Renovera badrum – Ultimata guiden för tillstånd

Det är vanligt att du som bostadsrättshavare har funderingar på att renovera badrum i din bostadsrätt. Då kanske du också har funderat på vad du har för juridiska skyldigheter gentemot din bostadsrättsförening innan du sätter igång med att renovera ditt badrum. I den här artikeln kommer du få veta mer om hur du går tillväga för att få renovera badrummet i din lägenhet om du bor i en bostadsrättsförening.

Renovera badrum bostadsrätt & tillstånd

Tillstånd för renovering av badrum

I 7 kapitlet bostadsrättslagen finns bestämmelsen som uttrycker vad som gäller vid förändring av din lägenhet, vilket bland annat kan vara en renovering av ditt badrum. Det anges att vid en väsentlig förändring av bostaden krävs styrelsens godkännande. Hovrätten har i ett fall från 1994 angett att renovering av badrum i bostadsrätt ska bedömas vara en väsentlig förändring. Under en av de tre punkterna i bestämmelsen anges också att installation av våtutrymmen och toaletter är förändringar som man behöver tillstånd för att genomföra.

När styrelsen får neka din badrumsrenovering

Enligt huvudregeln ska du få tillstånd av styrelsen att renovera ditt badrum. Det finns enligt 2 stycket i bestämmelsen i 7 kapitlet bostadsrättslagen en satt gräns för styrelsens möjlighet att vägra tillstånd. Det undantaget är då förändringen innebär att din bostadsrättsförening drabbas av påtaglig skada eller olägenhet. Med andra ord måste bostadsrättsförening i regel ha mycket stark anledning till att inte tillåta renoveringen. För att ta reda på om det kan vara påtaglig skada eller olägenhet för föreningen, kan det vara klokt att börja titta i bostadsrättsföreningens stadgar. Viktigt att veta är att föreningen inte kan skriva in i stadgarna att du som bostadsrättshavare inte får genomföra en förändring som egentligen inte är väsentlig. Däremot får föreningen i sina stadgar ge bostadsrättshavare större utrymme att förändra sin lägenhet än vad som vanligtvis tillåts.

Om du inte accepterar att styrelsen nekar din renoveringen

Anser du att din renovering inte faller under sådant undantag som tillåter styrelsen att neka ditt tillstånd, kan du pröva saken i allmän domstol, dvs. i tingsrätten som är första instans av de allmänna domstolarna. Den prövningen som är aktuell i det här fallet är en fastställelsetalan, som du hittar regler om i 13 kapitlet rättegångsbalken. Fastställelsetalan är bland annat en prövning i domstol där domstol ska besluta om man har rätt att göra någonting eller inte, vilket i ditt fall är om du har rätt att få renovera ditt badrum. På så sätt kan du få till din renovering trots att styrelsen inte vill godkänna den.

Renovera badrum bostadsrätt & tillstånd

Att tänka på

Det kan vara komplicerat att själv övertyga domstolen att du har rätt till att renovera ditt badrum. För att öka dina chanser att få rätt i domstol rekommenderar vi att du tar kontakt med en jurist som hjälper dig att driva tvisten. Vasa Advokatbyrå har under många år arbetat med både bostadsrättsjuridik och med att driva tvister. Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Renovera badrum bostadsrätt & tillstånd

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

* Titta i din förenings stadgar och se om det står något särskilt angivet om badrumsrenovering.

Tvistelösning

* Få en bedömning utifrån föreningsstadgarna och gällande rättsläge.

* Maximera dina möjligheter att få rätt till renoveringen.

* Bevaka dina rättigheter, t.ex. se till att styrelsen inte vägrar tillstånd utöver de juridiska undantag som lagen tillåter.

* Undvik att gå till domstol utan vara medveten om dina juridiska rättigheter.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om renovera badrum – ultimata guiden för tillstånd

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.