Franska mäklare – hur funkar det

Mäklarsystemet i Frankrike skiljer sig från det svenska. Det kan därför vara bra att sätta sig in i systemet redan innan jakten på det perfekta franska boendet börjar.

3 skillnader mellan det svenska och franska mäklarsystemet

Längre ner i artikeln kan du läsa mer om hur det franska mäklarsystemet fungerar, men vi börjar med att ge dig tre av de viktigaste skillnaderna:

  1. Köpare anlitar egna mäklare
  2. Samma objekt är ofta till salu hos flera olika mäklare samtidigt
  3. Högre mäklararvoden: oftast 5 – 10 % av priset

Franska mäklare – hur funkar det

Listning av hus och lägenheter som är till salu

En viktig aspekt av den franska bostadsmarknaden är att det inte finns någon enhetlig tjänst, som exempelvis svenska Hemnet, som listar majoriteten av alla objekt som ligger ute till försäljning. Istället finns det en uppsjö av större och mindre mäklare som lägger ut sina objekt på sina egna sidor. För köparen innebär det att marknaden blir mer komplicerad att navigera.

Men inte nog med det – det är dessutom så att samma objekt ofta ligger ute hos flera mäklare samtidigt. Det beror på att det i Frankrike finns två typer av avtal en säljare kan ha med mäklaren: exklusivt eller icke-exklusivt. Bara omkring 5 % av franska objekt säljs genom ett exklusivt avtal med en mäklare. Resterande 95 % återfinns alltså hos flera olika mäklare. Det är då inte ovanligt att samma objekt ligger ute till olika pris hos olika mäklare. Det beror på att mäklararvodet kan vara inkluderat i priset, och eftersom mäklarna själva sätter sitt arvode kan slutpriset variera därefter.

För vem jobbar mäklaren?

Utgångspunkten i Frankrike är, precis som i Sverige, att det är säljaren som anlitar mäklaren. I Frankrike innebär det dock att det är ”säljarens mäklare” mer än i Sverige eftersom svenska mäklare enligt så kallad god mäklarsed har en skyldighet att tillvarata både köparens och säljarens intressen.

En nyhet för den svenska köparen är att det i Frankrike inte är ovanligt att köparen anlitar en egen mäklare. Det stora skälet till det är just listningssystemet – eftersom det finns ett stort antal mäklare och varje mäklare bara har en begränsad del av de tillgängliga objekten kan det gå åt mycket tid och energi för att hitta rätt. En köpmäklare kan hjälpa dig att hitta rätt objekt eftersom han eller hon ofta har kontakter och samarbeten med de andra mäklarna i området.

Det ska poängteras att det inte finns något krav på att använda sig av mäklare i Frankrike. Det förekommer därför att hus och lägenheter säljs direkt mellan privatpersoner utan inbladning av någon mäklare alls. Däremot är det lagkrav på att en notarie (statlig tjänsteman som bland annat upprättar juridiska handlingar) ska vara involverad.

Mäklararvoden

Mäklararvodena i Frankrike är höga och ligger ofta på uppemot 5 – 10 % av priset. Det innebär att mäklararvodet för en lägenhet för två miljoner kan ligga någonstans kring 100 000 – 200 000 kronor. Det är köparen som, på ett eller annat sätt, står för den kostnaden. Ett alternativ är att mäklararvodet är inräknat i priset, vilket i så fall framgår av förkortningen FAI (frais d’agence inclus). Ett annat alternativ är att mäklararvodet läggs till ovanpå priset och betalas separat. Anlitar du en egen köparmäklare tillkommer det normalt sett ingen extra kostnad, eftersom köparmäklaren då delar på arvodet med säljarmäklaren.

Franska bostadsannonser

Har du börjat kika på hus eller lägenheter i Frankrike har du nog lagt märke till att bostadsannonserna många gånger ser lite märkliga ut. Både adressuppgifter och bilder på husets utsida lyser ofta med sin frånvaro. Även detta har sin förklaring i listningssystemet. Eftersom de flesta säljare listar sitt hus hos flera olika mäklare konkurrerar mäklarna om att sälja det – det är nämligen bara den mäklare som får huset sålt som får betalt. Därför vill mäklaren till varje pris undvika att du som köpare på egen hand letar reda på huset och sluter ett avtal direkt med säljaren. Då är det säkrast att inte lägga ut adressen (eller ens området!) eller några bilder som gör att det går att identifiera huset.

Gå på visning i Frankrike

Att gå på hus- eller lägenhetsvisning i Frankrike kan vara något av en upplevelse för den som bara varit på visningar i Sverige. Homestyling är inte i närheten av lika vanligt i Frankrike som det är i Sverige, utan huset eller lägenheten visas oftast precis i det skick det faktiskt är i. Vi har till och med hört talas om visningar där gamla farfar ligger och sover i något av rummen! Även om det kan kännas lite osexigt är fördelen att du faktiskt får se bostaden för vad den är. En annan skillnad mot svenska visningar är att det i Frankrike nästan alltid är enskilda visningar.

Liten ordlista

Agent immobilier Mäklare
Frais d’agence inclus (FAI) Mäklararvode inkluderat
Carte professionelle Mäklarlicens
Particulier à particulier Försäljning från privatperson till privatperson
À vendre/en vente Till salu
Maison Hus
Appartement Lägenhet
Propriété Fastighet

(MR)

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om franska mäklare – hur funkar det

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.