Drömmer du om att starta eget i Frankrike, eller vill du kanske expandera ditt befintliga företag till en ny marknad? Vi ger en översikt över vilken bolagsform som passar vilken verksamhet och hur vägen till att starta ett nytt företag kan se ut.
Det finns en mängd olika bolagsformer att välja mellan och varje bolagsform har sina för- och nackdelar. Innan du tar steget att starta ditt företag i Frankrike är det därför viktigt att du funderar över vad som passar för just din verksamhet. Här är tre frågor du bör ställa dig:
Får man som svensk starta bolag i Frankrike?
Ja! Tack vare EU-samarbetet är det inga problem att som svensk starta företag i Frankrike. Alla de bolagsformer vi går igenom här är möjliga att använda sig av oavsett om man är fransk medborgare eller svensk medborgare.
Vilken bolagsform ska jag välja?
Det finns en mängd olika bolagsformer att välja mellan och varje bolagsform har sina för- och nackdelar. Innan du tar steget att starta ditt företag i Frankrike är det därför viktigt att du funderar över vad som passar för just din verksamhet. Här är tre frågor du bör ställa dig:- Filial eller nytt bolag?
Om du planerar att starta ditt första företag är det här en enkel fråga – du måste förstås skaffa ett nytt bolag. Om du däremot redan har ett företag i Sverige kräver frågan lite mer eftertanke. Det finns möjlighet att starta en filial (succursale) av ditt svenska bolag i Frankrike, vilket innebär att den franska filialen kommer att vara en del av det svenska bolaget. En fördel med det är att du slipper allt pappersarbete kring att starta upp ett nytt bolag och normalt sett behövs inget särskilt tillstånd för att ha en filial i Frankrike. Däremot kan det vara en nackdel att den franska verksamheten ingår i det svenska bolaget, bland annat eftersom det svenska bolaget då är ekonomiskt ansvarigt för kostnader i den franska filialen. Vill man separera den svenska och den franska verksamheten kan det vara bättre att starta ett separat bolag i Frankrike – antingen som ett dotterbolag eller som ett helt fristående bolag. - Eget ”mikro-företag” eller separat bolag?
Har du valt bort filiial-alternativet är nästa fråga att fundera över hur omfattande verksamhet ditt franska företag kommer att bedriva. Vill du bara ha en mindre verksamhet som du kanske driver vid sidan av din huvudsakliga sysselsättning kan du starta ett så kallat mikro-företag (micro-enterprise). Den stora fördelen med det är att det är väldigt enkelt att starta. Viktigt att tänka på är dock att mikro-företaget inte formellt sett är ett eget bolag, utan du och företaget är en och samma juridiska person. Det innebär att om mikro-företaget drar på sig skulder kan du bli skyldig att betala dem med dina privata tillgångar. Vill du driva en lite mer omfattande verksamhet kan det därför vara bättre att bita i det sura äpplet och ta tag i pappersarbetet för att starta ett fristående bolag. På så sätt kan du välja en bolagsform som gör att dina egna tillgångar är skyddade från att dras in i bolaget. - Ensam ägare eller flera ägare?
För dig som planerar att starta ett bolag finns fortfarande en hel del alternativ att välja på. Vilka alternativ som är öppna för just din verksamhet beror bland annat på om du vill äga företaget ensam eller om ni är flera som ska ha det tillsammans.
Bolagsbildningsprocessen i 4 steg
Processen för att starta bolag i Frankrike ser lite olika ut beroende på vilken typ av verksamhet som ska bedrivas (exempelvis butik, jordbruk eller frilans) och vilken bolagsform som har valts (exempelvis SARL, EURL eller SAS). Processerna har dock många gemensamma drag och kan beskrivas med följande fyra steg:- Registrering: Det nya bolaget måste registreras i handels- och företagsregistret (Registre du Commerce et de Sociétés).
- Anmälan: En blankett ska skickas till en särskild myndighet som har hand om nystartade företag. Den ska antingen lämnas till ett så kallat CFE (Centre de Formalités de Enterprises) eller på webben på www.infogreffe.fr. En hel del dokumentation ska bifogas till anmälan, bland annat bolagets stadgar, intyg från banken samt ägarnas identitetshandlingar.
- Publicitet: Bolaget ska sätta in en notis i franska tidningar om att det har bildats.
- Bolaget har bildats: När bolaget är bildat får det bland annat ett eget bolagsnummer som ska användas i alla myndighetskontakter och ett eget momsnummer för att kunna hantera mervärdesskatt.