Bostadsrättsinnehavarens ansvar för el, ytterdörr, ventilation, balkong

Vem som är ansvarig för att löpande underhålla och reparera huset, marken och lägenheterna kan ibland vara svårt att veta, inte minst när bostadsrättshavare själva har installerat nya eluttag eller har renoverat om badrummet och dragit om vattenledningar. Det är generellt en god idé att tidigt klargöra vem som ansvarar för vad för att undvika att skador uppkommer, som ofta kan sprida sig till flera lägenheter och tvinga föreningen till dyra reparationer samt orsaka allmän dålig stämning bland medlemmarna. Vi på Vasa advokatbyrå arbetar dagligen med bostadsrättsfrågor och vill i denna artikel översiktligt gå genom hur ansvaret ser ut för löpande underhåll, och vad man kan göra efter att en skada har inträffat.

Bostadsrättsinnehavarens ansvar för el, ytterdörr, ventilation, balkong

Vem ansvarar för ytterdörren i en bostadsrätt?

Ansvar för ytterdörren i en bostadsrätt kan variera beroende på bostadsrättsföreningens stadgar. Generellt ansvarar bostadsrättsföreningen för underhåll och reparationer av ytterdörrar då dessa ofta ses som en del av byggnadens gemensamma egendom. Det är vanligt att föreningen ser till att ytterdörren är i funktionellt skick och uppfyller säkerhetskrav.

Vem ansvarar för el i en bostadsrätt?

I en bostadsrätt ansvarar vanligtvis bostadsrättsföreningen för ledningar för el som är installerade och som tjänar mer än en lägenhet. Om en bostadsrättshavare själv har installerat extra eluttag eller gjort andra ingrepp i elsystemet, faller ansvaret för dessa installationer vanligtvis på bostadsrättshavaren själv. Huvudregeln är att föreningen ansvarar för elledningarna till och med säkringsskåpet, medan innehavaren tar ansvar från säkringsskåpet och in i lägenheten.

Vem ansvarar för värmen i en bostadsrätt?

Värmeledningarna som serverar hela byggnaden eller flera lägenheter är i regel bostadsrättsföreningens ansvar. Detta innefattar den centrala värmeförsörjningen och huvudledningar. Bostadsrättshavaren är ansvarig för att underhålla radiatorer och termostater inuti lägenheten, såvida inte annat specificeras i föreningens stadgar eller genom särskild överenskommelse.

Är balkongen upplåten med bostadsrätt?

Balkongen betraktas vanligtvis som en del av bostadsrätten om inget annat anges. Detta innebär att bostadsrättshavaren har rätt att använda balkongen som en del av sin lägenhet. Underhållet av balkongen, såsom reparationer och säkerhetsåtgärder, hanteras dock oftast av bostadsrättsföreningen eftersom balkongen är en integrerad del av byggnadens fasad och struktur.

Löpande underhåll och reparationer

Som huvudregel ansvarar bostadsrättshavaren för att löpande vårda och underhålla sin lägenhet medan bostadsrättsföreningen ansvarar för allt utanför lägenheten. Men det finns vissa typer av löpande reparationer och underhåll som bostadsrättsföreningen är skyldig att utföra även inne i lägenheterna.

Bostadsrättsföreningen är skyldig att reparera ledningar för avlopp, värme, gas, el, vatten samt ventilationskanaler om det är föreningen som är försett lägenheten med dem och dessa tjänar fler än en lägenhet. Om det istället är bostadsrättshavaren själv som har installerat ledningar i sin lägenhet för t.ex. vatten har inte bostadsrättsföreningen något ansvar för dem.

När det kommer till underhåll och reparationer av fönster, fönsterbågar, inner- och ytterdörrar, kakel, sanitetsporslin och köksutrustning ansvarar inte bostadsrättsföreningen enligt lag. Det går dock att genom bostadsrättsföreningens stadgar utvidga föreningens ansvar för underhåll och reparationer i lägenheterna. Det är vanligt att en bostadsrättsförening enligt sina stadgar också ansvarar för ytterdörrar och fönster. Balkonger svarar vanligtvis bostadsrättsföreningen för.

Om bostadsrättshavaren försummar sitt ansvar

Bostadsrättsföreningen har rätt att för bostadsrättsinnehavaren räkning reparera lägenheten om innehavaren efter uppmaning försummar sitt underhållsansvar så allvarligt att det finns risk för andra personers säkerhet eller omfattande skador på annans egendom. Föreningen har då rätt att få tillträde till lägenheten för att utföra sådana viktiga reparationer.

Reparation av skador

Om en skada skulle inträffa inne i en lägenhet är bostadsrättsföreningen varken skyldig att reparera lägenheten eller egendomen i den så länge som bostadsrättsföreningen varit aktsam genom att t.ex. ha skött sitt underhållsansvar.

Om t.ex. en vattenskada sker i en lägenhet och ute i trappuppgången p.g.a. att en värmeledning gått sönder trots att bostadsrättsföreningen skött sitt underhåll av den på ett föredömligt sätt är det bostadsrättshavaren som får ansvara för skadorna i lägenheten och bostadsrättsföreningen för skadorna i trappuppgången.

Men om bostadsrättsföreningen behöver riva upp delar av en lägenhet för att utföra reparationer och underhåll av ledningar är bostadsrättsföreningen skyldig att återställa lägenheten.

Reparation av särskilda skador

Det finns speciella regler för särskilda typer av skador. Bostadsrättsföreningen är skyldig att reparera alla skador i lägenheterna som har orsakats av brand- eller vattenledningsskada (vattenledningsskada menas endast tappvattenledningar och inte t.ex. avloppsledningar). Föreningen ansvarar dock inte om sådana skador har orsakats av oaktsamhet av bostadsrättshavaren, någon i dennes hushåll, dennes gäst eller personer som utför arbete för dennes räkning.

Artikel skriven av Charles He

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

 • Undvik onödiga och kostsamma misstag som kan leda till dyra reparationer för bostadsrättsföreningen
 • Professionella klargörande bedömningar av ansvarsfördelning mellan föreningen och bostadsrättshavarna
 • Avtal med entreprenörer och hantverkare för att utföra underhåll och reparationer

Tvistelösning

 • Få en juridisk bedömning av skadeläget och skadestånd
 • Minimera tidsspillan och få tvisten löst på smidigaste sätt
 • Förhandling med reparatörer eller den som har orsakat skadan
 • Skadeståndsprocess i domstol

Hör av er till oss för ett kostnadsfritt inledande telefonsamtal!

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om bostadsrättsinnehavarens ansvar för el, ytterdörr, ventilation, balkong

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.