Undersökningsplikt försäljning: Vad behöver du veta som köpare?

När du köper en fastighet har du som köpare en undersökningsplikt. Det innebär att det är ditt ansvar att noggrant undersöka fastigheten innan köpet genomförs. Denna plikt är reglerad i jordabalken och syftar till att skydda både köpare och säljare.

Fastigheten säljs ofta “i befintligt skick”, vilket betyder att den eventuella risken för dolda fel övergår till dig som köpare efter avslutad affär.

För att uppfylla din undersökningsplikt bör du anlita en besiktningsman som kan undersöka husets, radhusets, eller fritidshusets skick på ett professionellt sätt. Det är också viktigt att du personligen är delaktig i processen.

Gå igenom bostaden noggrant under visningen och fråga fastighetsmäklaren om du upptäcker något som verkar oklart. Att vara grundlig i din undersökning minimerar risken för ovälkomna överraskningar efter att köpet är klart.

Skillnaden mellan undersökningsplikt och upplysningsplikt

Undersökningsplikt innebär att du som köpare har ansvaret för att noggrant kontrollera bostaden innan affären går igenom. Det betyder att du måste undersöka fastigheten för att upptäcka eventuella fel.

Denna plikt är starkt förankrad i konsumentköplagen och det är viktigt att du tar detta på fullaste allvar. Ifall något fel uppdagas efter köpet kan du inte alltid hålla säljaren ansvarig, eftersom du förväntas ha gjort din del av arbetet.

Upplysningsplikt å andra sidan ligger på säljarens axlar. Säljaren måste informera om kända fel och brister som inte är enkla att upptäcka vid en normal undersökning. Om säljaren undanhåller information eller inte berättar om ett väsentligt fel som de kände till kan de bli ersättningsskyldiga.

Skillnaden handlar alltså om vems ansvar det är att delge och upptäcka informationen – köparens eller säljarens. Som köpare gör du klokt i att kombinera din undersökningsplikt med mäklarens och säljarens upplysningsplikt för bästa skydd i ditt husköp eller när du köper bostadsrätt.

Viktiga saker att tänka på som köpare gällande undersökningsplikt

Anlita en besiktningsman för att noggrant gå igenom fastigheten. Gör en egen checklista för att säkerställa att du inte missar några viktiga detaljer under visningen. Var noga med att upptäcka eventuella fel och brister innan du skriver under kontraktet för att undvika framtida problem.

Anlita en besiktningsman

Att anlita en besiktningsman är avgörande när du köper en fastighet för att säkerställa att inga dolda fel eller brister finns. Besiktningsmannen kommer att noggrant granska fastigheten och identifiera eventuella problem som kan vara svåra att upptäcka för en vanlig köpare.

Genom att anlita en besiktningsman kan du få en objektiv bedömning av fastighetens skick och undvika potentiella fallgropar som kan leda till dyra reparationer i framtiden. Det är viktigt att välja en erfaren besiktningsman som är specialiserad inom fastighetsundersökningar för att säkerställa att du får en noggrann och pålitlig utvärdering av fastigheten innan du genomför köpet.

Genom att anlita en besiktningsman, kan du vara säker på att du har gjort en ordentlig undersökning av fastigheten innan du tar steget att köpa den. Detta ger dig trygghet och kunskap om vilka eventuella reparationer eller underhållsbehov som kan finnas, vilket i sin tur kan påverka ditt beslut att genomföra affären eller förhandla om priset.

Gör en egen checklista inför visningen

Innan du går på visningen, är det viktigt att göra en noggrann checklista för att säkerställa att du inte missar något viktigt. Här är några punkter att överväga:

 1. Kontrollera takets skick och om det finns några läckage eller skador.
 2. Undersök grundens tillstånd, inklusive eventuella sprickor eller fuktproblem.
 3. Se efter eventuella problem med avloppssystemet, såsom avloppsblockeringar eller dålig dränering.
 4. Inspektera värmesystemet och se till att det fungerar korrekt.
 5. Kolla fönster och dörrar för eventuella läckage eller bristfällig isolering.
 6. Kontrollera elsystemet för eventuella fel eller behov av uppgraderingar.

Var noga med att upptäcka eventuella fel och brister innan du skriver under kontraktet

Innan du skriver under kontraktet, se till att noggrant undersöka fastigheten för att upptäcka eventuella fel eller brister. Anlita en professionell besiktningsman för att genomföra en grundlig undersökning av fastigheten och identifiera potentiella problemområden.

Ta dig tid att noggrant gå igenom alla dokument och rapporter som avslöjar eventuella fel eller brister som kan påverka ditt köpbeslut. Genom att vara noggrann i din undersökning kan du undvika framtida överraskningar och säkerställa att du är helt medveten om fastighetens skick innan du åtar dig kontraktet.

Förstå vad som krävs av dig som köpare gällande undersökningsplikt och var medveten om ditt ansvar i att upptäcka fel och brister. Ta hjälp av en professionell för rådgivning och mer information för att säkerställa att du har en klar bild av den undersökningsplikt som gäller vid köp av fastighet.

Förstå vad som krävs av dig som köpare gällande undersökningsplikt

Innan du skriver under kontraktet är det viktigt att förstå vad som krävs av dig som köpare gällande undersökningsplikt. Du måste vara beredd att aktivt undersöka fastigheten och ta reda på all nödvändig information för att säkerställa att köpet är genomtänkt och välgrundat.

Det innebär att du måste vara noggrann med besiktningar och kontrollera att allt är i enlighet med dina förväntningar och behov. Att vara väl förberedd och informerad kan vara avgörande för ett lyckat fastighetsköp.

Att förstå ditt ansvar som köpare när det gäller undersökningsplikt är avgörande för att undvika misstag vid fastighetsköpet. Du kan behöva ta hjälp av experter, såsom en besiktningsman eller en erfaren rådgivare, för att säkerställa att du uppfyller dina skyldigheter och får all nödvändig information om fastigheten.

Ta hjälp av en professionell för rådgivning och mer information

När du står inför ett fastighetsköp, kan det vara till stor fördel att ta hjälp av en professionell för rådgivning och mer information. En erfaren mäklare eller en kunnig advokat specialiserad på fastighetsaffärer kan ge dig värdefulla insikter och råd om undersökningsplikt, ditt ansvar som köpare, samt de juridiska aspekterna kring fastighetsköp.

Genom att söka professionell hjälp kan du säkerställa att du förstår processen, att dina rättigheter som köpare skyddas och att du gör välgrundade beslut kopplade till ditt kommande bostadsköp.

Vanliga Frågor

1. Vad innebär undersökningsplikten när du köper en bostad?

Undersökningsplikten är köparens ansvar att noggrant kolla bostaden, som en villa, för att upptäcka eventuella fel innan köpet slutförs.

2. Vilket lagrum reglerar undersökningsplikten?

Undersökningsplikten styrs av jordabalken i svensk lag som kräver att köparen gör en ordentlig granskning av bostaden.

3. Har mäklaren något ansvar när det gäller undersökningsplikten?

Ja, mäklarens ansvar är att ge information om bostaden och påminna köparen om undersökningsplikten, men det slutliga ansvaret ligger på köparen.

4. Vad händer om jag som köpare inte uppfyller min undersökningsplikt?

Om du som köpare inte fullgör din undersökningsplikt kan du inte göra anspråk på fel som du borde ha upptäckt under en noggrann kontroll av bostaden.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om undersökningsplikt försäljning: vad behöver du veta som köpare?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.