Stambyte: De 8 vanligaste frågorna för hus & brf

Stambyte och de vanligaste frågorna – Pratas det om att ett stambyte ska ske i din byggnad eller fastighet eller undrar du bara vad som sker och vad du måste göra under tiden stambytet pågår?

Då är den här artikeln perfekt för dig, du ska få lära dig om vad ett stambyte är, varför de görs och hur du kan påverka det under tiden.

Stambyte och de vanligaste felen

1. Vad är stambyte?

Ett stambyte innebär att alla rör och ledningar i en byggnad som transporterat avloppsvatten och tappvatten byts ut till nya delar. Vilket man gör då gamla rör och ledningar riskerar stopp eller sprickor och läckage. Processen är stor, omfattande och eftersom att ledningarna ligger gömda i väggar och golv vilket därav gör att det blir ett svårt och noggrant arbete. Man måste först och främst frilägga de rör som finns och därefter byta ut dem men för att göra det här måste man såklart ta bort väggar och golv. Det här påverkar en hel del av byggnaden, exempelvis i tätskiktet och i våtutrymmet kommer rivas ner. Men även till exempel köket blir starkt påverkat av ingreppet samtidigt som hela badrumsinredningen kommer att behövas göras om. Alltså innebär ett stambyte mycket arbete men är ofta väldigt nödvändigt. Ett stambyte genomförs oftast var fyrtionde till femtionde år i ett hus.

2. Varför måste stammarna bytas?

Alla vatten och avloppsledningar har en begränsad livslängd. Med tiden börjar ledningarna bli slitna, risken ökar för sprickor och att rören täpps igen av beläggningar. Vilket i sin tur leder till stora kostnader och vattenskador. Därför är det extremt nödvändigt, oavsett pris att uppehålla stambyten då det kan kosta dig mycket mer att inte göra det.

3. Blir avgiften nedsatt under ett stambyte?

När ett stambyte ska ske i ens byggnad är det alltid bäst att inte bo där just då, utan att istället på hos en vän, släkting eller hotell. Då kanske man undrar om man får en nedsatt avgift (lägenhetsinnehavare) under stambytet, eftersom man inte kan använda sin bostad under perioden. Eller om man kanske till och med kan få ett ersättningsboende. Enligt bostadsrättslagen gäller tyvärr inte något av det här. Det enda som kan ske är att bostadsrättsföreningen kan bli skyldiga en ersättning till bostadsrättshavaren. Det här kan hända om föreningen anses vara ansvariga eller slarviga för en orsakad skada i samband med bytet. Stambyte är ett underhåll som måste ske.

4. Kan jag påverka ett stambyte?

Hyresrättslagen säger att du har rätt till att informeras om vad som ska göras angående en planerad ombyggnad eller upprustning som ändrar på bostadens värde eller utformning. I ett sunt bostadsbolag har du enligt Allbolagen rätten till att påverka med boinflytande. Gällande underhålls- och förbättringsarbeten kan du göra ditt inflytande hört inflytande genom att delta i smågrupper som ofta bildas för små enskilda underhållsprojekt.

5. Vad händer om jag inte samtycker?

Du kanske inte delar samma åsikt angående stammarnas skick som bostadsrättsföreningen gör eller så kanske du tycker att ekonomin hos föreningen inte är den bästa just nu och man därav bör vänta med ett stambyte. Eller så har du till och med nyligen renoverat badrummet och är orolig för hur dess skick kommer vara efteråt. Tyvärr kan du inte vägra att delta i ett stambyte. Enligt bostadsrättslagen har bostadsföreningen rätten att gå in i lägenheten och utföra de arbeten som behövs. Det ligger inom deras ansvarsområden som bostadsrättsförening.

Men att du inte kan vägra delta betyder inte att du inte kan förhandla. I vissa tillfällen kan det exempelvis kanske bara vara tillräckligt att koppla upp nya stammar till ditt badrum för att undvika någon som helst förstörelse av badrummet. Viktigt att påpeka också att efter att ett badrum har blivit rivet, återställs det i nyskick igen.

6. Har föreningen skyldighet att återställa ditt badrum/kök?

En av de största anledningar till att man inte vill delta i ett stambyte är att man inte vill ha den extra kostnad som en badrumsrenovering kan kosta. För det mesta är bostadsrättsföreningens uppfattning att alla badrum måste rivas ner och ersättas. Dock blir man endast erbjuden de standard material som behövs för att därefter bygga upp det. Så generellt sätt har inte bostadsrättsföreningen någon skyldighet att återställa ditt exklusiva badrum om du innan hade ett finare badrum än standard. Men kanske kan föreningen göra besparingar genom att återanvända vissa delar av ditt nyrenoverade badrum och eventuellt betala för dyrare kakel. Många gånger kan man hamna i en konflikt om detta och du kan hamna i en tvist.

7. Vilka kostnader måste jag stå för?

Som bostadsinnehavare har du såklart rätt till de ovanstående samt förhandlingarna som nämns också. Men om du önskar något som går utöver det bostadsrättsföreningen enligt lag är skyldiga dig måste du förvänta dig att behöva betala för de kostnaderna själv. Exempelvis om du vill byta ut badkaret eller liknande måste du stå för det här själv.

8. Vem ansvarar för fel i stambyte?

Ifall att det skulle uppstå vattenskador under arbetet eller efter ett par år då arbetet har avslutats ska man i första hand vända sig till föreningen. Det är på grund av att bostadsrättsföreningen är den som har kontrakt med hantverkare/entreprenör. Från det kan bostadsrättsföreningen kräva entreprenören ansvarig. Många frågor kan uppstå här då detta är ett väldigt komplicerat område, kan jag kräva föreningen om entreprenören vägrar ta ansvaret? Vad kan jag göra om föreningen inte hjälper mig att utkräva ansvar från hantverkaren? Och massa andra.

När det kommer till dessa frågor är det viktigt att från början vara deltagande i processen tidigt. Om du har några synpunkter som exempelvis, att du anser att ett stambyte inte är behövligt så måste du vara proaktiv. Oavsett ska en bostadsförening vara demokratisk och en medlemsstyrd organisation

Vad kan jag som bostadsinnehavare göra för att förbereda mig?

Om du är kvarboende behöver du förbereda de utrymmen i lägenheten som arbetarna ska jobba i. Du behöver även ta hand om dina tillhörigheter på ett säkert sätt för att undvika förstörelse av något värdeföremål eller liknande.

Viktiga saker att tänka på:

  • Töm badrummet helt och förvara allt i något annat rum i lägenheten.
  • Ta även ner alla krokar, hyllor och annat du vill behålla för att även förvara det.
  • Töm alla skåp i köken då saker kan falla ner från vibrationerna.
  • Ta även bort golvmattor i köket.
  • Flytta undan kläder i hall och kapprum.

Om du istället bor i ett tillfälligt ersättningsboende under tiden står för det mesta bostadsrättsföreningen för flyttande kostnaderna. Men för att det ska vara så måste du uppfylla vissa krav. Du måste ha packat i god tid, både lägenhet och förråd ska vara tömda. Du måste vara hemma och närvarande under flyttdagen.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om stambyte: de 8 vanligaste frågorna för hus & brf

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.