brukar kallas för tredje man. Huvudmannen ger genom en fullmakt i uppgift till mellanmannen att sluta avtalet med tredje man. Det kan exempelvis vara så att huvudmannen har förhinder att ta sig till tredje mannen för att köpa en bil. Däremot har mellanmannen möjlighet att ta sig till tredje mannen. För att det ska uppstå bundenhet mellan huvudmannen och tredje mannen, är tanken att huvudmannen måste ha godkänt att mellanmannen binder huvudmannen vid avtalet. Det godkännandet sker då alltså genom att huvudmannen ger sitt godkännande i en upprättad fullmakt.
Skriftlig fullmakt
Den kanske mest kända fullmaktstypen är en sådan skriftlig fullmakt som det regleras om i 16 § avtalslagen. Genom en sådan fullmakt kommer huvudmannen att upprätta ett dokument, där mellanmannen får information om vad denne har rätt att sluta avtal om. Detta dokument är det också tanken att mellanmannen ska ta med sig, när denne sluter avtalet med tredje mannen. Dessutom ska tredje man också få se fullmaktsdokumentet innan avtalet anses ha slutligt ingåtts.
Ställningsfullmakt
Den här fullmaktstypen utfärdas oftast av en huvudman som är arbetsgivare och mellanmannen är då oftast huvudmannens anställde. Tanken med ställningsfullmakten är att arbetsgivaren inte ska behöva ingå alla avtal inom ramen för affärsverksamheten. Det kan exempelvis vara en rätt för en anställd att få beställa in nya varor till en butik, och även får rätt att skriva under de dokument som leverantören önskar få påskrivna. Sådana fullmakter kan leda till att verksamheten flyter på bättre.
Muntlig fullmakt
Den här typen av fullmakt kallas även ibland för 18 §-fullmakt och det beror på att det regleras om den fullmaktstypen i 18 § avtalslagen. Här upprättas inte något dokument och tredje man får inte heller någon annan information, än den som mellanmannen ger tredje man. Det är alltså huvudmannen som muntligen ger mellanmannen att ingå ett avtal med tredje man. Skulle det vara så att mellanmannen har hittat på att denne fått en fullmakt från huvudmannen, är huvudregeln att huvudmannen inte blir bunden vid det avtalet. I stället får tredje man hålla mellanmannen ansvarig, genom att förslagsvis begära ersättning av tredje man.
Att tänka på:
Är det så att du är huvudman och du inte anser att du vill vara bunden av ett avtal, som din mellanman ingått med en tredje man, kan du ha rätt att kunna komma ifrån avtalet. Huruvida du har den möjligheten eller ej får du ta hjälp av en jurist för att utreda. Kontakta gärna Vasa Advokatbyrå AB, så hjälper vi dig med att göra en rättsutredning och sedan driver vi tvisten åt dig. Tveka inte att höra av dig till oss!
Läsvärt
Så ordnar du en fullmakt för att hämta medicin åt någon annan | SVT Nyheter
Generalfullmakt – en obegränsad fullmakt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Fullmaktshavare – behörighet inom ramen för fullmakten – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Rättegångsfullmakt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Författad av: Alexander Isehag
Till sist om fullmakt – generell genomgång
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.