Bostadsrättstillägg – Försäkring för föreningens egendom

När du bor i en bostadsrätt finns ofta en del egendom som din förening äger i din bostad, men som du ska underhålla och kan bli ansvarig för om det skadas. Hemförsäkringen täcker bara lös egendom och det här gäller skador på egendom som sitter fast. Ibland omnämns bostadstillägget även som hemförsäkring för bostadsrätt. Generellt gäller det egendom som du kan se, men kan även gälla lite annat också. Kostnaderna för dessa skador kan bli omfattande. Bostadsrättstillägg är en försäkring som du kan teckna för att slippa betala för hela beloppet av dessa skador själv. Mer om vad bostadsrättstillägg är och vad den täcker kommer behandlas i den här artikeln.

Bostadsrättstillägg – Försäkring för föreningens egendom

Vad bostadsrättstillägg är och vad den täcker

Bostadsrättstillägg är en tilläggsförsäkring till din hemförsäkring om du bor i en bostadsrätt. När du bor i en bostadsrätt ska du underhålla och ansvara bland annat för fasta köksmöbler såsom spis, kylskåp, frys och annan fast inredning. Även om din tvättmaskin eller diskmaskin skulle läcka ut över den egendom i din bostad som tillhör föreningen, så täcker i regel ditt bostadstillägg det. Vattenskador brukar oftast vara väldigt dyra att ersätta om du inte har en sådan här försäkring. Föreningen kan själv ha en fastighetsförsäkring som täcker en del skador, men bostadstillägget brukar täcka skador utöver föreningens egna försäkring. Om det sker oförutsedda eller plötsliga skador så täcker oftast bostadstillägget dessa skador.

Teckna bostadsrättstillägg individuellt eller kollektivt

Antingen så tecknar du själv en sådan försäkring, eller så tecknar din bostadsrättsförening en sådan som gäller för alla medlemmar i föreningen. Föreningen kompletterar då alltså fastighetsförsäkringen så att de skador ni medlemmar orsakar även ska skyddas av en försäkring. Uppstår en skada för fler bostadsinnehavare kan det vara smidigt om föreningen tecknat försäkringen, eftersom det är samma försäkringsbolag för alla inblandade. Undersök dock om du själv redan har en sådan försäkring om den försäkring som din förening vill teckna har bättre eller sämre försäkringsvillkor än din försäkring. Har du betydligt bättre försäkringsvillkor så kanske du ska fundera om du verkligen ska byta den till föreningens försäkring. Valen du står emellan har båda för- och nackdelar.

Bostadsrättstillägg – Försäkring för föreningens egendom

Överklaga försäkringsbeslut

Även om du har ett bostadsrättstillägg så kan försäkringsbolag ibland fatta ett beslut att du inte har rätt till ersättning. Då kan det vara bra att veta hur du överklagar ett beslut från försäkringsbolaget. Innan du hör av dig till ditt försäkringsbolag måste du ta fram den bevisningen du vill lägga fram för att eventuellt få försäkringsbolaget att ändra sitt beslut. Går det inte vägen får du begära att försäkringsbolaget omprövar ditt beslut, vilket du gör via brev. När du begärt omprövning och kanske lyft fram ännu mer bevisning kanske försäkringsbolaget efter det väljer att ändra sitt beslut.

Nu är det tyvärr inte alltid försäkringsbolaget gör en ändring av beslutet. Innan du slutligen väljer att väcka talan i domstol kan du alltid pröva med att lyfta fram ditt ärende till en nämnd som hjälper till i sådana här frågor, exempelvis Allmänna reklamationsnämnden (ARN). För att ARN ska vara aktuellt att kontakta i ditt fall krävs dock att den ersättningen som du potentiellt kan få ut från försäkringsbolaget överstiger ett belopp om 2000 kronor.

Har du kommit såhär långt utan att du fått försäkringsbolaget att ändra sig så får du stämma försäkringsbolaget, vilket du gör i domstolen. Att på egen hand stämma ett försäkringsbolag är inte något som är enkelt. Det är därför inte att rekommendera att du gör det själv på egen hand, utan att du tar kontakt med ett juridiskt ombud som hjälper dig med processen. Anlitar du ett juridiskt ombud får du inte bara hjälp med det praktiska kring att lämna in en stämning och föra talan i domstol, utan du maximerar även dina chanser att försäkringsbolaget behöver betala ut ersättning till dig i slutändan. Vasa Advokatbyrå har under många år arbetat med försäkringsfrågor och hjälper gärna dig mot ditt försäkringsbolag. Tänk också på att du i många fall kan du ha ett rättsskydd genom din hemförsäkring, som täcker en del av ombudskostnaderna, så att du inte behöver stå för alla kostnader själv.

Bostadsrättstillägg – Försäkring för föreningens egendom

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

* Undvik att gå miste om ersättning från ditt försäkringsbolag.

* Skaffa en bedömning gällande hur stora chanser du har att få ersättning utifrån dina försäkringsvillkor.

Tvistelösning

* Få en juridisk bedömning gällande dina rättigheter.

* Minimera risken att förlora i rätten mot ditt försäkringsbolag.

* Maximera chanserna att få de uppkomna skadorna täckta.

* Slipp använda din egen tid till att ta fram bevisning och göra gällande din rätt till ersättning mot försäkringsbolaget.

Kontakta oss här för ett gratis inledande telefonsamtal eller boka ett möte med någon av våra erfarna bostadsjurister.

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om bostadsrättstillägg – försäkring för föreningens egendom

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.