Hussvamp dolt fel

Det är aldrig roligt att upptäcka att huset är belamrat med hussvamp. Om det går att bevisa att det rör sig om ett dolt fel har du rätt till ersättning från säljaren av fastigheten.

Inom juridiken görs en uppdelning mellan så kallade konkreta fel i fastighetsköp och abstrakta fel i fastighetsköp. En konkret fel är när fastigheten inte överensstämmer med vad som har avtalats om eller om säljaren har lovat (gett utfästelser) om att fastigheten har vissa egenskaper. Om det visar sig att de utlovade egenskaperna inte finns så föreligger ofta ett konkret fel. Abstrakta fel är sådana fel som inte överensstämmer med vad köparen med fog kunnat förvänta sig vid fastighetsköpet. Under denna kategori faller dolda fel. Fel som köparen varken kunde upptäcka vid en besiktning, borde ha upptäckt eller borde ha räknat med. En säljare kan alltså bli ansvarig både för vissa konkreta fel och för dolda fel. Eftersom det generellt kan vara svårt att göra ersättningskrav för dolda fel gällande kan det vara bra att först fråga sig om det i själva verket är ett konkret fel som det rör sig om. Har säljaren till exempel utlovat att det inte finns hussvamp i fastigheten kan det röra sig om ett konkret fel.

Hussvamp dolt fel

Vad är ett dolt fel?

Egentligen är dolda fel en ansvarsfördelningsregel. Fel som kunde upptäckas vid besiktningen svarar köparen för medan säljaren svarar för fel som räknas som dolda.

Lagen fastslår inte vad som utgör ett dolt fel. Istället utgår tolkningen av vad som utgör dolda fel från domstolspraxis, vad som kommit överens om i avtal och vad köparen kan förvänta sig vid husköpet tillexempel på grund av husets ålder, pris, skick och beskaffenhet. Termen dolt fel utgår från att det ska vara ett fel som inte hade kunnat upptäckas vid en besiktning. Det ska också ha funnits redan när du köpte huset. Felet får inte heller ha varit förväntat eller ett fel som säljaren upplyst om. Vid fastighetsköp brukar detta kallas för att köparen har en långtgående undersökningsplikt. Det är därför ofta just frågan om vilken undersökningsplikt köparen hade vid fastighetsköpet som blir avgörande för frågan om felet kan räknas som dolt eller inte.

Hussvamp dolt fel

Kan hussvamp vara ett dolt fel?

Det går inte att göra en generellt uttalande om hussvamp, för att få ett säkert svar måste en domstol bedöma frågan från fall till fall. Men det finns vissa riktlinjer. Generellt kan sägas att undersökningsplikten innebär att köparen måste undersöka skymda hörn och krypgrunder, även om det är svåråtkomliga. Däremot ska inte köparen behöva bryta upp brädor eller dylikt. I ett mål från högsta domstolen bedömde HD att röta i ett vindsutrymme räknades som dolt fel. Domstolen tog då hänsyn till att vindsutrymme inte gick att komma åt utan ingrepp i fastigheten. Men domstolen förklarade också att även sådana utrymmen kan kräva undersökning om det finns anledning att anta att fel kan upptäckas. Tänkbara scenarion som eventuellt skulle kunna öka undersökningsplikten för hussvamp är om höga fukthalter kan märkas tex genom att väggarna är fuktiga eller om säljaren varnat om att hussvamp kan förekomma. I vissa fall kan det vara så att felet inte är dolt, men att din besiktningsman missat ett fel som han borde ha upptäckt, då kan det vara möjligt att kräva ersättning från besiktningsmannen istället.

Så kan du gå vidare om du har hussvamp och tycker det är ett dolt fel

Det är viktigt att du reklamerar, företrädesvis så snart felet upptäcks. Om felet inte reklameras i tid kan du förlora din rätt att kräva ersättning. Det är alltid en bra utgångspunkt att börja med att prata med säljaren och se om ni kan komma överens om en lösning. Skulle det inte fungera eller om du känner dig osäker kan ni kontakta oss så hjälper vi dig vidare i ditt ärende.

Anlita oss för att få hjälp med:

Allmän rådgivning

 • Att undvika misstag som kan leda till extrakostnader och rättsförluster.
 • Få en bedömning om du kan ha rätt till ersättning för den kostnad som uppstår till följd av fastighetens värdeminskning.

Tvistelösning

 • Få en juridisk bedömning utifrån avtal och gällande rättsläge.
 • Minimera tidsspillan och få smidigaste möjliga tvistelösning.
 • Maximera dina chanser att få rätt till skadestånd.
 • Undvik att ärendet i onödan drar ut på tiden.
 • Bevaka dina rättigheter.
 • Slipp att slösa tid och energi i tvist med säljaren.

Framställ dina krav mot säljaren

 • Få hjälp med att reklamera felet mot säljaren.

Kontakta gärna oss för ett inledande kostnadsfritt telefonsamtal eller boka in ett möte med en av våra erfarna fastighetsjurister.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om hussvamp dolt fel

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.