Vad innebär försäkring mot dolda fel och hur fungerar den?

Att köpa ett hus är en stor investering, men vad händer om det finns fel du inte kan se? Försäkring mot dolda fel erbjuder skydd för sådana otrevliga överraskningar efter att bostadsaffären är avslutad.

I den här bloggen guidar vi dig genom vad denna försäkring innebär och hur den kan ge säljaren trygghet. Läs vidare och lär dig allt du behöver veta om dolda felförsäkringar!

Sammanfattning

 • Försäkring mot dolda fel ger ekonomiskt skydd för säljaren mot kostnader från oförutsedda brister som upptäcks efter försäljningen.
 • Köparen måste göra en grundlig besiktning, eftersom försäkringen inte täcker fel som är synliga eller bör förväntas vid en besiktning.
 • Denna typ av försäkring täcker inte normalt slitage eller underhållsproblem, utan fokuserar på oväntade dolda fel.
 • Att teckna försäkring mot dolda fel kan ge en tryggare och smidigare process vid en fastighetsaffär, även om det kan medföra extra kostnader.
 • Det är viktigt att noga granska policyns undantag och begränsningar för att förstå skyddets omfattning och eventuella uteslutningar.

Definition av dolda fel försäkring

Dolda fel försäkring skyddar säljaren mot eventuella kostnader vid upptäckta dolda fel, men skyddar inte köparen mot fel som kan upptäckas vid besiktning eller förväntas. Det skyddar heller inte mot vanliga slitage eller underhållskostnader.

Skyddar säljaren mot eventuella kostnader vid dolda fel

När du säljer ditt hus är risken för kostnader relaterade till dolda fel en stor oro. En försäkring mot dolda fel erbjuder skydd för säljaren mot sådana oförutsedda utgifter.

Om ett dolt fel upptäcks efter försäljningen, täcker försäkringen de ekonomiska krav som kan riktas mot säljaren. Detta minskar risken för oväntade finansiella bördor och ger en säkerhetsnät ifall problem skulle uppstå.

Försäkringen fungerar som en garant för säljarens ansvar och ser till att eventuella brister som blir upptäckta efter köpet inte leder till ekonomisk skada för säljare. Det ger också trygghet till både köpare och säljare genom att tydliggöra ansvarsområden och skapa en säkrare grund för fastighetsköp.

Genom att teckna en sådan försäkring, visar säljaren på en god vilja och ansvarskänsla, vilket kan vara positivt i själva försäljningsprocessen.

Skyddar inte köparen mot fel som kan upptäckas vid besiktning eller förväntas

Köparens ansvar inkluderar att noggrant inspektera fastigheten och anställa en kvalificerad besiktningsman för att upptäcka eventuella fel eller brister. Försäkringen mot dolda fel skyddar inte köparen mot fel som kan upptäckas vid en sådan besiktning eller som rimligen kan förväntas.

Det innebär att köparen inte kan förlita sig på försäkringen för att täcka kostnader för kända eller synliga fel som borde ha uppmärksammats under besiktningsprocessen.

Denna typ av försäkring är specifikt utformad för att skydda både säljaren och köparen mot oväntade, icke-upptäckta fel eller brister i fastigheten, vilket betonar vikten av en grundlig och professionell besiktning av fastigheten innan köpet.

Skyddar inte mot vanliga slitage eller underhållskostnader

Försäkring mot dolda fel skyddar inte mot vanliga slitage eller underhållskostnader. Detta innebär att om det finns problem som upptäcks vid besiktningen eller som kan förväntas på ett äldre hus, täcks de inte av försäkringen.

Den täcker endast oförutsedda dolda fel som skulle vara svåra att upptäcka vid en vanlig besiktning och som kan vara kostsamma att åtgärda.

Fördelar och begränsningar med dolda fel försäkring

Försäkring mot dolda fel ger trygghet för säljaren och kan leda till en smidig lösning vid eventuell tvist. Det kan dock vara kostsamt och kräver korrekt utförd besiktning. Det kan även ha undantag och begränsningar som bör ses över noggrant.

Ger trygghet för säljaren

Säljaren får trygghet genom försäkring mot dolda fel, vilket minskar risken för ekonomiska förluster efter försäljningen. Genom att ha denna försäkring på plats kan säljaren känna sig mer säker och skyddad om eventuella fel eller brister upptäcks av köparen efter affären är avslutad.

Det ger en extra nivå av säkerhet och kan vara avgörande för många säljare vid en fastighetsförsäljning.

Kan leda till en smidig lösning vid eventuell tvist

Det kan leda till en smidig lösning vid eventuell tvist, eftersom försäkring mot dolda fel ger säljaren skydd om det uppstår problem efter försäljningen. Vid eventuella tvister kan försäkringsbolaget hjälpa till att lösa situationen och täcka kostnader som kan uppkomma till följd av dolda fel.

Detta kan skapa en tryggare och enklare process för både säljaren och köparen om några fel skulle upptäckas efter försäljningen.

Kan vara kostsamt och kräver korrekt utförd besiktning

Att ha en försäkring mot dolda fel kan vara kostsamt och kräver noggrann besiktning för att säkerställa att eventuella problem upptäcks. Det är viktigt att komma ihåg att en korrekt utförd besiktning kan bidra till att minska riskerna och kostnaderna för både säljaren och köparen.

Därför är det avgörande att anlita kvalificerade besiktningsmän och se till att allt dokumenteras noggrant för att undvika eventuella tvister och överraskningar i efterhand.

När du har förstått kraven och kostnaderna som kan vara inblandade i försäkring mot dolda fel, är det viktigt att även vara medveten om hur begränsningar och undantag kan påverka avtalet.

Kan ha undantag och begränsningar som bör ses över noggrant.

När man överväger försäkring mot dolda fel är det viktigt att ha i åtanke att policyn kan innehålla undantag och begränsningar. Dessa inkluderar:

 1. Specifika krav för vilka typer av fel som täcks och inte täcks av försäkringen.
 2. Gränser för den ekonomiska ersättningen som kan erhållas vid eventuella fel.
 3. Begränsningar gällande tidpunkten för upptäckt och rapportering av eventuella fel.
 4. Undantag för kända eller tidigare bekanta brister som inte täcks av försäkringen.
 5. Krav på specifika besiktningsmetoder eller dokumentation vid anspråk på försäkringen.

Vanliga Frågor

1. Vad är en försäkring mot dolda fel?

En försäkring mot dolda fel är en typ av fastighetsförsäkring som skyddar både köparen och säljaren vid upptäckt av oväntade fel i hus efter ett köp.

2. Hur kan försäkringen hjälpa köparen vid köp av hus?

Försäkringen täcker kostnader för skador som inte upptäcktes vid en besiktning av huset, sänker köparens ansvar och ger ekonomiskt skydd mot dolda brister.

3. Vad innebär säljaransvar när man har en försäkring mot dolda fel?

Säljaransvaret innebär att säljaren kan bli skyldig att betala för reparation av dolda fel, men med en försäkring kan dessa kostnader täckas, vilket ger trygghet vid försäljning.

4. Påverkar renovering av badrum kostnaden för en försäkring mot dolda fel?

Ja, omfattande renoveringsbehov, som renovering av badrum, kan påverka försäkringspremien då risken för byggfel och behovet av hantverkare ökar.

5. Gäller garantin för arbete utfört av hantverkare genom försäkringen mot dolda fel?

En ansvarsförsäkring kan ingå vilket kan ge garantier för arbeten utförda av hantverkare vid renoveringar, skyddande mot oväntade och dolda skador.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vad innebär försäkring mot dolda fel och hur fungerar den?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.