Advokat och entreprenadrätt: Förstå standardavtalen AB 04 och ABT 06

Entreprenadrätt kan vara ett komplext ämne att bemästra, men det är viktigt att förstå grunderna för att kunna fatta välgrundade beslut gällande entreprenader och entreprenadjuridik. I den här artikeln kommer vi att gå igenom entreprenadrättens grundläggande principer, inklusive de vanligaste standardavtalen AB 04 och ABT 06.

Entreprenadrättens grunder: Projekt, entreprenadformer och juridik

Entreprenadrätt reglerar juridiska förhållanden som uppstår vid bygg-, anläggnings- och installationsentreprenader. Det finns flera entreprenadformer att välja mellan, såsom totalentreprenad och utförandeentreprenad. Valet av entreprenadform påverkar ansvarsfördelningen mellan beställare och entreprenör.

Totalentreprenad och utförandeentreprenad: Skillnader och ansvarsfördelning

I en totalentreprenad ansvarar entreprenören för både projektering och utförande av arbetet, medan en utförandeentreprenad innebär att beställaren står för projekteringen och entreprenören endast ansvarar för utförandet. Valet av entreprenadform kan ha både för- och nackdelar, och det är viktigt att välja den form som bäst passar dina behov.

AB 04 och ABT 06: Standardavtal för entreprenadjuridik

För att förenkla entreprenadjuridiken används ofta standardavtal. De två vanligaste standardavtalen är AB 04 och ABT 06. AB 04 används främst vid utförandeentreprenader, där beställaren ansvarar för projekteringen och entreprenören för utförandet. ABT 06 riktar sig istället till totalentreprenader, där entreprenören har ansvaret för både projektering och utförande.

När och hur bör du konsultera en advokat specialiserad på entreprenadrätt?

Om du känner dig osäker på vilken entreprenadform som passar bäst för ditt projekt, eller om du behöver hjälp med att upprätta ett personligt avtal, är det en bra idé att konsultera en advokat med expertis inom entreprenadrätt. De kan hjälpa dig att förstå de juridiska konsekvenserna av dina beslut och se till att dina intressen skyddas på bästa möjliga sätt.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om advokat och entreprenadrätt: förstå standardavtalen ab 04 och abt 06

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.