Bildande & registrering, bostadsrättsförening

Har ni tankar på att bilda en bostadsrättsförening, är det mycket ni behöver veta. Det är inte helt enkelt att bilda en bostadsrättsförening. I den här artikeln ska vi fokusera på hur det går till för att registrera en bostadsrättsförening.

Registrering hos bolagsverket

Bostadsrättsförening är en typ av ekonomisk förening, som brukar ha som huvudsakligt syfte att tillhandahålla lägenheter som bostadsrätter. Det är i normala fall ett krav för en bostadsrättsförening att registrera sig, vilket görs i föreningsregistret hos Bolagsverket enligt 9 kapitlet 31 § bostadsrättslagen och 19 kapitlet 1 § lagen om ekonomiska föreningar. För den registreringen kommer ni behöva betala en avgift, vilket framgår av 4 kapitlet 1 § förordningen om ekonomiska föreningar. Enligt 9 kapitlet 2 § bostadsrättslagen och 2 kapitlet 4 § lagen om ekonomiska föreningar, är det inte förrän er bostadsrättsförening registrerats som den kan bli en juridisk person. Fördelen med att bli en juridisk person är att bostadsrättsföreningen kan få rättigheter och skyldigheter, och även får möjligheten att kunna föra talan i domstol.

Bildande och registrering av bostadsrättsförening

Före registreringen av en bostadsrättsförening

Innan ni registrerar er bostadsrättsförening är det viktigt att ni uppfyller vissa regler. Till att börja med har lagstiftaren tänkt sig att ni behöver välja en styrelse för föreningen. Det hamnar sedan på styrelsens bord att göra registreringsansökan hos Bolagsverket. Styrelsen har rätt att företräda bostadsrättsföreningen i domstol innan den blir en juridisk person. Dessutom har styrelsen normalt sett rätt att vidta handlingar som kan leda till att bostadsrättsföreningen kan få in insatser och avgifter som utfästs. Med anledning av nämnda kompetens som styrelse får, förstår ni säkert att det är viktigt att er bostadsrättsförening får en styrelse så fort som möjligt.

Tidpunkten för registrering

Från dess att ni fattar beslut om att ni tänker bilda er bostadsrättsförening, har ni som huvudregel 6 månader på er att anmäla er förening för registrering, vilket regleras i 9 kapitlet 2 § bostadsrättslagen och 2 kapitlet 2 § lagen om ekonomiska föreningar. Om er förening skulle ha angett i dess stadgar något eller flera villkor som behöver vara uppfyllda, innan er förening sätter i gång med verksamheten, brukar de 6 månaderna räknas från det att villkoren har uppfyllts. Detta eftersom registreringen inte får ske innan uppfyllandet av villkoren genomförts. Exempel på sådana villkor kan vara att medlemmarna i föreningen behöver ha uppnått ett antal om tre personer.

Vid försening av registrering

Skulle ni inte ha registrerat er bostadsrättsförening inom de nämnda 6 månaderna, kommer frågan om bildandet av er bostadsrättsförening, enligt 9 kapitlet 2 § bostadsrättslagen och 2 kapitlet 3 § lagen om ekonomiska föreningar, anses vara förfallen. Det faller då på styrelsen att se till att betala tillbaka inbetalda insatser och även den eventuella vinst som er förening har gjort, vilket regleras i 2 kapitlet 3 § andra stycket lagen om ekonomiska föreningar. Däremot kan ni ha rätt att få dra av de kostnader ni haft för att bilda föreningen.

Att tänka på:

Vad som framgår i den här artikeln om registrering om bostadsrättsförening är inte heltäckande, varför det kan finnas andra steg som ni måste gå igenom för en fullgod registrering av er förening. Det bästa är att låta en jurist hjälpa er med registreringsprocessen av er förening. Då kan ni också få hjälp med att författa lämpliga stadgar som är skräddarsydda för just er förenings behov. Vasa Advokatbyrå AB har hjälp många bostadsrättsföreningar genom åren. Kontakta gärna oss så hjälper vi er också.

Läsvärt

Registrera företag eller förening – verksamt.se

en-ny-lag-om-ekonomiska-foreningar.pdf (regeringen.se)

Att skriva stadgar för bostadsrättsförening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Juridiskt ombud för bostadsrättsförening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Personligt ansvar för styrelsen i bostadsrättsförening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om bildande & registrering, bostadsrättsförening

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.