Vid husköp i Frankrike tillkommer en mängd kostnader förutom själva köpeskillingen. Som tumregel kan man räkna med att betala omkring 8 – 10 % av köpeskillingen i extra avgifter.
Två viktiga begrepp att hålla utkik efter
När du tittar på en annons för ett hus i Frankrike är det två bokstavskombinationer du särskilt ska hålla utkik efter – FAI och TTC. FAI betyder frais d’agence inclus och innebär att kostnaden för säljarens mäklare är inkluderad i priset. Står det FAI har säljaren ansvar för den kostnaden. Står det däremot ingenting om FAI kan du som köpare räkna med att få stå för den kostnaden själv. Du kan läsa mer om mäklaravgiften längre ner i artikeln. TTC betyder toutes taxes comprises och innebär att alla skatter är inkluderade i priset. Traditionen varierar mellan olika delar av Frankrike – i vissa områden används FAI och TCC ofta medan det på andra platser är mer ovanligt. Det ena är egentligen inte sämre än det andra eftersom den totala kostnaden för köparen antagligen blir densamma med tanke på att en säljare som inkluderar skatter och avgifter i priset lär sätta ett högre pris.
Notarieavgifter
I Frankrike använder man sig av ett system med notarier, vilket som svensk kan kännas lite främmande. En notarie är i korta drag en person som ansvarar för olika rättshandlingar, som till exempel att utfärda officiella dokument. Köper man hus i Frankrike är det nödvändigt att använda sig av en notarie.
Notarieavgifterna bestäms som en procentsats av köpeskillingen. Avgifterna är alltså högre ju dyrare huset är, även om procentsatsen går ner något i takt med att värdet ökar. Notarieavgiften hamnar ofta kring 6 – 8 % av köpeskillingen.
En andel av det som brukar räknas som notarieavgifter går faktiskt till notarien, oftast några tusen euro. Men merparten av det som brukar kallas ”noatarieavgifter” är egentligen skatter till staten, däribland avgiften för att få lagfart. Anledningen till att de ändå har samlingsnamnet notarieavgifter är att man betalar avgifterna till notarien, som sedan förmedlar dem vidare till staten.
Skatt för lagfart
Den enskilt största kostnaden i samband med husköp i Frankrike är en avgift som motsvarar det vi i Sverige kallar för stämpelskatt, det vill säga skatten för att få lagfart registrerad. Den skatten utgör ofta omkring 5 % av köpeskillingen. För ett hus som kostar 2 miljoner kronor skulle lagfartsskatten alltså bli omkring 100 000 kronor.
Mäklararvode
Om kostnaden för säljarens mäklare inte är inkluderad i priset (”FAI”) tillkommer den kostnaden för köparen. Mäklararvodena är ofta höga och kan ligga på omkring 5 – 10 % av köpeskillingen. Det är därför viktigt att vara på det klara med vem som ska stå för den kostnaden.
Avgift för att ta upp nya lån
Förutom kostnader för notarie, lagfart och mäklare tillkommer ofta kostnaden för att ta upp nya lån på huset. Då menar vi inte räntan på lånet, utan en engångsavgift som betalas för att belåna bostaden. Många banker tar ut en avgift på omkring 1 % av köpeskillingen för att ge ett nytt lån med huset som säkerhet. Avgiften kallas ibland frais de dossier.
Kostnader för husköp i Frankrike jämfört med Sverige
Efter att ha läst om franska notarieavgifter kanske det framstår som väldigt dyrt att köpa hus i Frankrike jämfört med i Sverige. Så kan det vara, men inte alltid. Vissa kostnader är högre i Frankrike, medan andra kostnader är lägre. Till det kommer förstås att det går att göra riktiga kap på den franska bostadsmarknaden.
I Sverige har vi en stämpelskatt (kostnad för lagfart) på 1,5 %. Det innebär att för ett hus som kostar 2 miljoner kronor blir stämpelskatten 30 000 kronor. I Frankrike är motsvarande avgift omkring 5 %. Det ger en kostnad på 100 000 kronor.
Kostnaden för att ta upp nya lån är generellt sett högre i Sverige än i Frankrike. För att låna med huset som säkerhet betalar vi i Sverige en pantbrevsskatt på 2 % av pantbrevets värde. För ett lån på 2 miljoner kronor blir det alltså 40 000 kronor i pantbrevsskatt. Enligt Villaägarnas riksförbund, som undersökt pantbrevskostnader i olika delar av Europa, är motsvarande siffra för Frankrike 0 – 14 000 kronor.
Förutom de kostnader som har direkt samband med köpet är det ur ett ekonomiskt perspektiv minst lika viktigt att tänka på vad som händer med vinsten den dag huset ska säljas. Då kommer reavinstskatt in i bilden. Letar man åretruntbostad i Frankrike och planerar att flytta dit har man möjlighet att göra en rejäl vinst eftersom personer som är bosatta i Frankrike inte betalar någon reavinstskatt när de säljer sitt hem. Är man däremot enbart på jakt efter ett sommarhus får man räkna med att skatta i samband med försäljningen. Om man ska skatta i Sverige eller i Frankrike beror i princip på hur stor del av året man spenderar i respektive land. Skattenivåerna liknar varandra: i Sverige ligger reavinstskatten på 30 % medan den i Frankrike normalt sett ligger mellan 26,5 – 32,5 %.
(MR)
Till sist om köpa hus i frankrike: lagfartsskatt och andra avgifter
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.