Vad är vinstskatt? Hur mycket vinstskatt ska jag betala när jag har sålt en bostad? Vad händer om jag har gjort en förlust på försäljningen? Det finns många funderingar kring vinstskatt och detta är bara några av frågorna som vi kommer att besvara i den här artikeln.
Vad är vinstskatt?
Vinstskatten är det som du ska betala när du har deklarerat din kapitalvinst. Kapitalvinsten är den vinst som du gör när du säljer en bostad för mer än vad du köpte den för, det vill säga om du går med plus. Om du istället skulle gå med förlust på din bostadsförsäljning har du gjort en kapitalförlust. Oavsett om du gjort en kapitalvinst eller kapitalförlust ska den deklareras i din inkomstdeklaration. Detta regleras i 44 kap. 1 § inkomstskattelagen (IL).
Måste man betala vinstskatt om man köper nytt?
Förhoppningsvis så går din bostadsförsäljning bra och du går med vinst. När du då köper ny bostad, så kallad ersättningsbostad, som du flyttat in i kan du få så kallat uppskov på reavinstskatten, hela 22 % av vinsten. Det betyder att du kan skjuta upp att betala hela eller delar av vinsten i skatt. Vilket dock också innebär att du fortfarande ska betala skatt, bara att du har möjlighet att skjuta på det.
Hur länge kan man få uppskov på vinstskatt?
Som nämnts kan du alltså skjuta på vinstskatten, det kallas i skatterättsliga termer att göra uppskov. Du kan göra uppskov på upp till 1 450 000 kronor om du stod som ensam ägare, vilket då innebär att du kan göra uppskov på 775 000 om du ägde 50 % av bostaden. För att kunna göra uppskov med skatten behöver även en del kriterier vara uppfyllda, vilket framgår av 47 kap. 2 § inkomstskattelagen (IL). Bland annat:
- Du ska ha varit permanent bosatt i den sålda bostaden, vilket gör att det inte är möjligt med uppskov på till exempel en fritidsfastighet.
- Uppskovsbeloppet ska uppgå till åtminstone 50 000 kronor.
- Du kan tidigast köpa ny bostad 1 januari året innan eller senast 31 december året efter försäljningen för att få göra uppskov. Detta kan du göra inom hela EES-området.
När ska man betala vinstskatt på bostadsrätt 2022?
Vi har nämnt att du ska betala vinstskatt på försäljningen av din bostad om du har gått med vinst. Du deklarerar din fastighetsförsäljning samma inkomstår som du och köparen skrev under köpekontraktet. Det spelar alltså ingen som helst roll vilken dag som köparen faktiskt tillträder den köpta bostaden. För att göra det tydligare kan vi ta ett exempel: du sålde din bostad i år 2022, då ska du ta upp den i inkomstdeklarationen nästa år, det vill säga 2023. Hur du deklarerar din bostad framgår av inkomstskattelagen (IL) och du börjar helt enkelt med att räkna ut vinsten eller förlusten och detta skiljer sig åt lite beroende på vilken typ av bostad det är som du har sålt. Mer om det nedan.
Kan man få uppskov om man köper en billigare bostad?
Om du köper en bostad som inte kostar lika mycket som din tidigare bostad kan du också göra uppskov. Däremot så får du inte göra det med samma belopp som om du köper en dyrare bostad utan det är ett lägre belopp som medges.
Kan man dela upp vinstskatt?
Som nämnts ovan kan du göra så kallat uppskov på vinstskatten. Det innebär att du väntar med att betala vinstskatten på försäljningen av din bostad. I vanliga fall betalar man hela skatten direkt, men med uppskov kan du alltså skjuta på det till ett senare tillfälle. Att göra uppskov innebär alltså inte att du slipper betala skatt utan bara att du skjuter på betalningen och blir därför som en sorts skatteskuld. Om du köper en dyrare bostad efter din försäljning så kan du skjuta på hela vinsten men om du däremot köper en billigare ersättningsbostad går det inte att få uppskov på hela vinsten. För att räkna ut just ditt uppskov rekommenderar vi att du tar kontakt med en jurist som kan hjälpa dig.
Räkna ut vinstskatt bostadsrätt
För att räkna ut vinstskatten på din bostadsrätt behöver först och främst ta reda på kapitalvinsten eller kapitalförlusten. Du utgår du från försäljningspriset och drar sedan av följande:
- Försäljningsutgifter, till exempel mäklararvode eller homestyling.
- Inköpspriset.
- Eventuella kapitaltillskott.
- Förbättringsutgifter, till exempel till exempel olika grundförbättringar eller reparationer och underhåll som du har gjort.
- Eventuella andelar av reparationsfonder vid försäljningen.
När du sedan dragit av ovanstående lägger du till följande:
- Eventuell andel av inre reparationsfond vid köpet.
- Återföring av uppskov.
Summan du får fram är alltså din vinst eller din förlust. Värt att nämna är att beräkningen ovan avser bostadsrätt, och om du istället ha sålt en villa, ägarlägenhet eller tomt så skiljer sig uträkningen lite från ovanstående exempel.
Att tänka på
Det är en del att tänka på när det kommer till försäljning av bostad, inte minst att man ska betala vinstskatt på kapitalvinsten. Har du fler funderingar om vinstskatt eller något annat som rör rättsliga frågor är du välkommen att höra av dig till oss på Vasa Advokatbyrå som har flera års erfarenhet av kvalificerat juridiskt arbete.
Läsvärt
Författad av: Jenny Thalin
Till sist om ultimata guiden om vinstskatt bostad
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.