Starta aktiebolag i Frankrike

Drömmer du om att starta eget i Frankrike, eller vill du kanske expandera ditt befintliga företag till en ny marknad? Vi ger en översikt över vilken bolagsform som passar vilken verksamhet och hur vägen till att starta ett nytt företag kan se ut.

Får man som svensk starta bolag i Frankrike?

Ja! Tack vare EU-samarbetet är det inga problem att som svensk starta företag i Frankrike. Alla de bolagsformer vi går igenom här är möjliga att använda sig av oavsett om man är fransk medborgare eller svensk medborgare.

Starta aktiebolag i Frankrike

Vilken bolagsform ska jag välja?

Det finns en mängd olika bolagsformer att välja mellan och varje bolagsform har sina för- och nackdelar. Innan du tar steget att starta ditt företag i Frankrike är det därför viktigt att du funderar över vad som passar för just din verksamhet. Här är tre frågor du bör ställa dig:

 1. Filial eller nytt bolag?
  Om du planerar att starta ditt första företag är det här en enkel fråga – du måste förstås skaffa ett nytt bolag. Om du däremot redan har ett företag i Sverige kräver frågan lite mer eftertanke. Det finns möjlighet att starta en filial (succursale) av ditt svenska bolag i Frankrike, vilket innebär att den franska filialen kommer att vara en del av det svenska bolaget. En fördel med det är att du slipper allt pappersarbete kring att starta upp ett nytt bolag och normalt sett behövs inget särskilt tillstånd för att ha en filial i Frankrike. Däremot kan det vara en nackdel att den franska verksamheten ingår i det svenska bolaget, bland annat eftersom det svenska bolaget då är ekonomiskt ansvarigt för kostnader i den franska filialen. Vill man separera den svenska och den franska verksamheten kan det vara bättre att starta ett separat bolag i Frankrike – antingen som ett dotterbolag eller som ett helt fristående bolag.
 2. Eget ”mikro-företag” eller separat bolag?
  Har du valt bort filiial-alternativet är nästa fråga att fundera över hur omfattande verksamhet ditt franska företag kommer att bedriva. Vill du bara ha en mindre verksamhet som du kanske driver vid sidan av din huvudsakliga sysselsättning kan du starta ett så kallat mikro-företag (micro-enterprise). Den stora fördelen med det är att det är väldigt enkelt att starta. Viktigt att tänka på är dock att mikro-företaget inte formellt sett är ett eget bolag, utan du och företaget är en och samma juridiska person. Det innebär att om mikro-företaget drar på sig skulder kan du bli skyldig att betala dem med dina privata tillgångar. Vill du driva en lite mer omfattande verksamhet kan det därför vara bättre att bita i det sura äpplet och ta tag i pappersarbetet för att starta ett fristående bolag. På så sätt kan du välja en bolagsform som gör att dina egna tillgångar är skyddade från att dras in i bolaget.
 3. Ensam ägare eller flera ägare?
  För dig som planerar att starta ett bolag finns fortfarande en hel del alternativ att välja på. Vilka alternativ som är öppna för just din verksamhet beror bland annat på om du vill äga företaget ensam eller om ni är flera som ska ha det tillsammans.

Är ni flera som ska starta bolag tillsammans är de vanligaste bolagsformerna SARL (société à responsabilité limitée), SA (société anonyme) och SAS (société par actions simplifiée). Det alla bolagsformerna har gemensamt är att ägarnas ansvar i princip är begränsat till det kapital som har skjutits in i företaget. På så sätt liknar alla tre bolagsformerna alltså det svenska aktiebolaget. Därutöver finns vissa skillnader. En viktig skillnad är att det för SA krävs ett aktiekapital om minst 37 000 € medan aktiekapitalet i SARL och SAS kan vara så lite som 1 €. En annan sak är dock att många banker i praktiken kommer att kräva ett betydande aktiekapital för att starta ett företagskonto. Det är också så att SARL och SAS lämpar sig bäst för små och medelstora företag eftersom aktierna inte är fritt överlåtbara och bolaget inte kan börsintroduceras. För stora företag kan därför SA vara en lämpligare form.

Planerar du att starta ett företag där du ska vara ensam aktieägare finns bolagsformerna SARL och SAS i enmansformat och kallas då EURL (enterprise unipersonelle à responsabilité limitée) respektive SASU (société par actions simplifiée unipersonelle).

Bolagsbildningsprocessen i 4 steg

Processen för att starta bolag i Frankrike ser lite olika ut beroende på vilken typ av verksamhet som ska bedrivas (exempelvis butik, jordbruk eller frilans) och vilken bolagsform som har valts (exempelvis SARL, EURL eller SAS). Processerna har dock många gemensamma drag och kan beskrivas med följande fyra steg:

 1. Registrering: Det nya bolaget måste registreras i handels- och företagsregistret (Registre du Commerce et de Sociétés).
 2. Anmälan: En blankett ska skickas till en särskild myndighet som har hand om nystartade företag. Den ska antingen lämnas till ett så kallat CFE (Centre de Formalités de Enterprises) eller på webben på www.infogreffe.fr. En hel del dokumentation ska bifogas till anmälan, bland annat bolagets stadgar, intyg från banken samt ägarnas identitetshandlingar.
 3. Publicitet: Bolaget ska sätta in en notis i franska tidningar om att det har bildats.
 4. Bolaget har bildats: När bolaget är bildat får det bland annat ett eget bolagsnummer som ska användas i alla myndighetskontakter och ett eget momsnummer för att kunna hantera mervärdesskatt.

Skatter

Franska företag betalar som huvudregel skatt i Frankrike och inte i Sverige. Den franska bolagsskatten har tidigare legat på 33,33 % men håller på att gradvis sänkas. För räkenskapsår som började på eller efter 1 januari 2019 beskattas inkomster upp till 500 000 € med 28 % medan inkomster över den summan beskattas med 31 %. För räkenskapsår som börjar på eller efter 1 januari 2020 beskattas alla inkomster med 28 % och för räkenskapsår som börjar på eller efter 1 januari 2021 är samma siffra 26,5 %.

Kan få hjälp av en jurist?

Att starta företag är spännande och roligt, men det finns också en hel del formaliteter som måste checkas av. Eftersom det finns så många juridiska krav och fallgropar kan eventuella missar stå dig och ditt nya företag dyrt längre fram. Vi rekommenderar därför att du tar hjälp av en jurist innan du tar steget att starta ditt franska företag, så att du i lugn och ro kan fokusera på din affärsidé medan advokaterna guidar dig genom pappersarbetet.

(MR)

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om starta aktiebolag i frankrike

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.