Fel i bostadsrätt – förhöjd avgift

Vanliga fel i bostadsrätter är saker som gäller lägenhetens fysiska skick. Juridiskt gäller att allt som köparen borde ha upptäckt under en undersökning men inte gjorde har denne accepterat, om inte säljaren uttryckligen har lämnat en precis och tydlig uppgift om det. Men när det gäller bostadsrättsföreningens avgifter kan det blir svårt att hävda fel. I den här artikeln förklarar vi under vilka situationer som en förhöjd årsavgift till en bostadsrätt kan vara ett fel, och vilka rättsliga åtgärder som köparen i en sådan situation kan vidta mot säljaren. Vi på Vasa advokatbyrå har lång erfarenhet av fel i bostadsrätter. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Fel i bostadsrätt – förhöjd avgift

Kan förhöjd avgift vara ett fel?

Köparens undersökningsplikt aktiveras när säljaren uppmanar denne att undersöka lägenheten. I praktiken sker detta alltid genom att t.ex. mäklaren uppmanar potentiella köpare under visningen att se sig omkring.

Huvudregeln är att allt som köparen borde ha upptäckt vid undersökning, men inte gjorde det, har denne underförstått gått med på. Att inte undersöka något som faller inom undersökningsplikten gör köparen på egen risk.

I undersökningsplikten ingår också för köparen att granska föreningens ekonomi och avgifterna. Om det i det skriftliga köpavtalet, i objektsbeskrivningen eller i annonsen ges en tydlig och preciserad uppgift om avgifterna är det ett fel om uppgifterna inte stämmer.

För sådana fel kan köparen göra gällande de vanliga påföljderna mot säljaren: prisavdrag eller hävning samt skadestånd om felet är väsentligt.

Om avgiften höjs efter köpet

Normalt är det inte ett fel om avgifterna höjs efter att parterna har undertecknat köpavtalet, så länge som uppgifterna som lämnats av säljaren vid köpets ingående har varit korrekta.

I sällsynta undantagsfall finns det dock en möjlighet för en köpare att göra gällande fel mot en säljare som handlat kvalificerat ohederligt. Det rör sig i sådana fall om att (1) lägenheten enligt säljaren säljs i ”befintligt skick” eller något liknande allmän friskrivning, och att (2) säljaren visste om att en kraftig höjning av avgifterna med säkerhet kommer att ske inom en snar framtid samt att denne (3) genom att inte upplysa köparen om detta (4) skaffar sig fördelar. Av stor betydelse kan också vara att (5) köparen vid en undersökning av byggnaden och föreningens ekonomi inte kunde upptäcka att en kraftig höjning av avgifterna med säkerhet kommer att ske inom en snar framtid. Ett antal andra omständigheter kan också ha betydelse.

Fel i bostadsrätt – förhöjd avgift

Vilka rättsliga åtgärder som köparen kan vidta vid fel i bostadsrätt?

Om det kan konstateras att förhöjda avgifter för bostadsrätten är ett fel kan köparen göra gällande de vanliga påföljderna vid avtalsbrott

 • Prisavdrag
 • Hävning om felet är väsentligt samt skadestånd om säljaren förfarit oaktsamt

Glöm dock aldrig att först reklamera så fort som det finns välgrundade misstankar om fel. Detta kan göras ”neutralt” dvs att säljaren underrättas muntligen eller skriftligen av köparen om att denna anser att fel föreligger eller att köparen helt enkelt meddelar att denne vill reklamera köpet.

När det kommer till fel som beror på förhöjd avgift behöver köparen inte avvakta för att se om säljaren vill göra gällande sin rätt att avhjälpa problemet, som vid fel som har att göra med lägenhetens skick.

Fel i bostadsrätt – förhöjd avgift

Artikel författad av Charles He.

Anlita oss för:

Allmän rådgivning om fel i bostadsrätt

 • Ta tillvara dina rättigheter mot din motpart samt bostadsrättsföreningen genom att hålla dig välinformerad
 • Vi hjälper dig med juridiska bedömningar om fel
 • Vi hjälper dig i kontakten med försäkringsbolag

Tvistlösning om förhöjd avgift

 • Vi biträder dig genom hela processen
 • Vi hjälper dig förhandla med motparten
(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om fel i bostadsrätt – förhöjd avgift

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.