När du köper en fastighet kan det hända att säljaren också vill sälja lös egendom, som möbler eller maskiner. I sådana fall kan ni komma överens verbalt om detta. Men det är viktigt att veta att ett muntligt avtal om lös egendom inte har samma starka ställning som ett skriftligt avtal enligt lag.
Jordabalken, som är den lag som handlar om fastighetsköp, ställer nämligen krav på att avtal om fast egendom ska vara skriftliga för att vara fullt bindande.
Ett muntligt köpeavtal om lös egendom kan dock fortfarande ha betydelse. Det kan visa på vad ni har kommit överens om och användas som bevis ifall det skulle uppstå en tvist.
Även om det är säkrare med ett skriftligt kontrakt, kan en berättelse stödd på vittnesmål eller annan bevisning göra ett muntligt avtal giltigt. Det är alltid bra att ha någon form av dokumentation, även om den är verbal, som stödjer överenskommelsen mellan parterna.
Gäller ett muntligt avtal om framtida köp av fast egendom?
I Sverige måste avtal om köp av fast egendom vara skriftliga för att vara giltiga enligt jordabalken. Det innebär att muntliga överenskommelser inte är bindande när det kommer till fastighetsaffärer.
Om två parter kommit överens muntligt om ett framtida köp, räknas detta inte som ett juridiskt fastslaget avtal. För att ett köpekontrakt ska anses som giltigt krävs det att det är nedskrivet och undertecknat av både köpare och säljare.
Det spelar ingen roll hur detaljerat och övertygande ett muntligt löfte om att köpa eller sälja en fastighet kan vara; utan den skriftliga dokumentationen saknas den rättsliga tyngden.
Detta är för att skydda båda parter från missförstånd och för att säkerställa att alla villkor och överenskommelser är tydligt uttalade. Dessutom underlättar det för domstolar att hantera eventuella tvister då konkreta bevis i form av dokument kan presenteras.
Så utan skriftlig överenskommelse, har man som part i en potentiell fastighetsöverlåtelse inget lagligt stöd att falla tillbaka på.
Sammanfattning: Muntligt avtal och fastighetsköp
Muntliga avtal är inte bindande vid köp av fastighet enligt lagstiftningen. Vissa avtal förutsätter skriftlighet och bevissvårigheter kan uppstå vid muntliga avtal om lös egendom vid fastighetsköp.
Muntliga avtal är inte bindande vid köp av fastighet
Vid köp av fastighet är det viktigt att komma ihåg att muntliga avtal inte är bindande. Skriftliga avtal är nödvändiga för att säkerställa korrekt reglering av fastighetsköp.
Detta innebär att även om det finns ett muntligt avtal, måste det styrkas genom skriftliga dokument för att vara bindande enligt lagstiftningen om avtal och rättshandlingar.
Nästa steg: Gäller ett muntligt avtal om framtida köp av fast egendom?
Vissa avtal förutsätter skriftlighet
Vid köp av fastighet kräver vissa avtal skriftlighet enligt lag om avtal. Skriftlighet är nödvändig för att säkerställa bindande avtal vid fastighetsköp, vilket innebär att muntliga avtal inte per automatik anses bindande i dessa situationer.
Bevissvårigheter kan uppstå när det gäller muntliga avtal om fastighetsköp, vilket betonar vikten av skriftlighet för att undvika komplikationer.
Bevissvårigheter kan uppstå vid muntliga avtal.
Bevisning av ett muntligt avtal kan vara komplicerad eftersom det inte finns något skriftligt dokument som tydligt fastställer villkoren. Parterna kan ha olika minnen och tolkningar av vad som har avtalats, vilket kan leda till tvister och osäkerhet kring avtalets exakta innebörd.
Svårigheter kan uppstå vid bevisningen av ett muntligt avtal, särskilt om det finns oenighet om vad som faktiskt har avtalats. Det finns risk för att det ena vittnets ord väger tyngre än det andra, vilket kan komplicera situationen ytterligare.
Vanliga Frågor
1. Vad betyder ett muntligt avtal om lös egendom i samband med fastighetsköp?
Ett muntligt avtal om lös egendom vid fastighetsköp är en överenskommelse som inte är skriftlig, om köp eller överlåtelse av saker som inte är fastsatta vid fastigheten.
2. Är muntliga avtal om lösegendom juridiskt bindande vid fastighetsaffärer?
Ja, muntliga avtal om lösegendom kan vara juridiskt bindande i Sverige, men det kan vara svårare att bevisa vad som avtalades utan skriftlig dokumentation.
3. Behöver jag fullmakt för att ingå ett muntligt avtal om lösegendom vid köp av fastighet?
Om du ska ingå ett avtal för någon annans räkning är det oftast bäst att ha en fullmakt, även för muntliga avtal om lösa saker vid fastighetsköp.
4. Hur kan jag säkerställa att mitt muntliga avtal om lös egendom följs vid fastighetsköp?
För att säkerställa att ditt muntliga avtal om lös egendom följs kan du dokumentera överenskommelsen med vittnen eller senare bekräfta det i skrift.
Till sist om vad reglerar ett muntligt avtal om lös egendom vid fastighetsköp? – muntligt avtal lös egendom: vad reglerar det vid fastighetsköp?
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.