Hitta rätt advokat till din bostadsrätt: Att tänka på

När ni har en bostadsrättsförening så finns det många juridiska krav som ni måste efterleva. I den här artikeln kommer ges en bild av hur många juridiska problem som kan uppkomma och varför det i många fall kan vara bra att anlita ett juridiskt ombud.

Hitta rätt advokat till din bostadsrätt: Att tänka på

Styrelsens ansvar för rätt advokat till din bostadsrätt

Styrelsen i bostadsrättsföreningen får ofta klagomål från medlemmarna. Då förväntar sig medlemmarna att styrelsen skyndsamt åtgärdar problemen. Vanligt förekommande är t.ex. att en medlem tycker att en granne har ett störande beteende och ber styrelsen att försöka få det störande beteendet att upphöra. Då finns det både regler i bostadsrättslagen och regler från praxis, alltså hur Högsta domstolen bedömt saken. Det är mycket att hålla reda på och det finns många gränsdragningsfrågor som är svåra att själv läsa sig till angående hur de ska bedömas.

Föreningsstämmans ansvar

När beslut ska tas eller ändringar ska göras i föreningen kan det vara svårt att veta exakt vad som gäller. Ofta så är det olika typer av krav på hur stor del av föreningens medlemmar som måste rösta för ett beslut för att beslutet ska vara giltigt. Ibland räcker det med enkel majoritet, alltså att fler än hälften av de röstande medlemmarna röstar för ett beslut. Ibland krävs det kvalificerad majoritet, vilket innebär att minst två tredjedelar måste rösta för beslutet. I speciella fall kan till och med krävas att samtliga medlemmar som får rösta måste rösta för ett beslut, vilket exempelvis gäller om man endast genom en enskild föreningsstämma vill besluta om att ändra stadgarna. Att hålla koll på när de olika röstmajoriteterna gäller är inte så lätt.

Ansvar medlemmarna har i brf

Som bostadsrättsförening kan det vara bra att känna till vad medlemmarna i föreningen får och inte får göra. En förening ska exempelvis inte behöva finna sig att en medlem hyr ut sin bostad i andra hand utan att ha fått föreningens tillåtelse. I vissa fall kan det anses som att bostadsinnehavare har en inneboende och att den boende inte hyr ut bostaden som helhet, och då behöver bostadsinnehavaren inte tillåtelse från föreningen i regel. Men den gränsdragningen är inte helt självklar och det är därför också svårt för er förening att veta vad som gäller om ni själva inte är jurister.

Hitta rätt advokat till din bostadsrätt: Att tänka på

Att tänka på för att få rätt advokat till din bostadsrätt

De juridiska problemen som kan uppstå för en bostadsrättsförening är många. Många juridiska problem är svåra att på egen hand kunna lösa. Även inför beslut kan det vara svårt att veta om de gått till juridiskt rätt. Vasa Advokatbyrå har många års erfarenhet om frågor som rör bostadsrättsföreningar och vi hjälper er mer än gärna med era frågor och uppkomna problem. Tveka inte att höra av er, så hjälper vi er!

Hitta rätt advokat till din bostadsrätt: Att tänka på

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

* Undvik att fatta felaktiga beslut innan du rådfrågat en juridiskt sakkunnig.

* Skaffa en bedömning om hur era juridiska problem kan lösas.

Tvistelösning

* Få en juridisk bedömning utifrån gällande rättsläge.

* Minimera risken för felaktigt fattade beslut på föreningsstämman.

* Undvik att göra era föreningsmedlemmar missnöjda på grund av att ni inte agerar snabbt på deras klagomål.

Kontakta oss här för ett kostnadsfritt telefonsamtal eller boka ett möte med en av våra erfarna bostadsjurister.

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om hitta rätt advokat till din bostadsrätt: att tänka på

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.