Skatt i Frankrike – I vilket land ska jag betala skatt?

Bland svenskarna blir det allt mer populärt att flytta till Frankrike. Det finns många fördelar med att flytta söderut, men för många kan det också kännas krångligt att sätta sig in i nya lagar och regler. I den här artikeln berättar vi på Vasa advokatbyrå mer om hur det fungerar att betala skatt när man flyttat till Frankrike.

Kortare vistelser i Frankrike

Svenskar som inte har sitt huvudsakliga boende i Frankrike och som inte heller spenderar minst halva året (det vill säga sammanlagt 183 dagar under ett år) behöver inte betala skatt i Frankrike. Däremot behöver man i så fall betala skatt som vanligt i Sverige.

Skatt i FrankrikeI vilket land ska jag betala skatt – Frankrike eller Sverige?

Det går inte att själv välja vilket land man betalar skatt i. Vilket land du som utlandssvensk i Frankrike ska betala skatt i styrs av flera olika regelverk – den svenska skattelagstiftningen, den franska skattelagstiftningen och det så kallade dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Frankrike. Tanken bakom reglerna är att varje person bara ska betala skatt för en och samma inkomst i ett land. Vilket av länderna det blir beror bland annat på vilken typ av inkomst det rör sig om och hur personens koppling till Sverige respektive Frankrike ser ut. Det är inte ovanligt att betala skatt för vissa inkomster i Frankrike och samtidigt betala skatt för andra inkomster i Sverige. I artikeln går vi igenom vad som oftast gäller för pensionärer, löntagare och företagare.

Pensionär i Frankrike

Pensionärer som är bosatta i Frankrike betalar bara skatt på sin svenska pension i Frankrike. För många pensionärer innebär det att skatten blir lägre än vad den skulle ha varit i Sverige. Pension beskattas enligt samma procentsatser som löner (se nedan). Däremot går det att få ett skatteavdrag på 10 % av hushållets bruttopension upp till cirka 3 700 € per år.

För att räknas som bosatt i Frankrike och därmed betala skatt i Frankrike räcker det inte alltid med att ha ett hus i Frankrike. Har man en bostad i Sverige också ska man enligt dubbelbeskattningsavtalet betala skatt i det land där man har ”centrum för levnadsintressena”. Det innebär att man tittar på de personliga och ekonomiska förbindelserna till respektive land och avgör till vilket land de är starkast. Faktorer som kan vägas in är exempelvis minderåriga barn, bostad, fritidshus och styrelseuppdrag.

Jobba i Frankrike

För personer som är bosatta i Frankrike beskattas löneinkomster med vissa undantag bara i Frankrike. Två viktiga undantag är personer som arbetar i Sverige och personer som arbetar för den svenska staten eller en svensk kommun eller landsting – lön från sådant arbete beskattas i Sverige.
För att räknas som bosatt i Frankrike och därmed betala skatt i Frankrike räcker det inte alltid med att ha ett hus i Frankrike. Har man en bostad i Sverige också ska man enligt dubbelbeskattningsavtalet betala skatt i det land där man har ”centrum för levnadsintressena”. Det innebär att man tittar på de personliga och ekonomiska förbindelserna till respektive land och avgör till vilket land de är starkast. Faktorer som kan vägas in är exempelvis arbete, minderåriga barn, bostad, fritidshus och styrelseuppdrag.

Frankrike har, precis som Sverige, progressiv skatt vilket innebär att hur hög skattesatsen är beror på hur mycket du tjänar. Det finns fem nivåer och för 2019 är de som följer (baserat på årsinkomst):

  • Under 9 964 €: 0%
  • 9 964 – 27 519 €: 14 %
  • 27 519 – 73 779 €: 30 %
  • 73 779 – 156 224 €: 41 %
  • Över 156 224 €: 45 %

Nivåerna innebär att en viss procentsats gäller för inkomster inom det aktuella spannet. Procentsatsen gäller alltså inte för all inkomst. Exempelvis beskattas en årsinkomst på 60 000 € med 0 % upp till 9 964, med 14 % för spannet 9 964 – 27 519 € och med 30 % för spannet 27 519 – 60 000 €.

En viktig skillnad mellan skatt i Frankrike och skatt i Sverige är att Frankrike använder så kallad sambeskattning. Det innebär att alla hushållets inkomster räknas samman och beskattas med samma procentsats. Sambeskattning är ekonomiskt gynnsamt för par där den ena personen tjänar betydligt mer än den andra. Ett exempel: I ett hushåll med två vuxna tjänar den ena personen 80 000 € per år och den andra tjänar 40 000 € per år. Deras inkomster räknas samman till en gemensam inkomst om 120 000 € per år. Den totala inkomsten delas sedan på antalet personer i hushållet, det vill säga två. Hushållet beskattas då för två inkomster om 60 000 € per år. Det innebär att ingen del av hushållets inkomster beskattas med den högre skattesatsen 41 %, vilket skulle ha skett annars eftersom den ena personen tjänar 80 000 € per år.

Äga företag och bo i Frankrike

Är du bosatt i Frankrike och äger ett företag ska företaget normalt sett betala skatt för sina inkomster i Frankrike och inte i Sverige. Ett viktigt undantag från den regeln är om företaget bedriver verksamhet från ett så kallat ”fast driftställe” i Sverige. Med fast driftställe avses till exempel kontor, plats för företagsledning, filial, fabrik och verkstad. Om företaget alltså har exempelvis ett kontor i Sverige beskattas den del av företagets inkomst som är hänförlig till det kontoret i Sverige, medan inkomst som inte är hänförlig till det kontoret beskattas i Frankrike.

(MR)

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om skatt i frankrike – i vilket land ska jag betala skatt?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.